dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Dobrý festival 2016 a 2017

Ako vyzeral najväčší východniarsky festival na prešovskom kúpalisku Delňa.

Dobrý festival
Dobrý festival
Návrat slovom i obrazom k skvelému podujatiu. Na oboch týchto ročníkov sa nakrúcal Bars dobrý film. Oba tieto ročníky skutočne stáli za to. Veď čítajte ďalej.

Dobrý festival 2017

Na Dobrom festivale 2017 sme dokončovali Bars dobrá film a bolo to teda emočne veľmi vypäté. Pre Prešovské noviny som napísal (a pozrite si aj titulku „Niekto ako kráľ“):

Dobrý festival priniesol silnú emóciu

Takú akciu ešte východ nezažil. Mix totálne rozdielnych žánrov divákov bavil, neodradilo ich ani zlé počasie.

Po horúcich dňoch sa naraz ochladilo a začalo pršať. Začal sa Dobrý festival. Takéto chladné a upršané počasie sa akoby pomaly stávalo tradíciou tohto podujatia, ktoré oslávilo desiate výročie. Dážď by bol ešte v poriadku, horšie veci vie narobiť vietor a prišiel aj ten. Chvíľami to vyzeralo zle nedobre, no chod festivalu počasie neohrozilo. A neodradilo ani ľudí.

Celý festival sprevádzala silná emócia, z ktorej budú žiť návštevníci i samotní aktéri ešte dlho. Ťažko povedať, či to bolo jubileom, zostavou fakt silných mien, alebo spomienkou na zosnulého spoluorganizátora Riša Hympána, po ktorom bola pomenovaná hlavná scéna. Asi zo všetkého trochu.

Dobrý festival, ktorý sa konal na prešovskom letnom kúpalisku Delňa, opäť ukázal svoju jedinečnosť. Dokáže spájať aj naoko nespojiteľné. Metal, ľudovku, pop, drum'n'bass, rock, hip-hop, punk... Kde inde by mohli vedľa seba vystúpiť IMT Smile, Sepultura, Kandráčovci, Zóna A, či Vec, a bolo by tam tanečné pódium, Hare Krišna stan i prehliadka bojových umení. To je asi možné len na Dobrom festivale.
Tento dobre uvarený guľáš ľuďom chutil, a to sme ani nespomenuli svetových headlinerov.

Silných momentov bolo veľa. Pieseň Niekto ako kráľ (bez „cingi lingi bom“, toto odznelo až na záver ako prídavok) s videoprojekciou venovanou Rišovi Hympánovi. Spoločný duet IMT Smile a Kandráčovcov Hej, sokoly. Návrat Paľa Horvátha či skupiny Dereš na scénu. Príchod veľkých hviezd. Výpočet by zabral veľmi veľa miesta.
Emócia z okrúhleho Dobrého festivalu bude doznievať ešte dlho. Stál za to.

Takúto sme mali titulku:
https://presov.korzar.sme.sk/c/20852174/presovske-noviny-sa-obzreli-za-mega-koncertom.html

Tu je rozhovor Eda Kopčeka so Sepulturou: https://presov.korzar.sme.sk/c/20568841/sepultura-u-nas-neexistuju-limity-a-bariery.html

Fotil Martin Švec – smARTin, od ktorého som si tu požičal titulnú fotku davu (plus ešte jednu) a snímku LP, ostatné fotografie sú moje, z Dobrého festivalu 2016.

Dobrý festival 2016

Opäť sme natáčali dokument, takže som viac fotil ako písal.

Fotogalérie sú tuto:
https://presov.korzar.sme.sk/c/8207230/pozrite-si-druhy-den-dobreho-festivalu-2016-v-presove.html

https://presov.korzar.sme.sk/c/8206997/pozrite-si-prvy-den-dobreho-festivalu-2016-v-presove.html

Akciu poznačila aj „kauza“ vypustenej Delne, ktorú som reflektoval:
https://presov.korzar.sme.sk/c/8207000/miro-tasler-zvazuje-presun-dobreho-festivalu-do-ineho-mesta.html

Samotnú reportáž pripravila kolegyňa Lea Heilová, tu je:

Najväčší prešovský letný festival prekvapujúco tento rok bez dažďa

Multižánrový Dobrý festival opäť lákal milovníkov hudby na domáce hviezdy. Diváci sa chytali najmä na hity IMT Smile, Heleniných očí a Chiki liki tu-a. Masa ľudí skákala a jasala aj v tridsaťstupňových horúčavách.

PREŠOV. Návštevníci Dobrého festivalu odložili tento rok gumáky i pršiplášte. Namiesto nich vyťahovali slnečné okuliare a opaľovacie krémy. Asi po prvýkrát v histórii podujatia totiž vôbec nepršalo. Naopak, prekvapili horúčavy. Rozpálený dav museli osviežovať hasiči.

Organizátori festivalu prišli opäť s viacerými novinkami. Okrem štyroch stejdžov sa v areáli Delne nachádzal aj cinema stan, v ktorom sa premietali filmy. Postarané bolo aj o najmenších návštevníkov, pre ktorých usporiadatelia zabezpečili bohatý program. Niektorí rodičia prišli na Dobrý festival práve kvôli nim.

"Sme tu prvýkrát a pravdupovediac išli sme tu kvôli deťom. Ale zisťujeme s manželom, že aj nám sa tu s páči. Myslím si, že koncerty asi nestihneme, skôr to bude o večere s deťmi. Ale nevadí, tieto atrakcie cez deň sú veľmi fajn, “ prezradila mamička Martina, ktorej ratolesti si zdobili mafiny.

Pestrosť žánrov bolo cítiť
Prvý deň festivalu bol skôr zahrievací. Aj návštevníkov bolo pomenej, no tí, čo prišli, sa najviac tešili na Richarda Müllera, Chiki liki tu-a, Satin Lead, či českú metalovú kapelu Törr. Spomínaní interpreti odštartovali spolu s divákmi sezónu letných festivalov na Východe.

"Prišiel som hlavne kvôli Rišovi Müllerovi. A musím povedať, že bol úplne skvelý. Páčil sa mi hlavne koniec jeho vystúpenia, keď povedal, že nemá žiadne hviezdne maniere a keď chceme ďalšiu pesničku, tak ju zahrá. To bolo super, “ priznal Lukáš Letkovský, ktorý chodí na Dobrý festival pravidelne každý rok.

Prešovský festival si užívali nielen diváci, ale aj hudobníci. Martin Višňovský z kapely Chiki liki tu-a si nevedel vynachváliť atmosféru. Po minuloročnom poobedňajšom účinkovaní na Dobrom festivale skupina tentoraz vystúpila až za tmy.

, , Dnes sa hralo veľmi dobre, čo je také prekvapivé. Keďže sme zvyknutí stále niekde cestovať, tak je strašne blbé, keď cestujeme na koncert 3 minúty. Dosť dlho sa potom nevieme naštartovať do toho pocitu, ale dnes to išlo tak plynule, že sme v tom boli okamžite, “ uviedol krátko po vystúpení Višňovský a dodal, že kapela chystá na jeseň jedno prekvapenie.

Dav rozprúdili Kandráčovci
Pravú východniarsku zábavu odštartovali v sobotu podvečer Kandráčovci, ktorí si prizvali na pódium superstáristku Terezu Mandzákovu. Aj keď skupina spolupracuje s mladou speváčkou už štyri roky, na Dobrom festivale mali svoju premiéru.

"Ešte som nebola na Dobrom festivale, som tu úplne prvýkrát. Ale asi tu ešte prídem, pretože ľudia boli super, bol to skvelý pocit. A aj keď vystupovanie s Kandráčovcami máme už nacvičené, vždycky je to s nimi niečo nové na pódiu. Je to proste zážitok, “ prezradila Tereza.

Ondrej Kandráč ju doplnil: , , Pred dvomi rokmi sme hrali na tom menšom stejdži. Dosť sa to prebíjalo aj s inými veľkými stejdžmi. Čiže toto bolo oveľa oveľa lepšie, lebo sme boli na tom hlavnom. Čo dodať, doma še furt dobre hra. Fantastická atmosféra.“

Spojenie Knechtová a Tásler nebolo náhodné
Večer patril headlinerom IMT Smile, ktorí sa opäť po roku vrátili do rodného Prešova. Avizované spoločné vystúpenie s Petrom Lipom sa bohužiaľ pre chorobu speváka nekonalo, no kapela mala pre fanúšikov iné prekvapenie. Na pódiu vystúpila spoločne s Katarínou Knechtovou.

"Vystúpenie s Katkou bolo takou predzvesťou toho, čo nás čaká už koncom roka. IMT Smile bude oslavovať 20. výročie a to v podobe projektu History, kde bude aj Katka Knechtová a ďalší členovia IMT Smile, ktorí v kapele za tie roky hrali. Vedeli sme, že Katka tu bude hrať pred nami, tak sme si povedali, že čo keby sme urobili aspoň takú malú ochutnávku, “ vysvetlil Ivan Tásler.

Zároveň prezradil, že prípravy na projekt History sú aktuálne v plnom prúde. Kapela toto leto práve kvôli spomínanému projektu odohrá len minimum koncert. Ako ďalej uviedol Tásler, pôjde o veľkú produkciu na spôsob Lúčnice, kde bude plno hostí a technických noviniek. Všetko opäť pod vedením Jána Ďurovčíka.

Atmosféru vygradovali Helenine oči
Vystúpením IMT Smile sa festival ani zďaleka nekončil. Na programe boli ešte Korben Dallas, Helenine oči, Ramchat či Edo Klena. Na bratislavskú formáciu Korben Dallas sa tešila nemalá skupinka fanúšikov.

"Korben Dallas boli jednoznačne najlepší z celého festivalu. Bolo to niečo úžasné. Zvuk krásny, atmosféra výborná. Len veľká škoda, že kvôli IMT Smile začínali neskoro. Ale boli skvelí, naozaj, “ podelila sa so svojimi pocitmi Natália Luptáková.

Takmer v závere celého podujatia sa Prešovčania mohli ešte vyskákať na hitoch prešovskej skupiny Helenine oči. Až do polnoci bol areál prírodného kúpaliska Delňa plný zabávania sa chtivých fanúšikov. Hranie pred domácim publikom si pochvaľoval aj Lynch z Heleniných očí.

"Vzhľadom k tomu, že sme tu doma a máme tu aj kopec známych, chceme tu aj dobre zahrať. Predsa je to pre tých našich známych, pre naše rodiny, pre ľudí, ktorí nás poznajú, pre ľudí, ktorí chodia na koncerty a spievajú. Je to iné ako v iných mestách. Určite je to iné a cítiť to, aj z našej strany a myslím si, že aj zo strany tých ľudí. Sú k nám strašne zlatí.“

Vybrané staršie ročníky:
http://www.frenky.sk/clanok/1053/dobry_festival_2015-imt_smile_pritiahli_ako_hlavnu_hviezdu_lucnicu.html
http://www.frenky.sk/clanok/668/dobry_festival_2011.html
http://www.frenky.sk/clanok/497/dobry_festival_2008.html
http://www.frenky.sk/clanok/659/20_rokov_strechy-na_dobrom_festivale.html

 
14.6.2019 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 4399 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS