Slivkové gule
Druhá najlepšia vec, čo sa dá s týmto ovocím robiť.
Slivkové gule
Slivkové gule – klasika, ktorá je skrátka osvedčená a výborná.
Tento recept mám od svokra a je to práve ten klasický recept, bez žiadnych zbytočných „kudrliniek“.
Potrebujeme:
Na 50 ks gulí:
Kilo zemiakov
270 g polohrubej múky
Jednu lyžicu rozpusteného masla
vajce
štipku soli
práškový cukor
cukor na dochutenie, ak sú kyslejšie slivky
na posypanie strúhanku
Postup:
Povaríme zemiaky v šupe, ošúpeme ich a postrúhame. Múku, soľ, vajce a lyžičkua masla zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Ak je lepkavé, prisypeme trochu múky.
Položíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme do hrúbky 0,5 cm.
Vykrojíme ostrým nožom štvorce približne 5 krát 5 cm .
Slivky vykôstkujeme, to je podstatné, kúsky položíme do prostred štvorca a rukami spájame rohy. Následne v ruke urobíme guľky, akoby sme mali plastelínu.
V panvici nasucho opražíme strúhanku, musíme dávať pozor, aby neprihorela.
Gule dáme variť.
Varíme ich vo vriacej vode, jemne osolenej, približne 6 min.
Hotové sú vtedy keď vyplávajú hore na povrch - to je základ.
Z hrnca ich vyberieme priamo na tanier.
Slivkové gule polejeme maslom, posypeme cukrom a opraženou strúhankou.
Dobrú chuť!