frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/848/zlaty_sudok_2013.html

Zlatý súdok 2013

Pivo je nekonečná a večná téma. Rok čo rok sa o tom môže presvedčiť každý, kto sleduje súťaž Zlatý súdok. Ide o unikátnu súťaž karikaturistov na pivné témy, známu po celom svete.

Aj na 19. ročník, ktorý sa ako predjubilejný mohol zdať diétny, sa prihlásili autori z celého sveta. Organizátorovi Fedorovi Vicovi prišlo vyše 500 prác od 202 autorov z 37 krajín sveta.

Čísla potvrdzujú stabilitu tejto medzinárodnej súťaže kresleného humoru, keďže vlani ju oboslalo 205 autorov z 37 štátov.

Odkedy sa o súťaži dozvedeli Číňania, pravidelne sa jej zúčastňujú v početnom množstve. Tento rok nebol výnimkou, spoločnú prácu zaslali dokonca deti z výtvarnej školy v Pekingu. Dostali za ňu čestné uznanie. Obrázok do súťaže zaslal napríklad deväťročný Li Yu Tong či dokonca štvorročný Gao Bo Ha. Čestné uznanie získali aj Číňania Zhao Yun Sheng a Run Tang Li.

Prišli aj obrázky z Anglicka, Austrálie, Brazílie. Egyptu, Fínska, Indonézie, Malajzie, Nigérie či Mexika. Tradične silné zastúpenie mali domáci výtvarníci, a tiež Ukrajinci. Práve k našim východným susedov putuje hlavná cena Grand prix Zlatý súdok 2013.

Získal ju Olexij Kustovsky z Kyjeva. „V minulosti som si už nejaké ceny z tejto prestížnej súťaže odniesol, ale nikdy som nevyhral hlavnú cenu. Ani tu, ani inde, “ potešil sa víťaz, ktorý sa kresbe venuje len desať rokov. Za ten čas však už stihol získať desiatky ocenení po celom svete. K Prešovu a Zlatému súdku má však zvláštny vzťah. „Bol som tu niekoľkokrát a vždy sa sem rád vraciam. A pivo mi tu chutí, “ podotkol víťaz, ktorý si cenu prevzal osobne.

O jeho víťazstve rozhodla odborná porota na čele s majstrom Dušanom Pončákom, známym akademickým sochárom. „Zázračný svet piva odhalil v plnom svetle to, čo pivo vie o nás ľuďoch a o svete. Pri týchto krásnych a nápaditých obrázkoch som pocítil vôňu tohto zlatistého moku, ako aj vôňu tohto sveta s jeho smiešnymi i smutnými príbehmi, ktoré nás obkolesujú a sú našim majetkom, “ vyjadril sa šéf jury.

Ocenených bolo viacero. Prvé miesto získal Krzysztof Grondziel z Poľska, druhá bola francúzska výtvarníčka Stephanie Sergeant a tretie miesto obsadil Bulhar Ivailo Cvetkov.

Dve ceny sa ušli východniarom. Cenu Igora Ševčíka dostal Marek Cina, cenu Pivnej galérie Andrej Mišanek. Cenu pivovaru získal Luka Lagator z Čiernej hory. Čestné uznania získali autori z Chorvátska, SR, ČR, Číny, Poľska, Uzbekistanu, Austrálie a Ruska. Dušana Pončáka mrzelo, že porota nemohla rozdať viac cien, pretože zaslané obrázky boli kvalitné. Všetky ocenené práce, i vybrané neocenené, budú až do polovice mája vystavené v Šarišskej galérii v Prešove.

Organizátor Fedor Vico bol spokojný, že sa napriek obmedzeným finančným možnostiam podarilo súťaž udržať. Ostala zachovaná aj tradícia, že finále súťaže (odovzdávanie cien a vernisáž výstavy) bude zásadne Prvého apríla. Tak tomu bolo aj teraz a hoci išlo o Veľkonočný pondelok, Šarišská galéria v Prešove mu vyšla v ústrety a otvorila svoje brány. Raz, pred jedenástimi rokmi, tu bola podobná situácia, no vtedy sa vyhlasovanie Zlatého súdka konalo v súkromnej pivárni. V nej mala byť Pivná galéria. Po rokoch F. Vico oprášil túto myšlienku. „V zrekonštruovaných priestoroch pivárne bude do troch týždňov otvorená Pivná galéria, “ konštatoval Fedor Vico, ktorý sa už hotuje na budúcoročné jubileum. Prvý apríl vychádza na utorok...

Tento článok vyšiel v korzárskej prílohe POHODA,
správa zo samotnej akcie je tu:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6753164/velka-cena-zo-zlateho-sudka-putuje-na-ukrajinu.html

Zlatý súdok 2012: http://www.frenky.sk/clanok/764/zlaty_sudok_2012.html

 
25.4.2013 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 4998 krát