frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/917/stropkovska_hudobna_liga-vitazom_je_landfil.html

Stropkovská hudobná liga: Víťazom je Landfil

Finálovým galavečerom vyvrcholila Stropkovská hudobná liga. Palmu víťazstva si z neho napokon odniesla mladá kapela Landfil od Trnavy. Podľa poroty ju čaká veľká budúcnosť.

Po piatich ročníkoch som prijal pozvanie do porotvy Stropkovskej hudobnej ligy (SHL) a neľutujem. Skvelá akcia, ľudia, organizátori, kopa známych tvárí v porote a výborná muzička.

Tu je reportáž, ktorá vyšla v Korzári: http://bardejov.korzar.sme.sk/c/7088214/jubilejnu-stropkovsku-hudobnu-ligu-ovladli-bednarikovci.html

Prečítajte si o akcii: Autorská prehliadka hudobných skupín a interpretov Stropkovská hudobná liga (SHL) má napriek svojmu názvu celoslovenský charakter. Koná sa každé dva roky a teraz oslávila svoje jubileum: piaty ročník a desať rokov. Po zániku podobných akcií v Prešove ide o najväčšie podujatie tohto druhu v kraji. Do finále v stropkovskom kulturáku sa cez regionálne kolá vo Svidníku dostalo šesť najúspešnejších.

Bardejovčania The Cardinals, noXcuse zo Žiliny a Trnavčan Juraj Tauber (sólista kapely Ranné toporenie, ktorá v minulom ročníku skončila druhá) na medailové priečky nedosiahli. Aj keď posledne menovaný získal ocenenie za inštrumentálny výkon.

Tretie miesto z prehliadky putuje do Bardejova vďaka kapele Yelllowe. Chytľavý alternatívny pop-rock, so slovenskými textami a personálnym prepojením na niekdajších Bridgeheads, zaujal porotu i divákov SHL. Druhý Papyllon z Prešova už má čo-to za sebou a je otázne, či táto súťaž už nie je pre „motýľov“ priúzka. Začiatočníci to už veru nie sú. Na víťazovi sa zhodla väčšina početnej poroty, v ktorej nechýbali zvučné mená hudobného života (Vlado Michal, Miro Tásler, Martin Husovský, Mayo Petranin, Peter „Quoníček“ Vyslocký, Rasťo Papp, Martin „Lynch“ Mihalčín, Vlado „Randy“ Gneppa, Michaella, Martin Blaško, Milan Herstek, Imro Makó, Matúš Cíger, Robert Bartoš a ďalší).

V jubilejnom 5. ročníku SHL zvíťazila skupina LANDFIL zo Zelenča pri Trnave. „Bola som trochu vystresovaná. Ešte sme na takejto veľkej akcii nehrali.
Fungujeme necelý rok, “ povedala charizmatická speváčka kapely Ivana Kovačicová (20). Väčšina repertoáru tejto kapely vzniká pod čerešňou pri ich dome. „Máme na dvore altánok, lavičku a tam tvoríme. My dvaja počúvame melancholické veci, preto máme veľa pomalých piesní, “ doplnil ju Juraj Bednárik. V kapele je aj Marián Bednárik a ako naznačuje toto meno i miesto, so slávnym, nedávno zosnulým režisérom a hercom Jozefom Bednárikom im koluje v žilách jedna krv. „Sme vzdialená rodina, “ prezradili Bednárikovci. . „Naši tatkovia hrali spolu v kapele, “ doplnila forntwoman.

Hoci skupina Landfil funguje krátko, stihla vyhrať českú súťaž Skutečná liga, teraz triumfovala na SHL. Nehrá len jeden štýl, ale jej hudbu okoreňujú viaceré žánre - alternatíva, rock, dokonca náznaky country. Texty má anglické. „Som zžitá s angličtinou. „Mne sa lepšie vyjadrujú texty v angličtine, sú senzitívnejšie. Som s ňou zžitá. Keď spievam po slovensky, pripadám si ako americká speváčka s prízvukom, “ prezradila speváčka a textárka, ktorá tvorí aj básne. Piesne v slovenčine však nevylučuje, zatiaľ však majú len jednu, vianočnú.

Vďaka víťazstvu v SHL dostane Landfil možnosť nahrať album i videoklip. Ocenených na galavečere však bolo podstatne viac (vrátane domácich Fantasy). „Keďže tento ročník ponúkol naozaj veľa zaujímavej a kvalitnej hudby, rozhodli sme sa vďaka partnerom oceniť nielen všetkých finalistov, čo v minulosti nebolo zvykom, ale vytvorili sme aj ďalšie kategórie - najlepší spevák/speváčka, najlepší mladí, najlepší muzikant a muzikantské srdce, “ zdôraznil riaditeľ Stropkovskej hudobnej ligy Ľubomír Sluk.

Záverečný koncert SHL spestril svojim unplugged vystúpením kapela Mofokiller, nástupca víťaza minulého ročníka GAS. Okrem nich boli doterajšími laureátmi ligy Heľenine oči, So Fine a Atlantida.

Viac o SHL:
http://www.mojamuzika.sk/novinky/po-prahe-zvitazili-landfil-aj-vo-finale-stropkovskej-hudobnej-ligy

Web SHL:
http://www.stropkovskahudobnaliga.sk/

 
6.2.2014 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 7810 krát