dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Matej Falat – slovenský lyžiarsky talent

Čo je lepšie uprostred leta, než napísať o lyžovaní. Slovenského reprezentanta Mateja Falata sledujem už dlhé roky, keďže poznám jeho rodičov. S jeho strýkon nás dokonca svojho času vyhodili z lyžiarskeho zájazdu, ale to je jediné, čo nás športovo spája.

S Matejom som po úspešnej univerziáde spravil vo februári 2015 veľký rozhovor do Prešovských novín. Tu je z neho podstatná časť. Nie je však celý. Ak vás zaujal (príp. z neho chcete citovať), kliknite na príslušný link a cez piano si ho môžete prečítať celý. Ak piano nemáte, pokojne si ho objednajte priamo cez daný článok, je to lacné a podporíte dobrú vec. Príjemné čítanie.
Celý článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/7664331/lyziar-matej-falat-dal-prednost-univerziade-doviezol-dve-medaily.html

Prešovský lyžiar Matej Falat (22) získal na svetovej zimnej univerziáde bronz v superkombinácii a striebro vo svojej najsilnejšej disciplíne, v slalome. Slovenský olympionik, ktorý stále papierovo jazdí za Ski Alp klub Drienica, chce ešte uspieť na blížiacom sa slovenskom šampionáte a potvrdiť si FIS-ové body. Po skončení sezóny ho čaká obhajoba diplomovky. Prečo dal pred majstrovstvami sveta prednosť univerziáde, ale aj čo robí, keď nelyžuje. O tom všetkom sme sa s Matejom Falatom pozhovárali počas jeho krátkej návštevy Prešova, pred odchodom na Svetový pohár vo Švajčiarsku.

Na univerziáde v Granade ste v slalome, v ktorom ste silný, získali striebro. Spokojnosť?
Som veľmi spokojný, lebo som nečakal, že prídem domov s medailou. Nevedel som, aká tam bude konkurencia. V slalome som mal body na šieste miesto, teda piati boli lepší. Vedel som, že pokiaľ chcem byť v prvej trojke, musím ísť naplno a riskovať. V prvom kole boli aj chyby, vyhodilo ma zopárkrát z oblúka, skončil som štvrtý. Trochu smoly som mal pri žrebe, lebo z prvej pätnástky som štartoval štrnásty. Trať už bola mäkšia a boli na nej diery. Za prvým som mal stratu dve sekundy, ale od tretieho len asi tri desatiny, takže som si veril, že by som ich mohol poraziť v druhom kole.

Striebru predchádzal bronz v superkombinácii. Tam ste si verili?
Pred štartom som vôbec nevedel, ako na tom som. Nevidel som, akí lyžiari sú na štartovacej listine. Veľa tiež závisí od toho, ako postavia bránky. Či budú viac vyhovovať slalomárom, alebo zjazdárom.

Ktorá medaila má pre vás akú váhu?
Striebro je striebro. No tá bronzová bola špeciálna v tom, že bola prvá.

S akými ambíciami ste išli na univerziádu?
Hovoril som si, že ak by sa podarila medaila, bolo by to úplne super. Vedel som, že to bude ťažké, nebolo to tak, že som s určitosťou išiel po medailu.

V super G ste obsadili trináste miesto.
Nie je to moja najlepšia disciplína, to bolo také primerané. Dalo sa ísť lepšie, spravil som aj chyby. Štartoval som devätnásty, takže som si povedal, že by som rád skončil do pätnástky. Ale trináste miesto nebolo nič špeciálne.

(...)

Dávala sa aj súhrnná medaila za všetky disciplíny. Prečo vás obišla?
Skončil som štvrtý, o šesť bodov. Stačilo mi pritom dokončiť obrovský slalom a pravdepodobne by som bol druhý, ale ani som nevedel, že sa bude udeľovať takáto medaila.

Súbežne s univerziádou sa išli majstrovstvá sveta. Prečo ste sa rozhodli pre univerziádu?
Tréner Branislav Bizík povedal, že to bude pre mňa lepšie a budem mať šancu spraviť dobrý výsledok. Nemýlil sa. Na šampionáte by som to mal ťažké, lebo by som mal vyššie štartové čísla.

Sledovali ste Žampovcov, jazdu štvrtej Veroniky Velez Zuzulovej či pád Ondřeja Banka?
Niečo som videl, ale bolo málo času, lebo druhé kolá išli okolo desiatej večer a to už sme väčšinou spali. Ondřej spadol pri zjazde, čo je najnebezpečnejšia disciplína. Pretekármi také niečo vždy otrasie. Veronika ukazuje, že má na to byť v trojke. Potvrdila to aj na viacerých pretekoch predtým. Teraz to dokázala.

(...)

Čo hovoríte na kauzu speváčky Vanessy Mae, ktorá sa do Soči kvalifikovala podvodom?
(Úsmev.) Čo na to povedať? Jednoducho, bola na olympiáde.

A Hubertus von Hohenlohe? Ten aj teraz poctivo absolvoval kvalifikácie. Poznáte sa, chodí medzi vás?
Chodí. On si robí zo seba žarty, aký je pomalý, má to ako koníček.

(...)

Keď ste spolu s bratom, čo viac riešite? Umenie či šport?
Šport nikdy, väčšinou filmy a kultúru. Je to taký môj poradca pre túto oblasť.

Čo pre vás znamená viac? Medaily z univerziády, či účasť na olympiáde?
Medaila, to sú jedny preteky, ktoré môžu vyjsť a nemusia. Účasť na olympijských hrách, to je celý rok práce. Treba mať výsledky i postavenie v rebríčku. Zimné olympijské hry v Soči boli pre mňa väčším zážitkom ako vyhrať medailu na univerziáde.

Viac: http://presov.korzar.sme.sk/c/7664331/lyziar-matej-falat-dal-prednost-univerziade-doviezol-dve-medaily.html

+ vyšiel aj článok Falatovci si namiesto dovolenky spravili výlet za synom

Slovenský reprezentant v zjazdovom lyžovaní Matej Falat sa z univerziády vrátil s dvomi medailami. Priamo v dejisku podujatia, španielskej Granade, ho podporovali jeho rodičia.

PREŠOV. Lyžiar Matej Falat z Prešova dosiahol prednedávnom pre Slovensko úspech v podobe dvoch medailí zo Svetovej zimnej univerziády. K bronzu v superkombinácii pridal striebro zo slalomu, svojej najsilnejšej disciplíny.
Boli pri tom aj jeho najväčší fanúšikovia, rodičia.
Dovolenka na univerziáde
„Mali sme veľa roboty a do poslednej chvíle sme nevedeli, či ísť. Vedeli sme, že je to jedna z mála príležitostí a Maťo má výkonnosť na to, aby získal medailu. Dva dni pred odletom, na ktorý sa dali za dobrú cenu kúpiť letenky, sme si povedali, že ideme. Zohnali sme si lacné ubytovanie na kraji Granady, požičali sme si auto cez internet a povedali sme si, že nepôjdeme na dovolenku v lete, ale teraz. Bolo to úžasné, “ povedala nám po návrate z univerziády Matejova mama Andrea Falatová.
Preteky prežívali naplno
Synove súťaže prežívala naplno. Prvú radosť jej Matej spravil bronzom, hoci keby mal o stotinu lepší čas, bol by strieborný.
„Keď došiel do cieľa, strácal 1,83 s na prvého a čakali sme, kam to až príde. Potom ostali na štarte traja najlepší a zvažovalo sa, či z toho bude medaila. Ten, čo išiel tretí od konca, bol o stotinu lepší ako Maťo. Stále tam boli dvaja. Maťo bol tretí a išiel víťaz kola. A išiel parádnu jazdu, no až štyri brány od konca urobil chybu a nečakane vypadol, takže tá radosť bola obrovská. Teda, keď sa nás niekto pýta, či nie je smola, že len stotina delila Maťa od striebra, tak nás to nemrzí, lebo bola obrovská pravdepodobnosť, že z toho bude len štvrté miesto. Bolo to napínané až do úplného konca, “ opisuje jeho jazdu.
Podobne prežívala aj „strieborné“ preteky.
Okrem športových zážitkov mali Falatovci možnosť obdivovať aj španielsku krajinu.
„Dole rastú citrusy, vo výške 3 300 metrov je obrovské lyžiarske stredisko. Pod tým tesne plantáže olivovníkov, zvláštna príroda. Infraštruktúra bola na vysokej úrovni. Malo to svoje čaro.“ uviedla A. Falatová.
M. Falat: Iba som dúfal
Mateja v súčasnosti čaká niekoľko pretekov FIS, Svetového pohára a slovenský šampionát.
„Hovoril som si, že ak by sa podarila medaila, bolo by to úplne super. Vedel som, že to bude ťažké, nebolo to tak, že som s určitosťou išiel pre medailu, “ vrátil sa k univerziáde slovenský reprezentant.
Zdroj: http://presov.korzar.sme.sk/c/7666461/falatovci-si-namiesto-dovolenky-spravili-vylet-za-synom.html

