dnes je Sobota - 20. apríl 2024 - Marcel | zajtra Ervín

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Máme striebro z hokejového šampionátu

Vicemajstrom Európy 2018 sa stal aj Prešovčan Ľuboš Kašický. Mekkou stolného hokeja je Česko.

Stolný hokej. Vpravo Ľuboš Kašický
Stolný hokej. Vpravo Ľuboš Kašický
Zľahka zavádzajúci titulok, ale len zľahka. Pôvodne znel:
Máme striebro z hokejového šampionátu. Zatiaľ zo stolov

A vyšiel v máji 2018 v týždenníku MY Prešovské noviny.
Tu je link:
https://mysaris.sme.sk/c/20815609/mame-striebro-z-hokejoveho-sampionatu-zatial-zo-stolov.html
Stolný hokej je ďalší z parádnych športov, o ktorých sa oplatí písať a hovoriť a môj kamarát, motoristický novinár Ľuboš Kašický, je veľkým propagátorom i šampiónom tohto športu. Písal som o ňom už rok predtým, v apríli 2017 v článku s titulkom:
Mekkou stolného hokeja je Česko, Kašický a spol. tam triumfovali
Link je tu:
https://presov.korzar.sme.sk/c/20497128/mekkou-stolneho-hokeja-je-cesko-kasicky-a-spol-tam-triumfovali.html
A o Ľubošovi som písal ešte jeden článok (mimochodom, z ocenenej série), tak sii ho môžete prečítať tu:
https://mysaris.sme.sk/c/22014988/motosportovy-novinar-lubos-kasicky-zivot-chcem-prezit-a-nielen-preckat.html

Tak späť k stolnému hokeju, aby sme o nič podstatné neprišli. Fotografie sú z Ľubošovho archívu.

Mekkou stolného hokeja je ČR, Kašický a spol. tam triumfovali

Hokejová vášeň sa neprejavuje len na ľadovej ploche, ale aj pri stoloch. Starý dobrý stolný hokej poznajú najmä tí skôr narodení. A nejde len o detskú hru, aj v tomto športe sa organizujú turnaje, ale aj európske a svetové šampionáty.

PPREŠOV. Netypický šport - stolný hokej - pohltil aj známeho motoristického novinára z Prešova Ľuboša Kašického. Nedávno triumfoval na turnaji v Českej republike.

Slováci konečne zdolali Čechov

Slovensko postavilo v Brne dva tímy. Kašický bol v prvom, víťaznom tíme spolu s Mariánom a Damiánom Chlebanovci. Druhé, čisto ženské družstvo skončilo piate.

„Víťazstvo slovenského tímu, ktoré sa nám podarilo teraz, je vôbec prvé, keď sme dokázali poraziť celú českú špicku na ich domácej pôde. Preto bola veľká radosť z výnimočného úspechu, “ teší sa Ľuboš Kašický.

Vo finále vyhral dva zápasy, rovnako ako Marián Chleban, Damián Chleban zvíťazil raz. Slovensko vyhralo 5:4.

Celkovo odohral Ľ. Kašický 18 zápasov. A išiel ako píla. Trinásť víťazstiev, štyri remízy a iba jediná prehra. Navyše v dueli, kde už akoby o nič nešlo, lebo bolo jedno, či Slovensko zvíťazí 5:4, alebo 6:3. Prehral s najlepším hráčom v Česku, ktoré má v tomto športe najväčšiu základňu na svete.

Dve remízy nestačili

„Členská základňa a prístup k výchove mladých je za riekou Morava fascinujúci. Kluby podporuje mesto aj kraj a vytvárajú sa podmienky na hranie na školách a centrách voľného času. Zdá sa, že to je iba zábavka, no vytvára to priestor na výchovu športového ducha a prístupu fair-play nielen v športe, ale aj v živote. Mňa to inšpiruje k tomu, aby som sa pokúsil podobný klub vytvoriť aj v Prešove. Bolo by to úžasné, ak by sa to podarilo, “ hovorí úspešný „hokejista“.

Popri tímovej súťaži uspel Ľ. Kašický aj medzi jednotlivcami. No hoci neprehral, na víťazstvo to nestačilo. Hralo sa podľa švajčiarskeho systému a dve remízy ho pripravili o zlato, nemilosrdný softvér ho odsunul na nepopulárne štvrté miesto. Dostal aspoň cenu pre najlepšieho zahraničného hráča.

Najbližšie sa chystá na turnaj do Trenčína, odkiaľ by si rád priviezol ďalší pohár. O rok budú v Senici aj najbližšie majstrovstvá Európy. Svetový šampionát sa hrá každé štyri roky, posledný bol vlani v Čechách.

Hoci ide o vskutku okrajový šport, majstrovský turnaj v Brne bol veľkou udalosťou. „Predstavte si veľkú telocvičňu niekde v skole, plnú ľudí, ktoré na asi 20 - 30 stoloch hrajú so zápalom tento hokej. Človek by neveril, že také niečo dokáže tak nadchnúť a zblížiť ľudí, “ hovorí Prešovčan, ktorý chce spopularizovať tento šport aj na východe Slovenska. Hovorí, že potenciál je tu veľký.

https://presov.korzar.sme.sk/c/20497128/mekkou-stolneho-hokeja-je-cesko-kasicky-a-spol-tam-triumfovali.html

...a ešte k tomu striebornému šampionátu:

Máme striebro z hokejového šampionátu. Zatiaľ zo stolov

Vicemajstrom Európy sa stal aj Prešovčan Ľuboš Kašický.

PREŠOV. Je to tak. Slováci sú vicemajstri Európy v hokeji.
Nie síce v ľadovom, ale v stolnom, ale aj tak by mohli byť inšpiráciou pre ich slávnejších kolegov s korčuľami a hokejkami, ktorí práve idú na MS do Dánska. Stolní hokejisti vybojovali striebro doma.
Ešte pred začiatkom hokejového šampionátu v Dánsku sa na Slovensku konali majstrovstvá Európy v stolnom hokeji.
V Senici sa domácim stolným hokejistom darilo. V hlavnej kategórii družstiev sa stali vicemajstrami sveta, v konkurencii tímov z Česka, Ruska, Švédska, Maďarska, Poľska a Slovenska.
Prešovčan Kašický vicemajstrom Európy
Medzi jednotlivcami sa stal absolútnym víťazom v kategórii Rod Hockey – Chemo-plast Slovák Marek Vráblic zo Senice.
Najväčšia pozornosť sa ale upriamila na súťaž národných tímov. A aj v nej máme medailu.
Vicemajstrom Európy sa stal aj Prešovčan Ľuboš Kašický.
Okrem neho a Vráblica boli členmi slovenského tímu, ktorý získal titul vicemajstrov Európy Peter Zadňák, Marián Chlebana a úradujúci majster sveta Braňo Skoček.
Majstrovský titul získal silný a favorizovaný tím Česka, ktorý vo finále zdolal Slovensko 5:2.
Tretí skončil tím Ruska, ktorý v boji o bronz vyhral na Maďarskom 9:0. V semifinále zdolali Slováci ruskú zbornú 8:0 a Česi vyradili Maďarov 9:0.
ME i MS každé štyri roky
Majstrovstvá Európy sa konajú každé štyri roky, o dva roky s majstrovstvami sveta.
Teda v roku 2016 boli MS, teraz ME a najbližšie budú MS v 2020 a následne zasa ME v roku 2022.
V Krakove pred dvoma rokmi vyhral titul majstra sveta medzi jednotlivcami Bratislavčan Braňo Skoček a teraz Európu Seničan Marek Vráblic.
„Žiaľ, v tímoch dominuje stále Česko, ktoré má oveľa silnejšiu základňu a kde sa stolný hokej hráva prakticky na každej druhej základnej škole a majú aj vlastnú národnú ligu, kde medzi sebou draftujú hráčov a berú to naozaj vážne, “ povedal nám reprezentant Ľuboš Kašický.
Okrem týchto vrcholových šampionátov sa každý rok koná aj Svetový pohár, kde sa započítavajú najlepšie výsledky z turnajov počas roka. Niečo ako ATP rebríček v tenise
Vlani Prešovčan Kašický skončil na celkovom treťom mieste absolútne na svete a rovnako medzi ženami bola tretia na svete Prešovčanka Lucia Rákošová.
Odplata silných Čechov
„Minulý rok sa nekonal žiadny šampionát a preto bol najväčším turnajom roka Czech Open v Brne, kde sme silný český národný tím v súťaži tímov porazili na ich domácej pôde. Teraz nám túto porážku Česi vrátili u nás v Senici vo finále európskeho šampionátu, “ konštatoval Ľ. Kašický.
Najbližšie sa hrajú v máji turnaje vo švédskom Lunde a potom v ruskom Petrohrade. Tam sa Prešovčania pre vysoké náklady nechystajú.
V júni sa ale hrajú turnaje v Prahe a Moste, kde už by chýbať nemali.
https://mysaris.sme.sk/c/20815609/mame-striebro-z-hokejoveho-sampionatu-zatial-zo-stolov.html

 
13.5.2021 | Autor: Michal Frank | Šport | čítané: 2671 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS