frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/49/chumbawamba_-_wysiwyg.html

Chumbawamba - Wysiwyg

Wysiwyg je názov najnovšieho počinu osemčlennej partie veselých anarchistov a anarchistiek zvanej Chumbawamba. Štrnásť rokov mala táto formácia povesť kultovej kapely v úzkych nezávislých kruhoch, potom prišla zmluva s gigantom EMI a títo britskí anarchisti sa odvtedy snažia skĺbiť svoje ideály, nonkonformizmus a nenávisť k bohatej buržoázii s narastajúcimi vlastnými bankovými kontami.

Minimálne čo do tvorby sa im to vcelku darí, snažia sa tiež podporovať mladé kapely a im blízke spolky podobného razenia, čo už je však viac divadielko pre novinárov, než nejaký reálny počin. Čo už, bigotných anarchistov Chumba už navždy stratila, no získala množstvo nových fanúšikov a jej albumy sa predávajú v miliónových nákladoch. Koniec koncom, celé toto divadielko nie je nutné zvlášť prízvukovať, veď na Slovensku máme tiež príklad punkáčov, ktorí sa pohádali na peniazoch a dnes už v podstate netaja, že sú punkáčmi len do výšky svojho honoráru. O Chumbawambe sa to povedať nedá, lebo tá sa svojich ideálov (minimálne navonok) naďalej pridŕža.

A čo ponúka samotná novinka Wysiwyg? Prepracovanú muziku, v ktorej majú svoje miesto nové hudobné technológie, početná dychová sekcia i klasické punkové gitary. Táto hudba môže byť slušný nárez na koncerte, najlepšie niekde v klube, no zároveň ju môžu počúvať aj ženy v domácnosti pri žehlení. Za zmienku stoja pestré a prepracované vokály, ktorými je Chumba povestná a ktoré môžu slúžiť ako podklad pre chór na futbalovom štadióne - veď, ako je známe, Chumbawamba naspievala pred ešte francúzskym svetovým šampionátom futbalový singel Top Of The World (Ole, Ole, Ole).

Ak očakávate hitovku akou bola pieseň I Get No Doubt (s ktorej si, mimochodom, na tomto albume strieľajú), Chumbawamba vás nesklame - ponúka do pľacu track She´s Got All The Friends That Money Can Buy.

Kapitolou samou osebe sú texty a tie sa nesú v tradične anarchistickom duchu. Už len taký názov ako Jesus In Vegas musí pohoršovať všetkých mravokárcov. Celkový dojem z albumu Wysiwyg teda vyznieva priaznivo. Nie je síce ani mimoriadne výnimočný, ani mimoriadne novátorský, ale je rozhodne vyvážený, pestrý a koho nechytí na prvé počutie, po takom treťom si ho určite získa. Aj tak je však táto formácia lepšia naživo. Vystúpila už aj na Slovensku a mohla by zas. Je to dobrý tip pre organizátorov, pretože údajne nie je - vďaka svojmu anarchistickému imidžu - až taká drahá. A ak by k tomu organizátor zvolal nejakú manifestáciu, či založil pirátske rádio...

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 18206 krát