dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Jahňací steak

Keďže som mal už opracovanú, odblanenú a očistenú domácu jahňacinku, bolo radosť s ňou pracovať a pripraviť hocijakú chutnú dobrotu. Napríklad stejk.

Ostala mi jahňacina (asi dve kilá), hlavne zo stehna, tak som sa rozhodol, že niečo dobré pripravím. Trochu som improvizoval, teda aj tento recept treba brať len ako voľnú inšpiráciu.

Použité suroviny:
jahňacie mäso
5 strúčikov cesnaku
1 pór
1 veľká cibuľa
1 mrkva
1 petržlen
1 zeler (z posledných dvoch aj vňať)
¼ jablka
huby
pol masla
smotana na šľahanie
zemiaky
soľ
Korenia: rozmarín, čierne korenie drvené, petržlenová vňať (aj sušená, dával som čerstvú), bobkový list, nejaké tie moje špeciálne zmesi (to už nechám na každého, bolo tam trochu saturejky a kadečoho, všetko s mierou).

Postup:
Na pekáči som rozpustil maslo, pridal nakrájanú cibuľu a na to som dal prudko zapiecť na chvíľku mäso (osolené a ocesnakované). Pootáčal som, pridal som ešte cibuľu a pór, maslo, postupne i ďalšie ingrediencie, podlial som a dal do rúry piecť na 80 stupňov, pomaly, štyri hodinky. Medzi tými ďalšími ingredienciami bolo trochu koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler – stopkový, nakrájané na kocky), spomínaný pór,
a neodpustil som si čierne huby (lieviky) – ale to je dobrovoľné. Tie dodali zmesi svojskú farbu. Pridal som aj čerstvú vňať z petržlenu a zelera. Pridal som len tak aj nakrájanú štvrťku jablka, pre inú chuť.

Takto som si to pomaly dusil, resp. skôr piekol, sem tam obrátil mäso a premiešal. Dá sa to spraviť aj rýchlejšie, ale robil som to takto.

Mäso malo výbornú stejkovú konzistenciu i chuť. So zmesou zeleniny sa dalo robiť hocičo, my sme ju rozmixovali (ale nemusí sa) a podávali ako omáčku (zahustili smotanou). Prílohou boli pečené zemiaky. Výborné. S takým mäsom sa dá robiť čokoľvek, na rôzne spôsoby a nikdy sa nedá nič pokaziť.

 
26.6.2015 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 5853 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS