frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/46/in_public_ill_doporucuju_desiati_magori_z_jedneho.html

In Public ill doporučujú desiati magori z jedného

Neopunk si na Slovensku získava neustále viac priaznivcov, o čom svedčí napríklad úspech slovenskej neopunkovej formácie Iné kafe. Týmto štýlom sa však zaoberajú aj viaceré kapely za riekou Moravou. Jednou z nich je skupina In Public ill z českého mesta Strašice.

Vznik kapely sa datuje zhruba od leta 1994, keď skupina Jsem proti márne zháňala speváka. Nakoniec prichádza na tento post Blába, spevák a basgitarista dávno zaniknutého rockového telesa Antabus, ktorý je súčasne spevákom kapely Crunchy Flakes.
"To bol ten zlom a rozjazd. V tom čase sme začali skladať nové, lepšie veci a neustále sme boli vo víre skúšok," povedal nám líder In Public ill Štefan Blaško alias Blába a dodáva, že v tom čase došlo k výmene na poste bubeníka a na prelome rokov 1994 a 1995 sa zmenil názov kapely na dnešný - In Public ill.

Skupine postupne dochádza k ďalším zmenám, pod ktoré sa podpísala aj základná vojenská služba. V roku 1995 sa zostava In Public ill stabilizovala: Blába - spev, Kašík - gitara spev, Marcel - basa, Váca - bicie, spev. Koncom roka prichádza speváčka Jana, príležitostne hrajúca aj na zobcovú flautu. Práve ona prispela svojim civilným, priam folkovým prejavom, k zaujímavému soundu skupiny. Ten ozvláštnil aj tenorový saxofonista Radek ktorý začal hrať s In Public ill začiatkom roku 1997. "Najprv len tak, potom naplno," objasňuje príchod saxofónovej posily Blába a komentuje aktuálne zloženie In Public ill: "Zostava je rovnaká už vyše dvoch rokov, akurát sme starší a sprostejší."
Rok 1997 bol zaujímavý pre In Public ill aj z iného hľadiska. V auguste im vo vydavateľstve Avik vychádza prvá kazeta Delire De Toucher, kde sa nachádza sedemnásť piesní a ktorú, podľa Blábových slov, skupina pokrstila v septembri za asistencie kapiel Zóna A a Stepson.

"V tom čase sa naplno rozbehla naša koncertná činnosť. Vystupovali sme s viacerými zavedenými, aj menej zavedenými skupinami ako ZNC, Zóna A, Sex Deviants, Pod stolem, Požár mlýna, Zvláštňý škola, V. T. Marvin," tvrdí Blába, pričom dodáva, že skupina sa venovala aj príprave novej platne.
Tá vyšla v marci roku 1999 opäť vo vydavateľstve Avik, je na nej pätnásť piesní, a nesie názov To neřeš!
"Táto kazeta je komerčne stopercentne nepredajná. Doporučuje desať magorov z jedného." Takto znie motto druhého albumu In Public ill. Či už s týmto mottom niekto súhlasí alebo nie, faktom ostáva, že album je žánrovo pestrý, dotiahnutejší než debut a obsahujúci skladby spievané v češtine, až na jednu výnimku odspievanú v angličtine (na kazete Delire De Toucher sú takéto piesne tri).

Chceli sme vedieť, či budeme mať možnosť vidieť strašických neopunkerov aj na východe Slovenska.
"Veľmi radi prídeme, je to však dosť ďaleko, takže ide o drahú záležitosť. Dúfame však, že sa nám to podarí," odvetil Blába z In Public ill.

Foto: archív kapely

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 17617 krát