frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/369/funky_ma_buducnost_-_tvrdia_kool_and_the_gang.html

Funky má budúcnosť - tvrdia Kool & The Gang

Funky legenda Kool & The Gang hrala počas svojej zhruba štyridsaťročnej existencie v mnohých krajiných. Aj na Slovensku. My sme sa s jej členmi stretli na nedávnom koncerte v Prešove. Stále však je dosť krajín, ktoré Kool & The Gang nenavštívili.

Kde by ešte chceli hrať? “To je ťažké. Grécko, Brazília. Navštívili sme už viacero krajín Južnej Ameriky - Chile, Argentínu -, ale ešte nikdy sme neboli v Brazílii. Možno sa tam jedného dňa ešte dostaneme. Radi by sme si zahrali v Indii, či Egypte. Zahrať si aspoň jeden koncert Kool & The Gang v Egypte pri pyramídach, to je jeden z naších tajných snov, “ povedal nám Robert „Kool“ Bell. Kool & The Gang sa tohoročného megakoncertu Live 8 nezúčastnili, ale inak sa radi zapájajú do takýchto projektov.

Korene Kool & The Gang siahajú New Jersey roku 1964. “To sme ešte boli malé deti, tak 14-ročné… Boli to veľmi zábavné časy, keď sme ešte nemali žiadne povinnosti, boli sme tínejdžeri, nemali žiadne problémy, povinnosti, nemuseli sme platiť nájom, dane (smiech) Mohli sme robiť len to, čo nás baví, užívať si život naplno a každý deň niečo oslavovať, ” zaspomínal si na basgitarista Kool na svoje začiatky.

Ako vidia Kool & The Gang budúcnosť funky? Spevák Skip Martin je optimista: “Budúcnosť je veľmi blízko. Pozrite sa na Alicia Keys, Outkast, Mariah Carey. Zvuky sa v hudbe neustále opakujú v určitej pozmenenej forme, v určitom cykle zasahuje hudba z minulosti do tej súčasnej. Pop bude mať vždy veľký vplyv na hudbu, podobne ako má v hudbe dôležité miesto a vplyv aj house a disco. Svoje miesto majú aj určité zmiešané formy týchto štýlov a sme sami zvedaví, ako sa budú ďalej tieto štýly v spomínanom hudobnom cykle ďalej meniť a miešať. My však naďalej zostaneme pri tom, čo sme zvykli stále robiť, teda mať rád jeden druhého, byť rodinou a mať stále to nadšenie pre to, čo robíme a čo nás baví.“

Zo svojej tvorby majú Kool & The Gang najradšej hity zo 70. rokov. Radi počúvajú hudbu sixties, ale aj súčasnú. „Doma mám dieťa, vlastne už dospelého syna, ktorý veľmi rád počúva túto hudbu, má doma albumy 50cent a rozličných mladých interpretov zo súčasnosti, takú ´všehochuť´, ktorú tiež počúvam, “ povedal niektorý z členov kapely o tom, čo počúva doma.

Zásadné filmy z hľadiska Kool & The Gang sú tri. Spravili hudbu k Rockymu, Horúčka sobotňajšej noci a Pulp Ficton. Inak, Kool & The Gang majú radi filmy.

Aké? Skip Marin vtipne odpovedá: “Dobré.” Po smiechovej pauze upresní: “Máme radi naozaj všetko dobré, či už ide o komédie, romantické filmy, klasiky, ale tieto filmy musia byť naozaj dobré, musia mať dobrý dej...”

Na turné sú Kool & The Gang v jednom kuse a veria, že o rok znovu prídu do Prešova, respektíve na Slovensko. “My zvykneme pokračovať bez prestávky, sme jednoducho vždy na turné. Kým máme fanúšikov, pre ktorých môžeme koncerty robiť a kým nás to stále baví, tak v tom chceme pokračovať aj naďalej, ” vraví spevák Skip, ktorý na margo Slovenska podotýka: “Máme z tohto pobytu skvelé zážitky a cítime sa tu skvelo.”

-

Skip: “Poznáme Darinku Rolincovú!”

“Mali sme aj možnosť spoznať jednu vašu speváčku - Darinku Rolincovú, ” nezabudol počas rozhovoru zdôrazniť spevák Kool & The Gang Skip Martin. S touto speváčkou sa stretli práve na koncerte v Prešove, v roku 1991. Tento koncert sa stal legendárny. Žiaľ, najmä tým, že naň prišlo málo ľudí. V Mestskej hale sa ich “tlačilo” iba pár desiatok. Deň predtým Darina Rolicová túto halu vypredala. A počkala si aj na funky legendu, ako jedna z mála uverila, že môže byť pravda, aby v Prešove vystúpila takáto slávna skupina. “Vznikla z toho zaujímavá spolupráca. Spevák zo skupiny napísal niekoľko pesničiek na môj album What You See Its Whats You Get a ja som bola spoluautorkou pesničky na ich platni Unite, “ povedala Darinka, teda dnes už Dara Rolins.

Na ten legendárny koncert nezabudli ani členovia kapely. Robert „Kool“ Bell spomína: „Som rád, že sme na tomto mieste mohli hrať už pred jedenástimi (štrnástimi - pozn. red.) rokmi, no prekvapilo ma, že sme tu teraz, po rokoch, mali takú krásnu návštevu a toľko fanúšikov, už sa už teraz tešíme na najbližší koncert v Prešove. Možno už o rok.“

Len pre dokreslenie, citát z dobovej tlače (Rockorama, 1991) a rozhovor s rockovou kapelou Rossveltia: Keby prišla zahraničná kapela podobného zamerania ako ste vy, myslíte si, že by mali úspech? Nedopadli by ako Kool And The Gang?

“Určite by úspech mali. Kool bol prepadák, ak sa to dá tak nazvať, pretože lístky boli cenovo nedostupné pre mnohých fanúšikov. Poznáme veľa takých, ktorým sa Kool páčia, ale nemohli si dovoliť dať za lístok 180 korún. Veríme, že sa to časom zlepší.“

(september 2005)

Foto: Judita ČERMÁKOVÁ, Korzár

Reportáž z koncertu Kool & The Gang čítajte tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=368

 
13.11.2005 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18798 krát