Šalátový prívarok – chuť detstva a jednoduchý postup
Ako dieťa som nechcel nič jesť, ale šalátový prívarok, o ktorom som si najprv myslel, že je to „bahno“ napodiv vďaka starým rodičom som mal rád. A teraz mi dal svokor recept a chuť z detstva sa vrátila…
Šalátový prívarok
Pripraviť dobrý šalátový prívarok je jednoduché.
Potrebujeme (od oka):
hlávku šalátu (hlávkový šalát ergo "šalata")
slaninku
soľ
čierne korenie
cukor
smotanu (na varenie, ešte lepšia je na šľahanie, priam ideál)
hladkú múku
kôpor
pol citróna
a veci navrch- cibuľu, špekáčiky atď.
Postup:
Na panvici (dobrý je wok) Spražíme slaninku. Keď je hnedá, upražená, pridáme k nej nakrájaný šalát, zalejeme troškou vody, premiešame a varíme 4 minúty. Osolíme, okoreníme.
Následne dáme do hrnca smotanu na varenie a trochu hladkej múky a poriadne premiešame, aby neboli hrudky.
Pridáme nasekaný kôpor, cukor, šťavu z polovice citróna (môže sa aj trocha octu), kto chce aj vegetu, prípadne dosolíme, dokoreníme, poriadne premiešame a ešte chvíľku na miernom ohni podusíme.
Treba sa prispôsobiť konzistencii, aby bola taká akurát. Nie veľmi riedka. Ale podľa tohto postupu by sme to mali trafiť.
Podávame s hocičím. Opražená cibuľka a špekáčiky, chlieb alebo zemiačiky, to je úplne fajn.
Dobrú chuť.