dnes je Utorok - 8. október 2024 - Brigita | zajtra Dionýz

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Slivkové gule

Druhá najlepšia vec, čo sa dá s týmto ovocím robiť.

Slivkové gule
Slivkové gule
Slivkové gule – klasika, ktorá je skrátka osvedčená a výborná.
Tento recept mám od svokra a je to práve ten klasický recept, bez žiadnych zbytočných „kudrliniek“.

Potrebujeme:

Na 50 ks gulí:

Kilo zemiakov
270 g polohrubej múky
Jednu lyžicu rozpusteného masla
vajce
štipku soli
práškový cukor
cukor na dochutenie, ak sú kyslejšie slivky
na posypanie strúhanku

Postup:

Povaríme zemiaky v šupe, ošúpeme ich a postrúhame. Múku, soľ, vajce a lyžičkua masla zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Ak je lepkavé, prisypeme trochu múky.

Položíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme do hrúbky 0,5 cm.

Vykrojíme ostrým nožom štvorce približne 5 krát 5 cm .

Slivky vykôstkujeme, to je podstatné, kúsky položíme do prostred štvorca a rukami spájame rohy. Následne v ruke urobíme guľky, akoby sme mali plastelínu.

V panvici nasucho opražíme strúhanku, musíme dávať pozor, aby neprihorela.

Gule dáme variť.
Varíme ich vo vriacej vode, jemne osolenej, približne 6 min.
Hotové sú vtedy keď vyplávajú hore na povrch - to je základ.

Z hrnca ich vyberieme priamo na tanier.

Slivkové gule polejeme maslom, posypeme cukrom a opraženou strúhankou.

Dobrú chuť!

 
2.8.2022 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 1824 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS