dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Čekovského muzikál Majster Pavol vznikol pred 20 rokmi. Nikdy sa nehral

Z premiéry nebolo nič, nikto už o ňom nepočul.

Čeky
Čeky
Bolo to v čase, keď na Slovensku a najmä v Prešove vrcholila éra muzikálov Dracula a Krysař. PKO a DJZ si vtedy trúfli na domácu produkciu a veľkolepý muzikál pripravil Marián Čekovský. Nakoniec sa na doskách znamenajúcich svet nikdy neobjavil.

Kauzu oprášim aspoň 20 rokov starými článkami z Korzára:

Avizovaná premiéra muzikálu Majster Pavol sa tento mesiac určite neuskutoční

KAUZA - Na kvázipropagačnom letáku nie je ani len názov, nejasností okolo nového projektu je však omnoho viac

Prešov - V prešovskom kultúrno-spoločenskom mesačníku, ako aj v propagačných materiáloch Divadla Jonáša Záborského v Prešove je uvedené, že dnes, o 10. hodine sa na veľkej scéne DJZ uskutoční verejná generálka muzikálu Majster Pavol. Prvá premiéra tohto nového predstavenia mala byť, podľa uvedených zdrojov, 11. mája, druhá premiéra 12. mája. Nič z toho však nie je pravda.
Po úspešnom uvedení českých muzikálov Dracula a Krysař, ktoré v DJZ organizoval Park kultúry a oddychu, respektíve agentúra KV, mal prísť na rad pôvodný slovenský muzikál. Pôvodne sa uvažovalo o projekte Marcela Palondera Nostradamus, nakoniec dostal prednosť Majster Pavol Mariána Čekovského. V súčasnosti sa na úlohy v tomto muzikáli pripravujú napríklad Tomáš Bartůněk, známy z Draculu, či Krysařa, či speváčka Eva Máziková.
„Muzikál Majster Pavol nebude uvedený kvôli technickým dôvodom, “ potvrdil nám informácie o presunutí termínu premiéry (predbežne na september) riaditeľ DJZ Roland Čura a dodal, že o náhradnom repertoári, ako aj o termíne premiéry Majstra Pavla bude divadlo informovať.
Skúšky muzikálu v týchto dňoch ešte len prebiehajú, preto bolo ohlásenie premiéry na máj predčasné. Na jeho ohlásení je však zarážajúcich viac vecí. Uvedenie takýchto veľkých projektov logicky sprevádza mohutná promokampaň, ktorú sprevádza napríklad tlačová konferencia, na ktorej je predstavené logo muzikálu, hlavní predstavitelia, autori, ďalej plagáty, či billboardy, rozhovory a reklama v médiách. Nič z toho sa neudialo, iba v miestnych masmédiách, vrátane Prešovského denníka Korzár, sa objavilo niekoľko článkov zo zákulisia muzikálu. Tie však neboli súčasťou žiadnej promokampane zo strany organizátorov.
Naopak, objavil sa iba jeden leták (uverejnený v kultúrno-spoločenskom mesačníku Prešov a v programe DJZ), ktorý je už na prvý pohľad - minimálne - čudný. Nie je na ňom uvedený ani len názov muzikálu! Namiesto toho v ňom stojí: „Vážení priatelia, dovoľujeme si Vás pozvať na premiéru pôvodného muzikálu o Majstrovi Pavlovi z Levoče...“ Pod tým sa nachádza čiernobiely záber Poslednej večere, čo nie je práve najcharakteristickejší znak majstra Pavla. Na letáku je ďalej uvedený autor hudby a spolu s ním aj autor scény a kostýmov a choreograf a režisér. Chýbajú teda také „detaily“, akými sú autor textov a libreta, či mená hlavných predstaviteľov.
Zdá sa teda, že uvedeniu muzikálu Majster Pavol, ktorý by mal byť pre divákov veľkolepou šou à la Dracula, či Krysař, predchádzajú ťažké „pôrodné bolesti“. K problémom s premiérou a propagáciou možno prirátať aj odchod jedného z hercov, člena spevohry DJZ Slavomíra Benka, ktorý sa z chystaného muzikálu vytratil za dosiaľ nevyjasnených okolností. Premiéra Majstra Pavla by teda predbežne mala byť v septembri tohto roku. Čo všetko sa však za ten čas v tomto projekte udeje, ostáva stále otázne.

Toto bol prvý článok na túto tému. A čo na to samotný tvorca Marián Čekovský? Ako to vtedy komentoval: Takto:

„Napísal som tam krásne pesničky, najlepšie, aké som vedel. Chcem ich pomaly vytiahnuť na svetlo božie. Každá jedna pieseň z tohto muzikálu je odrazom čo sa deje medzi ľuďmi, aj v divadle, aj v našej brandži hudobníckej. majster Pavol odráža všetky neduhy, ktoré tam vznikli. Vznikli tam špinavé reči, špinavé spôsoby, chcem byť mimo toho. Teda neviem, čo sa tam deje, ani ma to nezajíma. Mám ponuku robiť Majstra Pavla aj v Prahe.“

Vtedajšie správy hovorili o tom, že možno nasledujpci rok (2002), keď sa právnici dohodnú, bude aj premiéra muzikálu. Vtedajší riaditeľ PKO Martin Velecký bol optimistický: „Čakáme na vyjadrenie divadla. Zrejme budeme o tom rozprávať až s novým riaditeľom. Predpokladám, že po určitých nutných úpravách začneme, možno už začiatkom februára, pracovať. Myslím si, že sa dohodneme. Ak to má byť dobré a premiéru by sme nestihli urobiť na apríl alebo máj, tak by sme to smerovali niekam na september. Nechceme veci uponáhľať.“

Napokon z toho nebolo nič. A z muzikálu Majster Pavol je dnes len zabudnutá legenda.

 
4.5.2021 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 2279 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS