Paprikovaný bôčik 2
Spisovne je to „paprikový“, ale používa sa aj výraz, ktorý je v titulku. Úplná klasika.
Klasický domáci paprikový bôčik
Bôčik je veľmi vďačné a nie nákladné mäso a toto je recept na jeho úplne klasické spracovanie.
Postup: Bôčik dáme variť do hrnca s vodou. Pridáme soľ, celé čierne korenie, nové korenie, 2 strúčiky cesnaku, bobkový list (1-2 ks), môžeme aj jednu celú cibuľu. Pridal som aj trochu sušeného medvedieho cesnaku a majoránku, ale v tomto nie je nutné veľmi experimentovať.
Varíme ho minimálne hodinu a pol, na miernom ohni, občas môžeme otočiť.
Pichneme vidličkou, či je mäkký, po uvarení vyberieme a necháme vychladnúť.
Do misky si dáme trochu vychladeného vývaru, pridáme soľ, cukor, mletú červenú papriku sladkú (ňou nešetríme, je to hlavná ingrediencia) a votrieme to celé do urobeného bôčika z každej strany.
Kto má rád pikantnejšie, môže samozrejme pridať i papriku pálivú.
Potom môžeme dať do alobalu, nechať vychladnúť a podávať za studena. V chladničke vydrží (nevydrží, zje sa). Na druhý deň je ideálny, keď prejdú všetky chute.
Pre nedočkavcov sa dá konzumovať aj za tepla.
Podávame napr. s chlebom, chrenom, horčicou, príp. i baraním rohom.
Potrebujeme: bôčik, soľ, cukor, čierne korenie, nové korenie, bobkový list, majoránku (nemusí byť) 3 strúčiky cesnaku, cibuľu.
P. S. : Zistil som, že je to už druhý recept na túto témy.
Ten prvý je tu: https://frenky.sk/clanok/636/paprikovany_bocik.html