dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Vitacit - Vzhůru přes oceán

Po 30 rokoch vyšla debutová platňa Doda a spol.

Hm, tak toto je prekvapenie.
Warner Music prišli s reedíciou debutovej platne kapely Vitacit Vzhůru přes oceán. Zaujímavý počin.

Nikdy som nebol veľkým fanúšikom Vitacitu, ale Horkou kaši sme ako pubescenti samozrejme v kine videli, muzika v nej bola trochu mäkká a nevýrazná, ale metal to bol a bol som dokonca aj na koncerte v Mestskej hale v Prešove, niekedy zrejme krátko pred revolúciou, po víťazstve piesne Sibyla v Triangli.
Pamätám si ten koncert dodnes, nebolo to zlé, len na môj vkus Miloš „Dodo“ Doležal priveľa sóloval na svojej gitare. Potom sme metal nadobro opustili, ale prvý album Vitacitu Vzhůru přes oceán som si kúpil. Ani neviem prečo, racionálne vysvetlenie to nemá, veľmi som už také veci nepočúval. Kazetu vydanú u Multisonicu mám dodnes, teda už je z nej len obal.

Ale po reedícii som siahol, samozrejme, po LP.
Album overil čas, reedícia po 30 rokoch hovorí sama za seba a potvrdzuje jeho kvalitu.
A – áno.

Keďže vďaka reedícii vypustili album aj na streamovacie služby, párkrát som si ho vypočul.
Hneď úvodný (po intre Libido, typickom gitarovom sólovaní lídra kapely) Dragon vo mne vyvolal spomienky spred rokov, keď táto pieseň bodovala v hitparáde Formule Pop, ešte na federálnom okruhu. Uvádzal to Oskar Gottlieb (neskôr Honza Pokorný) a počúval som ju pravidelne. Kým bola československá a vlastne kým skončilo Československo. Potom z éteru na východnej strane rieky Morava zmizla a čo viem, na tej západnej sa zinternacionalizovala a to bol jej zákonitý koniec.

Takže Dragon, jasne. Rovnako tak Lovec lebek, zmienená Sibyla či titulná skladba.
Ale tých peciek od Doda Doležala je tam viac. A počúvateľné sú aj po toľkých rokoch.
Dodo nie je extra spevák, dokonca ani extra skladateľ (a textár), ale je to celkom uveriteľný gitarový heavy metal pražského strihu.

Vitacit hral vtedy v top zostave, okrem Doda to bol Luděk Adámek, Pavel „Kuře“ Hejč (inak tiež vychýrený zvukár) a Ivan Polák, ktorý bubnoval aj v prvých Wanastovkách (v tých nultých, pôvodných to bol Áda Vitáček).

Silná zostava, celkom fajn remastrovaný zvuk, a v rámci žánru a dnes už trochu aj retra celkom vydarené piesne. S dvoma songami navyše oproti pôvodnému pressu, nijako sa nevymykajúcimi zvyšku repertoáru.
Nič extra som od toho nečakal, ale bol som celkom prekvapený, koľkokrát mi to rotovalo v slúchadlách. Pustil som si dokonca aj iné „dodovky“.

No a pre metalistov a nostalgikov je to povinnosť.
Tak teda, vzhůru přes oceán.

 
9.4.2020 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 3664 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS