dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Jazz Prešov 2014

Tohoročnému festivalu Jazz Prešov dominovali gitaristi. Počas prvého festivalového dňa excelovali hneď dvaja. Talian Ruggero Robin a Američan Mark Whitfield. Druhý raz v 23-ročnej histórii festivalu Prešov Jazz bol jeho hlavnou hviezdou Rudy Linka. Svoj sen si na akcii splnila Katka Koščová.

V historickej sále PKO Čierny orol v Prešove sa uskutočnil 23. ročník hudobného festivalu Jazz Prešov. Prvý festivalový deň vyvrcholil koncertom dynamickej formácie Headhunters z Poľska.
Založil ju „starý známy“ Pawel Kaczmarczyk a jej doménou je funky. Klavirista sa obklopil špičkovými spoluhráčmi, spomedzi ktorých vynikal saxofonista Olaf Wegler.

Pred šesťčlennou funky zostavou vystúpili dve zoskupenia, v ktorých dominovali gitaristi. Na úvod to bol bezprostredný Talian Ruggero Robin so svojím triom. Priniesol osviežujúce rytmy. Nezaprel v sebe južanskú romantiku ani rockový či bluesový feeling. Prešovský koncert si Ruggero Robin pochvaľoval.

Tento taliansky gitarista už voľačo preskákal. Hosťoval na albume Zucchera, čo mu otvorilo dvere k spolupráci s Lucianom Pavarottim, Andreom Bocellim a ďalšími veľkými menami.

S tým má svoje skúsenosti aj Mark Withfield, americký gitarista, ktorý tento rok účinkoval spolu s prešovským AMC Triom. Opýtali sme sa ho, či je veľký rozdiel medzi spoluprácou s AMC Triom a so Stingom.
„Áno a nie, “ odpovedal Mark Whitfield. Podľa jeho slov je v tom rovnaký duch.
Pri koncertoch s džezmenmi na pódiu spoluvytvára hudbu, pri práci so spevákom sa musí prispôsobiť, kedy dať sólo, kedy sa stiahnuť: „Hudba je tiež skvelá, ale je to niečo iné.“
Whitfield je ďalší z plejády hviezdnych hostí Prešovčanov.
„Upozornil ma na nich vlani môj dobrý priateľ Randy Bracker, ktorý s AMC Triom hrával, “ prezradil gitarista, ktorý si po oslovení e-mailom pozrel Prešovčanov na internete a hneď sa mu zapáčili.
Páčil sa mu aj stredajší spoločný koncert.
„Šou bola výborná, obecenstvo takisto. Plné entuziazmu. Bolo mi veľmi horúco, ale cítil som sa dobre. Na Slovensku som účinkoval len raz, v roku 1989 v Bratislave, “ prezradil Mark Whitfield, ktorý si stihol pozrieť aj mesto.

Zaujímal nás aj jeho nástroj. „Vyzerá nádherne, má dobrý zvuk, ale je to len sériová Ibaneza. Doma v New Yorku mám aj veľmi špeciálnu, ručne robenú gitaru, ktorú milujem ako frajerku, “ podotkol.

Čechoameričan Rudy Linka so svojím triom bol vo štvrtok večer hlavnou hviezdou festivalu Jazz Prešov 2014.

Festival takto zakončoval aj pred ôsmimi rokmi. Znovu pred zaplnenou sálou PKO - Čierny orol.
„Robím stále to isté, len mám o osem rokov viac. Stále bývam v New Yorku a stále mám chalupu na Šumave. Vtedy som ju opravoval tri roky, teraz ju opravujem jedenásť rokov. To je jediné, čo sa zmenilo, “ povedal nám fenomenálny gitarista, ktorému tento rok vyšlo výpravné retrospektívne 2CD so stostranovým bookletom.

Na svojom konte má Rudy Linka 15 radových albumov, ani jeden z nich však nevyšiel na klasickej vinylovej platni: „Nikdy som nemal klasický vinyl, lebo keď som nahral svoju prvú platňu, to bolo presne vtedy, keď sa prechádzalo na cédečká.“

Linkov prešovský koncert bol znovu excelentný. Popri hudobnej zložke znovu zaujal aj vtipným uvádzaním jednotlivých songov.

