Aspik
Nekončená dobrota v želatínovom stave.
Aspik
Toto je ďalší z receptov, ktoré na Silvestra vždy pripravuje svokor Stano. A môžem sa po ňom oblízať. Mimo Silvestra si toto jedlo ani nedávame, ale vy môžete. Fakt je to dobrota. Osobne preferujem menej vajec natvrdo, resp. žiadne, no môžete si ho vyskladať podľa ľubovôle.
Potrebujeme:
1 Moravanku (sterilizovaný hrášok a kukurica á 200 g, 3 kyslé uhorky), 2 sterilizované kapie, 400 g diétna saláma, 3-4 vajcia natvrdo, 3 varené mrkvy, 400 g tatárska omáčka, 2 PL čírej práškovej želatíny, 1 zeleninový bujón
Postup:
Na kúsky (pásiky) nakrájame uhorky, kapiu, diétnu (jemnú) salámu, mrkvu, zmiešame s vajcami natvrdo, Moravankou a tatárskou omáčkou.
Prevaríme vodu s bujónom. Keď trošku vychladne (už nevrie), pridáme práškovú želatínu a vymiešame požadovanú aspikovú hmotu.
Vezmeme formu, ideálne srnčí chrbát, dáme do nej fóliu, všetky nakrájané ingrediencie a pripravenú želatínu. Po stuhnutí v chladničke máme aspik hotový.