dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Politické komentáre a glosy

Tu je výber mojich komentárov a glos, ktoré vyšli v roku 2015 v Prešovských novinách.

Väčšia z týchto textov sa týka politiky, najmä tej prešovskej komunálnej. Vyšli v týždenníku Prešovské noviny, ale aj na stránke korzar.sk, kde boli zamknuté pod pianom.

Preto ak chcete prečítať celé texty, treba mať piano – na druhej strane, stačí ho zaplaiť raz, všetko máte zdarma a podporíte slovenskú žurnalistiku.

Vyberané komentáre a glosy (s ukážkami):

http://presov.korzar.sme.sk/c/7715907/osobnosti-presova-culen-zvieratka-a-rastlinky.html
Názvy ulíc odrážajú dobu, v ktorej žijeme. Prešovská Hlavná bola v minulosti Masarykovou, Hlinkovou, Stalinovou i Slovenskej republiky rád. V Prešove bývala i Hitlerova ulica či Lesík Alice Masarykovej.
Pred asi trinástimi rokmi sme písali o tom, či nájde vtedajšie vedenie mesta odvahu popasovať sa s pozostatkami z minulého režimu, teda ulicami pomenovanými podľa, jemne povedané, kontroverzných osobností. Nenašlo.
(...)
Čo však o nás vypovedá viac, sú nové ulice, ktoré sú dôkazom, že žijeme dobu vyššieho štádia alibizmu.
V posledných minimálne desiatich rokoch sme ulice nenazvali inak než podľa zvieratiek, rastliniek a podobných prírodných, „neškodných“ pomenovaní.
Ak nerátame blahorečených biskupov a zosnulého, dnes svätého pápeža (priamo v Prešove zanechal svoju nezmazateľnú stopu), akoby sme nemali nijaké nežijúce osobnosti, ktorých mená by si zaslúžili niesť naše ulice.
+ http://presov.korzar.sme.sk/c/7715892/cast-marka-culena-v-presove-premenuju-celu-ulicu-vsak-nie.html

-

http://presov.korzar.sme.sk/c/7740456/herecka-knaz-a-blondina.html

Špičková slovenská herečka Zdena Studenková (videli ste teraz nedávno Leni?) sa vyjadrila, že nechce platiť cirkev z daní a želá si odluku.
Cení sa a je správne, že sa herci vyjadrujú k veciam verejným. A tí slovenskí to našťastie robia.
Na jej slová zareagoval istý kňaz. Bránil sa slovami o financovaní kultúry zo štátu. To je tiež v poriadku, hovorí sa tomu verejná debata. Možno emotívnejšia, ale pochopiteľná.
Avšak rozum ostáva nad tým, čo vyvolávali slová daného kňaza, či skôr ich interpretácia.
(...)
Považujem za samozrejmé, že Slovensko má svoju prvú divadelnú scénu. V súčasnosti je podľa ľudí, ktorých rešpektujem, na vysokej úrovni.
Priznám sa, sám to presne posúdiť neviem, hoci ju tiež zo svojich daní platím. A rád, na rozdiel od iných verejných výdavkov

-

http://presov.korzar.sme.sk/c/7677238/niekolko-desiatok-kilometrov-vychodne.html
Môj kamarát Pavlo oslávil s manželkou Dianou (v pôvodnom texte sa objavila Irina, za čo sa veľmi ospravedlňujem a dávam to na pravú mieru – pozn. frk) desiate výročie svadby. Obaja sú novinári, majú dve dcérky, žijú v Užhorode a výročie prišli stráviť do Prešova, v ktorom Diana ešte nebola. Bol s nimi aj Mihailo, rodinný priateľ, tiež mladý novinár.
Stretnutie s nimi bolo príjemné. Okrem rodinných tém prišla reč aj na to, aká je situácia v ich krajine, v ktorej (povedzme si rovno, prímerie neprímerie) stále zúri vojna.
Pri súčasnej informačnej vojne, s množstvom internetových trollov, bolo užitočné baviť sa s niekým normálnym. S postrehmi ukrajinských priateľov sa rád podelím.
(...)
Situácia pre novinárov pôsobiacich v Užhorode, Mukačeve či Ľvove sa prakticky nezmenila. Zanikli však niektoré noviny a vzniklo mnoho webov.
Veľa ľudí (nielen z médií) zo zakarpatskej Ukrajiny odchádza za hranice. Jednak pre vojnu a tiež za zárobkami. Tie na Ukrajine nie sú bohviečo.
Slováci sa pri aktuálnom kurze hrivny môžu tešiť zo supernízkych cien, domáci to však nepociťujú. Naopak.
(...)
No sympatické je, že v duši sú optimisti a veria v šťastný koniec. Povedané slovami Diany: Príde jar, všetko bude dobré.

-

http://presov.korzar.sme.sk/c/7664905/kriza-v-kulture-podnecuje-tvorivost.html
Časy, keď sa v Prešove konalo cez víkend vyše desať koncertov od metalu po folk, sú nenávratne preč.
Kríza hudobného priemyslu sa netýka len výroby cédečiek a bezplatného sťahovania albumov, ale nabrala širší rozmer.
Ako píše na svojom blogu Pavel „Hirax“ Baričák, koncerty zívajú prázdnotou, nepredáva sa už ani „merč“ (tričká, nálepky...), vytráca sa kvalita a interpreti musia doslova prosiť fanúšikov o podporu.
+
Kým donedávna si prešovské kapely hoveli na výslní, spokojné samy so sebou a vzájomne sa potľapkávali po pleci, akí sú všetci fajn, naraz zistili, že to nestačí. Rozhýbali sa a začali tvoriť.

-

http://presov.korzar.sme.sk/c/7638544/hlasovanie-nohami.html
Referendum, ktorého zmysel bol pochybný, máme za sebou. Dopadlo tak, ako muselo, štyria z piatich voličov neprišli. Výsledok hovorí jasnou rečou.
Predstavitelia Aliancie za rodinu sa síce predháňajú vo vyhláseniach o úspechu, či dokonca tvrdia, že ľudia o referende ani nevedeli (tento argument je už fakt mimo misu), ale to berme ako ich povinnú jazdu. Aby zdôvodnili neodôvodniteľné.
Účasť niečo málo nad 20 percent je jednoznačným signálom a jednoznačnou prehrou organizátorov referenda. Inak sa to interpretovať nedá.
Treba tiež povedať, že 80 percent voličov, ktorí neprišli, nie sú ignoranti a aj obmedzené mozočky chápu, že mnohí z nich hlasovali nohami.
Teda opierať sa o nominálne výsledky tých, čo prišli, je pofiderné.
(...)
Čudné referendá sme to už mali. Pamätá si niekto na Ľuptákovo referendum o strategických podnikoch? Či na Ficovo referendum o odvolaní Dzurindu?
Oba boli neplatné a neprišli k urnám ani mnohí z tých, ktorí teraz hovoria o „občianskej povinnosti“...

-

http://presov.korzar.sme.sk/c/7625402/nielen-chlebom-je-clovek-zivy.html
Pri ankete o tom, čo chýba Prešovčanom pre lepšie kultúrne a športové vyžitie nás prekvapilo, koľko respondentov spomenulo Košice.
Môžeme si robiť žarty, že posledný dobrý spevák od našich južných susedov bol Matuška (Adamec sa neráta, Šmajda už vôbec nie), faktom ostáva, že bývalé hlavné mesto kultúry v Európe kultúrou skutočne žije a dochádzajú za ňou i Prešovčania. Opačne to veľmi neplatí.
Ešte tristnejšia je situácia v športe. Hádzaná je jedna vec, masovo populárne športy typu futbal či hokej druhá.
Fanúšik má ešte kam ísť, aj chodí, ale sú to skôr okrajové (myslené v dobrom) športy ako futsal či volejbal. Mnoho z týchto faktorov sa odvíja od podpory športu a kultúry v meste.
(...)
Kultúra ani šport nepatria medzi „chlebovky“, teda nevyhnutné veci. No prispievajú k tomu, aby sa ľuďom v meste dobre žilo.
Ako sa traduje, britský ministerský predseda Winston Churchill počas vojny odmietol pri logickom zvyšovaní rozpočtu na zbrojenie škrtnúť výdavky na operu.
Údajne to odôvodnil slovami, že práve to (teda kultúrna vyspelosť národa a jej ochrana) je hlavný dôvod, pre ktorý sú vo vojne.

-
http://presov.korzar.sme.sk/c/7625372/neucast-neznamena-lahostajnost.html
Pondelková manifestácia proti ľahostajnosti nechala Prešovčanov ľahostajnými. To je holý fakt.
Iniciátori zhromaždenia však nemusia byť nešťastní. Márne to nebolo a neúčasť ľudí ešte neznamená ľahostajnosť. Presnejšie, nemusí znamenať.
Reč je o aktivite Nebuďme ticho, nebojme sa! , s ktorou prišli mladí ľudia z Prešova ako s reakciou na incident v trolejbuse, kde traja výrastkovia surovo zbili jedného z cestujúcich.
(...)
To, ako mali spolucestujúci reagovať, či mali zasiahnuť, sa už na stránkach novín, vrátane týchto, rozoberalo dopodrobna.
Nesúďme, neboli sme v ich koži, každopádne treba považovať za veľké pozitívum, že sa skutočne zaktivizovala verejnosť.

-

http://presov.korzar.sme.sk/c/7612189/rozpocet-bez-kontrolora.html
Nový prešovský mestský parlament má za sebou prvú naozajstnú skúšku, prijatie rozpočtu. Stalo sa.
Či bude tento horúcou ihlou šitý rozpočet prijateľný, ukáže najbližšia budúcnosť a počet rozpočtových opatrení.
Čo v prípade tvorby tohto návrhu ostalo nedopovedané, je otázka hlavného kontrolóra.
Bleskové zhrnutie faktov: Alexander Ernst bol riadne zvolený za hlavného kontrolóra.
Funkciu chvíľku aj vykonával, no po krátkom čase mu to bolo znemožnené. Dôvodom mal byť konflikt záujmov, konkrétne to, že sa vraj nevzdal členstva v školských radách.
(...)
Čo sa teda deje dnes? Primátorka Turčanová tvrdí, že Ernst je stále hlavným kontrolórom (v zmysle uznesenia zastupiteľstva), no ten stále svoju funkciu reálne nevykonáva.

-

http://presov.korzar.sme.sk/c/7600139/centrum-v-presove-unikat-alebo-fiasko.html
čakalo ako na zjavenie.
Hovorilo sa o nej roky, pred časom vznikol aj projekt, potom dlho, dlho nič, následne sa s opravou skutočne začalo.
(...)
Keď sa Prešovčania počas minulého roka prizerali, aké kvantá betónu tam lejú, zhrozili sa. Žiadna zeleň, iba betón, samý betón, drahý betón. Rozhorčenie bolo pochopiteľné.
Zaujímalo ma teda, čo bude až bude. Architekt Irakli Eristavi je totiž odborník, ktorého meno vníma nielen architektonická obec a je tiež známy svojou progresívnosťou.

-

Politické komentáre, analýzy a správy:

http://presov.korzar.sme.sk/c/7740509/presovska-opozicia-urad-stagnuje-za-primatorku-rozhoduju-ini.html
Obdobie „hájenia“ má za sebou nová primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, ktorá kandidovala za koalíciu KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, OĽaNO, NOVA, OKS, s podporou Siete. Ako hodnotí jej doterajšie pôsobenie vo funkcii opozícia?
Je čas prvého hodnotenia prešovskej primátorky, ktorá sa ujala funkcie 15. decembra minulého roku. Ako vnímajú jej pôsobenie opoziční poslanci mestského zastupiteľstva?
Oslovili sme člena klubu Smer-SD, nezávislí poslanci a Turčanovej protikandidáta v primátorských voľbách Rudolfa Dupkalu.
„Sto dní je na to, aby sa človek okukal, ale vzhľadom na to, že primátorka i jej najbližší spolupracovníci v komunálnej politike pôsobia už veľmi dlho, myslím, že ten progres mohol prísť skôr. Nemám na mysli výmenu pozícií na mestskom úrade, takzvané čistky, ani to, aké úspechy dosiahla pani primátorka navonok, ako rokovania na ministerstvách, ale tie veci, za ktoré bolo najviac kritizované bývalé vedenie, stále stagnujú, “ uviedol Dupkala.
Podľa jeho slov nie je riešením vytvorenie komisie pre riešenie dopravnej situácie, ale nové vedenie mesta malo prejsť ku konkrétnym krokom.
„To, či niekto bojuje za to, aby sa zlaté padáky nevyplácali, je z morálneho hľadiska pekné, ale úrad stagnuje, “ doplnil.
(...)
Politológ Koziak: „... Zlá dopravná situácia je totiž skutočným a veľmi silným dôvodom nespokojnosti mnohých Prešovčanov a zároveň je práve oblasťou, v ktorej najviac pohoreli predchádzajúci primátori. Dá sa preto očakávať, že po štyroch rokoch bude zrejme práve doprava tým bodom odpočtu pani primátorky, ktorý významnou mierou ovplyvní výsledok ďalších volieb.“

+ http://presov.korzar.sme.sk/c/7717712/sto-dni-primatorky-turcanovej-veci-v-doprave-sa-pohli.html

-

http://presov.korzar.sme.sk/c/7703144/vyberove-konania-na-presovskej-radnici-sa-zacinaju-budu-aj-psychotesty.html
-

http://presov.korzar.sme.sk/c/7654096/radni-nechceli-udelit-slovo-presovcanom-priamo-na-zastupitelstve.html

-

http://presov.korzar.sme.sk/c/7612560/sluzobne-cesty-povazuju-presovski-poslanci-za-predrazene.html

-

http://presov.korzar.sme.sk/c/7579457/prve-kroky-prvej-zeny.html

-

V SME:

http://www.sme.sk/c/7716217/buduje-si-imidz-zeleznej-lady.html
http://www.sme.sk/c/7716211/turcanova-koalicia-so-smerom-by-nas-potopila.html

-

Linky na ďalšie publicistické články (komentáre), ktoré odporúčam:

http://presov.korzar.sme.sk/c/7801245/cyklisti-uz-nie-su-exotmi.html

http://presov.korzar.sme.sk/c/7813416/uzitocni-idioti.html

http://presov.korzar.sme.sk/c/7901535/tiche-vyrocie-historickej-navstevy.html

http://presov.korzar.sme.sk/c/7888065/ak-o-nieco-ide-tak-o-technicke.html

http://presov.korzar.sme.sk/c/7913544/rokovania-poslancov-su-lepsie-nez-serial.html

http://presov.korzar.sme.sk/c/7949253/ako-prilakat-turistov-do-presova.html

http://presov.korzar.sme.sk/c/7981308/kam-smeruje-presov-ocami-radnice-exprimatora-opozicie-i-odbornikov.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/7981321/slabnuca-turcanova-a-aligator-hagyari.html

plus aktuálny bonus

http://presov.korzar.sme.sk/c/8105980/presovcanov-bude-v-parlamente-malo-sabinov-je-bez-zastupenia.html

 
22.2.2016 | Pridal: Michal Frank | Politika | čítané: 8147 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS