Vyprážané pirohy s kyslou kapustou
Recept z horného Zemplína.
Vyprážané pirohy s kvasenou kapustou
Tento výborný recept sa hodí vtedy, keď sa vám zvýši kvasená kapusta.
Osobne ho mám od susedy a skvelej kuchárky Betky Biľovej, aj foto je od nej, jedlo som ale testoval vlastnými chuťovými pohárikmi.
Kyslá kapusta, cibuľa, masť, soľ, korenie, olej, hladká múka, cukor, mlieko, droždie.
Postup:
Urobíme si bežné kysnuté cesto.
Na cesto potrebujeme:
1 kg hladkej múky
1,5 dl oleja
2 PL krištálového cukru
1 ČJ soli
6 dcl mlieka
4 droždie
Najprv si urobíme bežný kvások – cukor, droždie a vlažné mlieko, potom pridáme zvyšok a necháme kysnúť cca 1 hod.
Základom plnky je kyslá kapusta.
Na masti spražíme cibuľu, pridáme kyslú kapustu a podusíme do mäkka.
Necháme vychladnúť.
Keď cesto vykysne, odoberieme tak 1/6 – rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm, pokrájame na štvorce s hranou cca 7 – 8 cm.
Naplníme bohato plnkou, zlepíme do tvaru trojuholníka. Spracujeme takto všetko cesto.
Vyprážame na oleji z oboch strán.
Podávame s tatárskou omáčkou.
Dobrú chuť.