dnes je Streda - 17. apríl 2024 - Rudolf | zajtra Valér

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Novinári: Stredoškolská súťaž a kapustnica

Rok 2014 ukončili prešovskí novinári zvesela. Novinárskou kapustnicou. Ešte predtým vyhodnotili súťaž školských časopisov.

Ročná bilancia činnosti RO SSN v Prešove je nasledujúca: návšteva Ukrajiny a podpis deklarácie, stretnutie s jubilantmi (na fotke), Novinárske kolky, Novinárska míľa, fotovýstava Pressov paparazzi III, publikácia J. Jacoša o ľudovom maliarovi Jurajovi Molnárovi, Novinárska strela, účasť M. Franka na konferencii Mádiá a text 5, súťaž stredoškolských časopisov (na fotkách) a predvianočná kapustnica (link na video nižšie). V najbližšom čase sa chystá stretnutie s jubilantmi, kolky a seminár o olympizme.

Slušná bilancia.

Tu je článok Jána Jacoša io stredoškolskej súťaži:

V Knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove bol vyhodnotený druhý ročník súťaže stredoškolských časopisov v rámci Prešovského samosprávneho kraja pri príležitosti Dňa študentstva. Prvenstvo získali Gymploviny - časopis Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni.

Na pôde Knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove sa v stredu uskutočnilo vyhodnotenie druhého ročníka súťaže stredoškolských časopisov v rámci Prešovského samosprávneho kraja. Organizuje ju Prešovský samosprávny kraj a regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Prešove. V tomto roku sa do nej prihlásilo 19 časopisov. Hodnotila ich šesťčlenná porota - boli v nej profesionálni novinári aj grafik. Jej predsedníčkou bola hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Body sa dávali za obsah časopisov a ich prepojenie so životom školy a regiónu, kreativitu, grafiku, prácu s fotografiami, titulné strany, štylistiku a spracovanie tém.

Prvenstvo získal časopis študentov Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni Gymploviny. Na druhej priečke skončil Gymoš - vydáva ho Spojená škola Juraja Henischa v Bardejove, tretie miesto obsadil časopis Stretnutia Gymnázia v Kežmarku. Udelených bolo aj viacero zvláštnych cien. Skokanom roka sa stal časopis SOŠ vo Vranove na Ul. Alexandra Dubčeka Dubkáčik - jeho tvorcovia si prevzali i cenu za najlepšiu grafiku. Titul objav roka získal La BOREC zo SOŠ Andyho Warhola v Medzilaborciach, cenu za najlepšiu titulnú stranu dostali Gymploviny a za nápaditosť Elán - časopis SOŠ v Lipanoch na Komenského ulici. Aby sa potvrdilo, že novinárska práca vyžaduje vždy stopercentné nasadenie, bola udelená i haluz roka. Dostal ju časopis SOŠ Star SOŠ v Kežmarku, Kušnierska brána za článok, v ktorom bol až neskutočný počet skratiek. Hodnotné ceny do súťaže venoval Prešovský samosprávny kraj.

"Veľmi som spokojná s účasťou aj s úrovňou časopisov, " zvýraznila predsedníčka poroty a hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. "Ich úroveň sa oproti minulému roku výrazne zlepšila, ich tvorcovia sa usilujú o profesionalitu. Najviac ma teší, keď je vidieť, že študentov táto práca baví, majú radosť z toho, že môžu časopis pripravovať. Najlepšie časopisy ma zaujali svojou kreativitou, tvorivým prístupom, spracovaním a výberom zaujímavých tém. Vyhodnotenie súťaže opäť prinieslo možnosť vymeniť si skúsenosti, tvorcovia časopisov pozitívne vnímajú kritické pripomienky k svojej práci a berú si ich k srdcu."

Veľkú radosť z víťazstva mali tvorcovia časopisu Gymploviny. "Práca v časopise mi dáva veľmi veľa, hlavne super kamarátov, " podčiarkla jeho šéfredaktorka Katarína Ščigulinská. "Človek sa učí aj tolerantnosti, lebo je nás viac tvorcov a každý má trochu iné názory, vždy sa však nejako dohodneme a zhodneme, aby časopis bol najlepší, aký môže byť. Súťaž je prínosom, kritika je super. Len málo ľudí si ju rado vypočuje. My si ju veľmi radi vypočujeme, lebo nás posúva ďalej. Potešilo nás nielen prvenstvo, ale tiež to, že sme zdolali našich konkurentov z Gymošu. Mňa pre prácu v časopise oslovila učiteľka Lucia Matišinová, veľmi ma baví a je mojím koníčkom, táto práca mi prináša radosť. To platí o celej naše partii a myslím si, že je to vidieť aj na našom časopise."

(jac)

Viac informácií:
http://presov.korzar.sme.sk/c/7492978/vyhodnotili-sutaz-stredoskolskych-casopisov.html
http://skolskyservis.teraz.sk/skolstvo/sutaz-stredoskoskych-casopisov/14517-clanok.html

A ku kapustnici video:
https://www.youtube.com/watch?v=ZOfndGEQ_Qo

Čo to z archívu:
2014:
http://www.frenky.sk/clanok/980/pressov_paparazzi_iii_-_megafotogaleria_a_info.html
http://www.frenky.sk/clanok/992/novinarska_strela_2014.html
http://www.frenky.sk/clanok/941/vecerny_beh_presovom-novinarska_mila_2014.html
http://www.frenky.sk/clanok/931/novinarske_kolky_2014.html

2013: http://www.frenky.sk/clanok/867/aktivity_ro_ssn_v_presove_a_jej_clenov_za_polrok_2013.html
http://www.frenky.sk/clanok/902/ssn-sutaz_stredoskolskych_casopisov.html
2012: http://www.frenky.sk/clanok/847/aktivity_ro_ssn_v_presove_a_jej_clenov_2012.html
http://www.frenky.sk/clanok/839/novinarska_kapustnica_2012__fotonavrat.html

 
5.1.2015 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 4059 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS