Mačanka
Klasický recept regionálnej klasiky.
Mačanka
Mačanka (nie presne uvádzané aj ako máčanka) je tunajšia regionálna klasika.
Neviem, či je to rusínske jedlo (hlásia sa k nemu), alebo šarišské (tiež tak), ale jednoducho je z tohto regiónu a toto je klasický, „nevydumaný“ recept na mačanku od mojej manželky (tak, ako ju robí jej otec), dedený z generácie na generáciu (už ho vie aj dcéra). Ak máte iný recept na mačanku, s radosťou uvítam. No tu niet čo pokaziť a chutí skvelo.
Dobrú chuť.
Potrebujeme:
Jušku (vodu s kyslej kapusty) – množstvo podľa hrnca, koľko chceme uvariť, dolejeme vodou (jušku povedzme do polovice až tri štvrtiny malého hrnca)
Huby (sušené, akékoľvek, napríklad hríby, dubáky, "kozare", kuriatka, ale pokojne aj lievik trúbkovitý či plávky – holubinky. Tento konkrétny recept bol z klasických hríbovitých húb)
Cesnak (strúčik, dva), soľ a korenie (bobkový list, čierne korenie) – od oka
Trochu mlieka + hladkej múky na zápražku a trochu sladkej smotany.
Kus cukru.
Cibuľu - na vrch dávame trochu na masle alebo oleji opraženej nakrájanej cibule.
Na vrch môžeme pokojne dať aj opraženú klobásku, alebo niečo podobné. Ale cibuľa stačí, je výborná...
Postup:
Do hrnca dáme variť jušku, podľa chuti dolejeme vodu podľa toho, kto má rád aké kyslé. Pridáme celé čierne korenie, bobkový list, cesnak, cibuľu. Sušené huby namočíme do teplej vody, scedíme a hodíme do vriacej jušky. Keď sú mäkké, jušku zahustíme. V mlieku rozhabarkujeme hladkú múku, podľa množstva jušky. Prilejeme do hrnca, posolíme, ocukríme a na záver dolejeme do mačanky smotanu.