-

O Matejovi som v minulosti, pred odchodom na olympiádu (január 2014) napísal článok Lyžiarsky olympionik Matej Falat nikdy nestál na bežkách.

Matej Falat začal s alpským lyžovaním skromne a neskoro, no bol to talent, ktorý súperov rýchlo dohnal. Hoci nie je tak na očiach, na svojom konte má mnohé úspechy. Popri tých športových si dokončil bakalársky titul a teraz mieri na olympiádu do Soči.

Vyhral šesť pretekov FIS, 18-krát stál na stupni víťazov, je aktuálnym slovenským majstrom v zjazde a super G, slovenskou dvojkou v slalome a superkombinácii, v roku 2010 sa stal majstrom sveta mladších juniorov, na minuloročnej univerziáde skončil deviaty v slalome a štvrtý v kombinácii. Výpočet úspechov by mohol pokračovať. Tým momentálne najdôležitejším je, že Prešovčan Matej Falat bude reprezentovať Slovensko na blížiacich sa zimných olympijských hrách v Soči.

Štartovať by mal vo všetkých disciplínach, najviac si verí v slalome a v superkombinácii. Úspechom by bolo umiestnenie v tridsiatke najlepších.
„Ak by sa podarilo, to by bolo super. Šanca tam je, “ hovorí mladý lyžiar, ktorý sa správu o svojej nominácii dozvedel na pretekoch v Rakúsku. Tie vyhral a vďaka získaným bodom „posunul“ do Soči aj ďalšieho Slováka Andreasa Žampu.
Ktorý zo slovenských alpských lyžiarov, pri neúčasti Veroniky Velez-Zuzulovej, spraví najlepší výsledok?
„Podľa mňa Adam Žampa. Peťa Vlhová by mohla tiež, i keď má s bicepsom nejaké ťažkosti, tak neviem, v akej je forme, “ hovorí jeden z kvarteta lyžiarov v slovenských farbách v Soči. Okrem neho a bratov Žampovcov sa na olympiáde predstaví i Martin Bendík.
V Soči sa Matej znovu stretne na trati so svojimi vzormi.

„Páči sa mi Marcel Hirscher, dobrý je i Ted Ligety. Z minulosti ani neviem, keď som bol malý, nepozeral som lyžovanie. Keďže som s tým začal v desiatich, tých starších lyžiarov veľmi nepoznám. Vtedy tam boli Hermann Maier, Stefan Eberharter, ale až tak som ich nevnímal, “ hovorí Prešovčan, i keď rodák z Bojníc, Matej Falat.

Matej Falat sa k lyžovaniu dostal pomerne neskoro. Mal už takmer desať rokov.
„S rodičmi sme chodili dosť často lyžovať, keď som bol malý. Keď som mal 9 a trištvrte roka, tak boli otvorené preteky na Lysej - Šarišský pohár. Povedal som si, že to skúsim. A nakoniec som skončil štvrtý. Tí traja chlapci predo mnou boli zo sabinovského klubu SAK Drienica Lysá. Bol som sa pozrieť na ich tréning, takto som začal.“
V klube je prakticky dodnes, aj keď osamotený. Hoci začal neskoro, ostatných jazdcov pomaly dobiehal, v pätnástich rokoch už patril k slovenskej juniorskej špičke.
„Predtým som robil gymnastiku, od piatich do deviatich rokov. Nebol som taký dobrý, ale možno to pomohlo pri neskorších lyžiarskych tréningoch.“
Formovali a formujú ho tréneri Tibor Klaček (gymnastika), Miroslav Malcovský (v klube, odmala), Marián Málek (kondičný tréner z Prešova), Vlado Kovár, Branislav Bizík (teraz pri poľskom „áčku“, s ktorým M. Falat trénuje), Andy Gyure (kouč na pretekoch, servisman, ide aj do Soči).

Úspešného lyžiara si po rokoch všimli aj doma. Bol ocenený v ankete o športovca mesta Prešov za rok 2013 a čoskoro obdrží cenu od Slovenskej asociácie univerzitného športu.
A propos, univerzita. Matej študuje na Fakulte elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach.
Aj keď šport je prioritou, v sedemnástich zmaturoval na prešovskom „dolnom gymku“ a v dvadsiatich rokoch získal bakalársky titul na katedre kybernetiky a umelej inteligencie.
Témou jeho práce bola Analýza časových postupností pomocou lokálnych regresných modelov.

Slovenského olympionika sme sa opýtali, či si niekedy ide len tak zalyžovať.
„Minulý rok som bol raz. S kamarátom na Lysej. Dávno som tam totiž nebol, bol som sa pozrieť. Ale to bolo len raz, predtým ani neviem, kedy som si bol takto zalyžovať.“
Inak vo voľných chvíľach preferuje jazdu na bicykli. Zjazdil už všetky okolité kopce. Čo je však na lyžiara zaujímavé, v živote som nestál na bežkách“.
Radšej má vodné športy a ako sme zistili, ovláda kartové kúzla.

Zistili sme
Druhá olympiáda?

Matej Falat je mladým športovom, ktorého čaká prvá olympiáda v živote. Mohla byť však už jeho druhou. Málo chýbalo a štartoval by aj pred štyrmi rokmi vo Vancouveri.

Viaceré športové správy hovorili o tom, že Slovensko čaká na jednu miestenku navyše. Prípadne ju mohla reprezentácia získať od štátov, ktoré „kvóty“ nevyčerpali. A podľa vtedajších informácií z médií, mohol ísť na olympiádu práve Falat. „Šanca bola malá, že by som tam mohol štartovať, “ vraví dnes M. Falat a vysvetľuje: „Verona bola zranená, vypadla z prvej tridsiatky, takže SR mala menej miest. Predtým však odjazdila zopár Svetových pohárov, takže bola šanca, že by po návrate ešte zabodovala a získala pre Slovensko miesto navyše.“
Netvrdí, že bol jediným adeptom na prípadnú účasť na olympiáde. „Bolo viac ľudí, ktorí by tam mohli ísť. Bol som z nich najmladší, zrejme preto sa uvažovalo, že by som mohol ísť ja.“ Nakoniec však nešiel nikto.
Neúčasť na predošlej olympiáde ho vôbec nemrzí. Stále je veľmi mladý a tie najlepšie roky ešte môžu prísť.
Zdroj: http://presov.korzar.sme.sk/c/7080085/lyziarsky-olympionik-matej-falat-nikdy-nestal-na-bezkach.html

S Matejom Falatom sme sa zúčastnili aj semináru o olympizme, viac tu: http://www.ssn.sk/v-presove-pripravili-seminar-o-olympizme/

 
12.8.2015 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 8005 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS