Otestuj sa: Aký pivný špeciál máš rád
ALE, IPA, APA... .? Či radšej nejaké iné pivo? Výsledok odhalí test...
Šarišský ALE - Ejl
Ležiaky plzenského typu sú osvedčenou pivnou klasikou.
Aj ja ako pivár ich obľubujem, ale rovnako rád ochutnávam a konzumujem pivné špeciály. Mám rád pivo z remeselných pivovarov, ale tiež zo Šariša, ktorý popri klasickom pive robí aj špeciály.
Teraz tu mám jeden pivný test. Aký špeciál je najlepší pre teba?
Zisti a vychutnaj si pivo v doteraz neprebádaných príchutiach. Vďaka rýchlemu testu zistíš, ktorý špeciál je pre teba najvhodnejší. Dozvieš sa aj to, ako sú jednotlivé špeciály vyrábané či k akému jedlu ktorý zvoliť.
1. Aký je váš vzťah k pivu?
a. Mám rád silné pivá, stačia mi dva poháre
b. Potrpím si na výraznú chuť
c. Pivo si vychutnávam plnými dúškami
d. Pivo si dávam iba k sladkému jedlu a k dezertom
2. Ako často pijete pivo?
a. Približne raz za dva týždne
b. Väčšinou cez víkendy
c. Nemám problém ho piť každý deň
d. Počas špeciálnych príležitostí
3. Akú chuť piva máte najradšej?
a. Chmeľovo horkú
b. S výrazným aromatickým profilom
c. Chmeľovú s ovocno-korenistým nádychom
d. Sladkú či s príchuťou praženého sladu
4. Pri akom jedle si doprajete pivo?
a. Grilované a vyprážané mäso, k rybe a k slaným a korenistým jedlám, pri pikantných či indických jedlách
b. K hamburgerom, fritované a pečené mäso, šalátom , snackom
c. Opekané, dusené mäso s bylinkami, hydina a zelenina, výrazné syry
d. K čokoládovým dezertom, ale aj ku grilovanému mäsu, barbeque
5. Pri akej príležitosti pijete pivo?
a. Pivný festival
b. Ak mám chuť na zmenu
c. Nie len v podniku, ale aj doma
d. Počas zimy, na Vianoce
6. Za aký tip pivára sa považujete?
a. Experimentátor
b. Pivár s vycibreným vkusom
c. Chuť je pre mňa na prvom mieste
d. Príležitostný pivár
VYHODNOTENIE:
Najviac odpovedí A – IPA (India Pale Ale)
V rámci pivných špeciálov by ste rozhodne mali ochutnať štýl IPA. Je ideálnou voľbou pre tých, ktorí si potrpia na vyváženú zmes sladov a intenzitu chmeľu. Ich výsledkom je vysoká horkosť a profil arómy, ktoré by ste pri pive nečakali. Ste typom pivára, ktorý nemusí na posedenie vypiť niekoľko pollitrov, radšej necháte hýčkať svoje chuťové poháriky silnejším pivom. IPA máva ideálne od 14 % do 16 % extraktu v pôvodnej mladine, v niektorých prípadoch aj 18 %. Toto pivo je ideálne v kombinácii s grilovaným a vyprážaným mäsom, hodí sa však aj k rybe a pikantným či indickým jedlám.
Najviac odpovedí B – APA (American Pale Ale)
Preferujete aromatickejšie a menej horké pivá, mali by ste preto skúsiť Ameriku v pohári a vyhľadať pivo typu APA - American Pale Ale. Ste pivárom s vycibreným vkusom a pivo chmelené americkými aromatickými chmeľmi aj za studena je pre vás tou pravou voľbou. APA je spravidla slabšia, máva 12 až 13 % extraktu v pôvodnej mladine. Pivá tohto typu si najlepšie vychutnáte s hamburgermi, ktoré sú taktiež charakteristické najmä pre Ameriku, správnou voľbou sú však aj pečené mäso, šaláty či snacky.
Najviac odpovedí C – ALE (Ejl)
Máte radi dobrú spoločnosť a dobré pivo, nezáleží na tom, či si ste doma alebo vo vašom obľúbenom podniku. Pri pive je pre vás dôležité, aby ste sa nemuseli obmedzovať, rátate s kombináciou špecifickej chuti a vysokej piteľnosti. Ideálny je pre vás pivo typu ALE, ktoré označuje skupinu tradičných anglických, amerických a belgických pív. Ide o vrchne kvasené pivo, vďaka čomu má typický ovocný či korenistý nádych. Jeho chuť môže byť zvýraznená použitím voňavých, ovocných chmeľových odrôd. Najlepšie sa hodí k opekanému či dusenému mäsu s bylinkami, k hydine či výrazným syrom.
Najviac odpovedí D – Porter/Stout
Pivára z vás robí len výnimočná príležitosť. Nepotrebujete cítiť pivnú horkosť či špeciálne arómy. Vašou voľbou by malo byť čierne pivo, v ktorom sa snúbi plná chuť praženého sladu s karamelovými tónmi. Rovnako ako ALE, aj Porter vzniká vrchným kvasením a najčastejšie sa robí v rozmedzí 12 až 16 % extraktu v pôvodnej mladine piva. Vychutnať si ale môžete aj slabšie desiatky alebo silnejšie 24 a viac „stupňové“ pivá. Najlepšie sa hodí k sladkému jedlu alebo dezertom. Dobre padne aj ku grilovanému mäsu.
ŠPECIÁLY RASTÚ NA OBĽUBE
Sládok Plzeňského Prazdroja Ján Píry: „Počet ľudí, ktorí nikdy nesiahli po pivných špeciáloch, za posledné roky neustále klesá. Práve naopak, špeciály získavajú na obľube a bude tak tomu aj tento rok. Analýzou dát sme zistili, že čoraz viac ľudí láka objavovanie nových chutí. Za posledné štyri roky je to nárast takmer o 10 percent. Zhruba štvrtina ľudí sa k špeciálom vracia pravidelne.“