Börek – turecká špecialita
Aj s videom s hviezdnou ZKH.
Börek
Výbornú tureckú špecialitu börek som vyskúšal vo vychýrenej Deraliye Restaurant v tureckom Istanbule.
https://deraliyerestaurant.com/
Vyskúšal som ju nielen zjesť, ale aj si ju pripraviť. Pod dohľadom skúseného majstra šéfkuchára menom Necati Yilmaz.
Nebol som sám, spolu so mnou si pripravovali börek dve novinárskej kolegyne - Zuzana Kovačič Hanzelová a Katarína Gecziová (tú na fotkách a videu nevidieť, ona to práve sfotila).
Tu je video: https://www.youtube.com/watch?v=UGlw0k9roAc
A tu instagramový príspevok: https://www.instagram.com/p/CdA6x2XoB05/
V Istanbule sme boli vďaka https://dovolenka.sme.sk/ - ak chcete mať takéto zážitky, nie je problém, stačí kliknúť a vybrať si...
Späť k pokrmu.
Börek, alebo tiež berek, böreği, borek, burek, böregi je typické turecké jedlo, ktoré robia na viac spôsobou a jednoducho sa dá pripraviť aj na Slovensku.
Podstatná je kombinácia chutí, ktorú pre tento recept volím tak, ako sme ju v Istanbule vyskúšali.
Základom je tenké cesto.
My sme ho už tam mali hotové, inak sa dá spraviť jednoducho – hladká múka, vlažná voda, soľ.
Pomery sa dá utrafiť, našiel som taký zájkladný, že na pol kila múky ide tri a pol deci vody a čajová lyžička soli.
Necháme vykysnúť a vyvaľkáme na tenko, tenučko.
Asi je dobré rozdeliť ho predtým na „bochníčky“, napríklad tuto https://varecha.pravda.sk/recepty/borek-z-tenuckeho-cesta-videorecept/78209-recept.html radia toto: „Bochník následne rozdelíme na 4 časti a každú ešte raz vymiesime do bochníčka. Bochníčky poukladáme na naolejovanú tácku a dobre ich zo všetkých strán ponatierame olejom. Nakoniec ich necháme 20 minút postáť.“
Plnka: börek je v princípe syrový koláč, takže náplň tvorí nastrúnaný syr. V našom prípade štyri druhy syra:
Ementál
Parmezán
Feta
Údený syr
Zoberieme plát cesta (okrúhly, akoby na pizzu) a na jeho koniec nasypeme jednu hrsť (nie viac) syrovému mixu a roztiahneme po dĺžke.
Zvaľkáme prstami do trubice, „cigary“.
Tesne pred koncom, keď ostane len taký trojuholník cesta, tak ho potrieme vajíčkom (bielkom) a „zalepíme“. Rovnako vložíme do vnútra, potrieme a „zalepíme“ oba konce trbice a stočíme ju dookola. Až vznikne taký „slimáčik“, ale spraviť môžete napríklad aj srdce. Alebo ponechať cigaru, niekde to takto robia (napr, tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/chrumkavy-tenucky-borek-sigara-borek-bore/81569-recept.html).
Toto dáte opražiť do rozpáleného oleja.
Vyberieme a pred konzumáciou príde posledná finta, dáme naň trochu medu. Ten dodá slano-neutrálnej chuti špecifický nádych.
Je to dobrota a v princípe ľahký recept.
Dobrú chuť.
https://www.youtube.com/watch?v=UGlw0k9roAc