frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/867/aktivity_ro_ssn_v_presove_a_jej_clenov_za_polrok_2013.html

Aktivity RO SSN v Prešove a jej členov za polrok 2013

Podobne ako vlaňajšok, aj rok 2013 bol pre Regionálnu organizáciu Slovenského syndikátu v Prešove (RO SSN) a jej členov hektický a mimoriadne pestrý. A to sme si mysleli, že po silnom roku 2012 bude pokoj. Tu je prehľad základných aktivít za prvý polrok 2013.

Pre porovnanie, tu je prehľad aktivít RO SSN v Prešove a jej členov za prvý polrok 2012: http://www.ssn.sk/aktivity-ro-ssn-v-presove-a-jej-clenov/

Začiatok roka každoročne sprevádza tradičná akcia Novinárske kolky, ktorá sa koná vo Veľkom Šariši. Uskutočnil sa jej 13. ročník (k presnému číslu sme sa dopátrali spätne) a mal rovnakého víťaza ako prvý ročník.
Viac informácií:
http://www.frenky.sk/clanok/835/novinarske_kolky_2013.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/6715862/v-kolkoch-uspela-mudrikova-a-zamborsky.html
http://www.ssn.sk/kolky-najlepsie-padali-vecerniku/

Klobúk dole pred košickou „sestrou“. Katka Čižmáriková a spol. zorganizovali ples Fašiangonovina 2013. Prešov ho podporil aspoň symbolicky, účasťou našich členov a cenou útechy do tomboly.
Viac:
http://www.ssn.sk/fasiangonovina-2013-bola-jedinecna/

Kvetoslava Mudríková a Michal Frank sa autorsky spolupodieľali na vzniku výpravnej knihy Advokácia v spomienkach advokátov (vydala SAK).
Viac:
http://www.ssn.sk/osobnosti-slovenkej-advokacie-spominaju/

O Lacovi Cuperovi, ktorý vydal vlani knihu Karpaty, písal na stránke syndikátu v marci básnik Eliáš Galajda.
Viac:
http://www.ssn.sk/laco-cuper-karpatske-motivy/

Bez podpory SSN (z dôvodu nedostatku peňazí), len s maličkým logom na bulletine, zorganizoval Fedor Vico ďalší, 19. ročník medzinárodnej súťaže Zlatý súdok 2013.
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/848/zlaty_sudok_2013.html

53. ročník Večerného behu Prešovom mal jednu premiérovú kategóriu. Bola ňou Novinárska míľa. Môže za to člen Výboru Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov v Prešove Ján Jacoš, ktorý je tiež činovníkom v prešovskom oblastnom bežeckom spolku. Vyhral Milan Jusko (č. 11, 1968). (V priloženom linku nájdete aj odkaz na video TV7).
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/854/novinarska_mila_na_vecernom_behu_presovom.html
http://pis.sk/clanok/11982/foto-vecerny_beh_presovom.html

V Prešove sa konal seminár zorganizovaný Informačnou kanceláriou Európskeho parlamentu. Z toho dôvodu RO SSN preložila svoj seminár a podporila túto akciu, nielen účasťou novinárov z Prešovského a Košického kraja, ale aj priamo, keď jedným z prednášajúcich bol predseda RO SSN v Prešove.
Viac:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6804347/europoslanci-z-unie-si-berieme-malo-penazi.html

Novinári z RO SSN v Prešove hosťovali na prednáškach Fakulty manažmentu Prešovskej univerzity (PU) v Prešove, účastnili sa aj ďalších aktivít na pôde univerzity. Za všetky aspoň odkaz na tlačovú správu o dni otvorených dverí PU.
Viac:
http://www.ssn.sk/zaujem-o-den-otvorenych-dveri-pu-prekvapil/

Na spoločnom projekte Slovensko-ukrajinské kultúrne centrum (Slovakian-Ukrainian Culture Centre) sa podieľali aj členovia RO SSN v Prešove, na čele s Pavlom Bogdanom. Zúčastnili sa aj medzináordných konferencií.
Viac:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6805940/spolupraca-s-ukrajinou-upada-zivia-ju-osobne-kontakty.html

Cena mesta Prešov za rok získali spevák Peter Lipa, divadelník František Rell in memoriam a pedagóg Vladimír Kohut. Posledne menovaného zakladateľa špeciálnej materskej a základnej školy pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou pri Základnej škole internátnej pre sluchovo postihnutých v Prešove navrhla na ocenenie RO SSN v Prešove. Celý svoj profesionálny život Kohut venoval výchove detí so sluchovými poruchami. Už 20 rokov organizuje v Prešove Medzinárodný halový futbalový turnaj nepočujúcich žiakov do 16 rokov, ktorý je jedinou akciou na svete v žiackej kategórii pre sluchovo postihnuté deti z rôznych krajín.
Viac:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6800309/cenu-mesta-presov-dostanu-lipa-kohut-a-in-memoriam-rell.html

Slovenský syndikát novinárov bol hlavným partnerom Majstrovstiev SR v biliarde kadetov (hra č. 8), ktoré sa konali v Prešove, pod záštitou Slovenského zväzu biliardu. Priamy prenos z majstrovstiev odvysielala TV7, reportáž priniesla i Markíza a ďalšie médiá. Podrobnosti, fotky a odkazy sú na uvedenom linku.
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/857/majstrovstva_slovenska_kadetov_v_biliarde_2013.html

Tohto roku sa podarilo „reštartnúť“ tradičnú športovo-spoločensko-mediálno-vojenskú akciu Novinárska strela. Uskutočnila sa v priestoroch vojenského cvičiska v Ruskej Novej Vsi pri Prešove ako súčasť 6. ročníka streleckej súťaže o Putovný pohár veliteľa 2. mechanizovanej brigády. Najväčšiu zásluhu na zdarnom podujatí má veliteľ 2. mb plk. Martin Michalko a jeho organizačný výbor. (V priloženom linku nájdete aj odkaz na video TV7).
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/856/novinarska_strela_2013__fotoreportaz.html

Novinári aj z prešovskej RO SSN sa zúčastnili 3. ročníka charitatívneho podujatia Kotlík open 2013.
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/862/kotlik_open_2013.html

Porota 18. ročníka autorskej súťaže novinárov východoslovenského regiónu, ktorú zorganizovala Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Košiciach s Literárnym fondom, bola trojčlenná. Jej predsedom bol Peter Kubínyi a členmi Viera Horniaková a Michal Frank. V súťaži uspeli aj členovia RO SSN Prešov.
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/861/ako_sme_hodnotili_novinarsku_sutaz.html

V tatranskom Ždiari bola slávnostne otvorená Chata novinárov, ktorá slúži ukrajinským i tunajším žurnalistom. Podieľali sa na tom European Media Center, Národný zväz novinárov Ukrajiny a Slovenský syndikát novinárov.
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/859/otvarali_sme_chatu_novinarov.html

Kolegovia novinári z Ukrajiny pozvali slovenských žurnalistov na druhý ročník podujatia Udice cez hranice.
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/860/rybacka_na_ukrajine-velyki_berehy.html

Ukrajinské médiá informovali o viacerých spoločných aktivitách medzi členmi RO SSN v Prešove a našimi východnými partnermi. Na TV Korzo, TV Tisa, v časopise Žurnalisti Zakrapatia i na portáli mediacentr.info.
Viac: http://www.mediacentr.info/
http://www.mediacentr.info/journal/

Prešovskí športoví novinári Ján Jacoš a Andrej Petruš napísali novú knihu 100 osobností prešovského futbalu. Do života ju uviedol dlhoročný futbalový činovník, osemdesiatnik Július Kubečko. Jacoš je členom výboru RO SSN v Prešove a autorom viacerých kníh so športovou tematikou.
Viac:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6843213/futbalovu-knihu-pokrstili-travou.html

V spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom vyhlásila RO SSN v Prešove súťaž stredoškolských časopisov Prešovského kraja. Do uzávierky, ktorá bola v posledný júnový deň, sa prihlásilo 18 škôl. Vyhodnotenie s workshopom bude ku Dňu študentstva.
Viac:
http://www.spravyzpresova.sk/2013/05/16/sutazami-pre-skolakov-sa-roztrhlo-vrece/

RO SSN v Prešove zorganizovala v danom termíne 24 tlačových besied, najviac bolo v apríli (7) a v júni (5).

Členskú základňu tvorí 60 novinárov. Záujem o aktivity SSN je vyšší, aj medzi nečlenmi, rozšírenie základne však sťažujú byrokratické prekážky.

Náklady na všetky uvedené aktivity boli uvedené z vlastných, resp. sponzorských príjmov, bez akejkoľvek dotácie z centra.

Aktivity RO SSN v Prešove boli publikované vo viacerých novinách, rádiách, televíziách, agentúrach i internetových portáloch. Okrem spomínaných ukrajinských médií to boli napr. TV7, omediach.com, PIS.sk, HUX.sk, Prešovský večerník, Korzár, Forum, Rádio Šport, Rádio Prešov, TV Zemplín, SITA, TASR, presov24, sme.sk, ssn.sk, spravyzpresova.sk a ďalšie.

Bonusy: Činnosť regionálnej organizácie sa nezastavila ani v lete. V auguste sa konal športovo-relaxačný deň novinárov Škrabal Day 2013 - http://presov.korzar.sme.sk/c/6898049/novinari-relaxovali-na-presovskom-kupalisku.html a http://www.hux.sk/nase-clanky/novinari/ssn/item/13197-novinarsky-skrabal-day-2013 (vďaka patrí firme Bemaco za skvelé tričká), chystá sa tenisový turnaj, spomínané vyhodnotenie súťaže spojené so seminárom, konferencia, snem SSN, stretnutie s jubilantmi i tradičná kapustnica.
Viac:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6898049/novinari-relaxovali-na-presovskom-kupalisku.html

Komplexný prehľad minuloročných aktivít:
http://www.frenky.sk/clanok/847/aktivity_ro_ssn_v_presove_a_jej_clenov_2012.html

Autor: za RO SSN Prešov Michal Frank

Foto: frk, mv, kč (archív SSN)

 
14.8.2013 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 4846 krát