Svoj hudobný diár má nabitý. „Keď ste muzikant a chcete robiť niečo kreatívne, musíte cestovať. Pravda, predtým som bol na cestách ďaleko častejšie. Boli to i šesťtýždňové šnúry, teraz sú tak trojtýždňové, “ prezradil nám muzikant, ktorý toto leto strávil opravou chalupy a prípravou festivalu.

Priznal, že najviac roboty pri organizácii festivalu urobí jeho manželka. Teraz sa chystá späť do Ameriky na výnimočnú udalosť. V Kongrese osadia bustu Václava Havla.
„Majú tam len tri prázdne miesta a jedno z nich ide Václavovi Havlovi. Takže to je obrovská sláva, “ uviedol Linka, ktorý na slávnosti vystúpi po Českej filharmónii.

Druhý festivalový deň prešovských „džezákov“ obligátne načali domáci umelci. Tentoraz to bola o niečo staršia kapela. Prešovský dixieland tvoria zväčša starší muzikanti okolo Antonína Horkela a Pavla Papača. Kapela oslavujúca desiate výročie priniesla na festival závan klasického swingu, podľa dramaturga Petra Adamkoviča to bol nefalšovaný New Orleans Style. Táto hudba nezostarla, o čom svedčí aj fakt, že jedna z interpretovaných piesní má 110 rokov.
S Prešovským dixielandom si zaspievala Katka Koščová, ktorá si tak splnila ďalší z hudobných snov.

„Pred džezovými festivalmi mám vždy rešpekt. Ľudia, ktorí na ne chodia, niečo očakávajú a ja sa bojím, či som schopná ich predstavu splniť a zároveň sa teším. Zvlášť tu, v Prešove, o čom sme sa s Peťom Adamkovičom viackrát bavili, ale doposiaľ to nevychádzalo, “ uviedla Katka, pre ktorú bolo dávnejšie vystúpenie Dana Bártu na festivale Jazz Prešov jedným z top koncertov, aké kedy zažila.
Mimochodom, aj s Bártom si už neskôr spoločne zaspievala. Podobne ako s ďalšími interpretmi z „džezákov“ Matejom Benkom či AMC Triom.

„Minule som práve nad tým rozmýšľala, že sa mi asi splnili všetky muzikantské sny, “ podotkla.
Zaujímavé je, že jej manžel a manažér v jednej osobe zabudol, že v ten deň majú koncert. Pri obede ich oslovila jedna pani, či budú mať na koncerte cédečká na predaj. „Môj muž jej povedal, že my dnes nemáme koncert. Pritom máme, “ zasmiala sa speváčka.

Priestor po klasickom swingu a pred virtuóznym moderným gitarovým džezom patril avantgarde.
Ľubo Šamo Projekt prišiel s modernisticky poňatou produkciou, novými zvukmi, ktoré vyludzoval líder na svojich husliach a podporovali ho v tom syntetizátory. Aj tento koncert potvrdil žánrovú pestrosť festivalu Jazz Prešov, ktorá patrí medzi poznávacie znamenia tohto tradičného podujatia.

Linky:

http://presov.korzar.sme.sk/c/7455533/jazz-presov-patril-v-prvy-festivalovy-den-gitaristom.html

http://presov.korzar.sme.sk/c/7457592/hlavnou-hviezdou-festivalu-jazz-presov-bol-gitarista-rudy-linka.html

Riport vyšiel aj v Prešovských novinách - nie je na webe, tak aspoň video:
http://www.youtube.com/watch?v=SVMF1PfEokI

Avízo na „džezáky“: http://presov.korzar.sme.sk/c/7449496/na-presovske-dzezaky-sa-vracia-rudy-linka.html

Minulý ročník:
http://frenky.sk/clanok/891/jazz_presov_2013.html

Viac o histórii festivalu: http://pis.sk/clanok/9099/fhe-jazz_presov.html

2012: http://www.frenky.sk/clanok/812/jazz_presov_2012.html
2011 a menej: http://www.frenky.sk/clanok/710/jazz_presov_2011.html

 
22.11.2014 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 4997 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS