frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/72/chiki_liki_tu-a_-_druhy_pokus_aj_s_kristinou.html

Chiki Liki Tu-a - druhý pokus (aj s Kristínou)

Chiki Liki Tu-a - Budeš musel vlasy na blond prefarbil, Dub-Art Prešov, 2000 Prešovskí smoliari Chiki Liki Tu-a prichádzajú a trh s druhým albumom nesúcim pozoruhodný názov Budeš musel vlasy na blond prefarbil. Svoj rovnomenný debut si boli nakoniec donútení vydať sami a dvojka na tom o veľa lepšie nie je.

Vydavateľstvo BMG na poslednú chvíľu odskočilo od zmluvy a albumu sa tak ujal maličký Dub-Art Prešovčana Viliama Kočiščáka. Novinka vyšla zatiaľ len na kazetách, no možno sa Chiki Liki Tu-a konečne dočkajú aj cédečka. Momentálne však im nezostáva nič iné, než vydržať.

Odhliadnuc od všetkých týchto faktov je samotný album skutočnou lahôdkou. Na úvod a záver sa prezentuje svojim armstrongovským hlasom známy prešovský vometák Ďoďo. Aj on sa teda môže dočkať „svojho“ cédečka, s čím počas svojej dlhoročnej „kariéry“ určite nerátal. Škoda, že Neprešovčanom tento vydarený fórik veľa nepovie. Vôbec Chiki Liki Tu-a, súc prešovská kapela, spieva o veciach typických pre šarišskú metropolu a využíva pri tom aj miestny prízvuk a často i dialekt. Koniec koncov, aj také Tři sestry prerazili ospevovaním jedného lokálu a textami o svojich kamarátoch v celom bývalom Československu. A taký text hitovky Do našeho mesta istotne platí nielen pre Prešov.

A propos texty. Tentoraz sú výlučne dielom lídra kapely Višňu a hýria nápadmi (predovšetkým Kristína, Odborník, Kuca paca, Do našeho mesta a Svadba). Hudba, ktorá je kolektívnym dielom, je tiež nápaditá. Oproti výbornému debutu má ešte prepracovanejšie aranžmány, straní sa jednotvárnosti a celá kazeta má naviac rozumnú stopáž, takže nenudí. Táto vcelku originálna hudba nezaprie inšpiráciu Bez ladu a skladu, či Pražského výběru, čo však nie je na škodu veci. Negatívom kazety je príliš uhladený zvuk, ktorý občas utopí vokály alebo niektoré hudobné figúry. Typický Višňov upišťaný hlas, ktorý sa prejavil hlavne na prvom albume, je tiež skôr mínusom. V „civilnej“ podobe znie ďaleko zaujímavejšie. Za zmienku stojí aj čiernobiely obal s karikatúrami členov Chiki Liki Tu-a, ktorý je o minimálne dve triedy lepší než nič nehovoriaci, narýchlo spackaný obal debutu.

Na otázku, ako sa volá najlepšia pieseň albumu Budeš musel vlasy na blond prefarbil, je odpoveď ľahká a jednoznačná. Je to Kristína. Tomuto „kvázislaďáku“ predpovedám budúcnosť superhitu. Ak Chiki Liki Tu-a po všetkých trabloch neprerazia aspoň touto skladbou, tak už to asi budú musieť zabaliť (držiac sa lingvistických pravidiel recenzovaného zoskupenia - budú to museli zabalili). Dá sa však očakávať, že čoskoro nebudú skupinky opilcov po uliciach hulákať nič iné, než: „Prepáč mi Kristína, vytiekla mi z úst slina, polepila ti vlasy, musíš sa ostrihať asi..."

(Apríl 2000)

Rozhovor s Chiki Liki Tu-a čítajte na:
http://www.frenky.sk/clanok.php3?id=33

Fotografie Chiki Liki Tu-a nájdete na:
http://www.stenly.sk/?c=12&id=57

Oficiálna stránka kapely:
http://www.chikiliki.sk

 
28.9.2001 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 20706 krát