dnes je Utorok - 16. apríl 2024 - Dana, Danica | zajtra Rudolf

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Frenky vs Striga (resp. Leiche)

Jedným z iniciátorov myšlienky comebackového koncertu Metalmánia bol aj prvý spevák dnes už neexistujúcej kapely Striga, ktorému nikto nepovie inak než Leiche. Myšlienka sa uskutočnila, no ľudí na koncert prišlo málo.

"Celkovo je recesia koncertov. Bol som na Alice Coopera, kde bolo tak málo ľudí, že by sa zmestili do prešovského záhradného kina. Bol som prekvapený, že na takú osobnosť, akou je Alice Cooper prišlo tak málo ľudí," povedal Leiche, ktorý na Metalmánii nevystúpil so starou Strigou, ale so svojim projektom Leicheband. "Pôvodne som chcel dať starú Strigu dokopy, ale z ich strany nebol záujem, takže staré texty, ktoré sme vtedy hrávali som nepoužil. Vystúpil som s klasickým Leichebandom, teda revivalom kapely Motörhead."

Leicheband mal tohto roku štyri koncerty, niekoľkokrát vystúpil aj predtým. Ide skôr však o voľné zoskupenie muzikantov okolo Leicheho, než o regulérnu skupinu. "Nedá sa povedať, že by sme hrávali pravidelne. Berieme len koncerty v Prešove, mimo Prešov veľmi nie. Je to záležitosť toho, že ak nemáme nejakého človeka, ktorý by stál za kapelou, manažéra, je to ťažšie. Teda, o ktorých koncertoch sa dozvieme, že je záujem, aby sme tam zahrali, tak s radosťou ideme. Nejde o nič, len o tú hudbu, hudba je koníček. Nikde sa nechcem tlačiť, na nejaké festivaly a podobne," povedal Leiche, no upresnil, že v budúcnosti mieni spraviť s touto skupinou aj vlastné piesne s vlastnými textami, ktoré by nadväzovali na skladby starej Strigy ako Cesta rajskej smrti, Prízraky hrôzy a podobne. "Problém je v našom prípade skúšobňa a čas, kedy ich budeme môcť spraviť. Také revivaly sú v pohode, stačia dve skúšky a môže sa ísť na pódium. Pri vlastných veciach už ale treba popracovať dlhšie."

Na album Leichebandu zatiaľ jeho líder nepomýšľa, rovnako ani na nejaký nosič Strigy. "Stará Striga má videokazetu, film sa volá Rock Show Music, nie je v predaji, robila sa ako súkromná záležitosť," uzavrel túto tému Leiche.
Ako a prečo vlastne Leiche odišiel zo Strigy?
"V deväťdesiatom roku som odišiel zo Strigy, bol som v nej od roku 1986. Odišiel som z viacerých dôvodov. Mal som sa sťahovať preč, mimo Prešov, tak som kapele oznámil, aby si našla nového speváka, lebo odchádzam. Medzitým sa situácia vykryštalizovala tak, že oni si našli nového speváka, no ja som sa neodsťahoval. Hrali už teda s ním," tvrdí Leiche a pokračuje: "Po mne prišiel jeden spevák z Košíc, volal sa Roman Andel, no nepáčil sa mi. Pripomínal mi speváka z Vidieku. Ten jeho štýl vôbec nesekol k Strige. Až potom sa mi zdal dobrý spevák Marián, ktorý aj teraz spieva vo Frowne. Jeho spev pasoval k tejto muzike, bol som spokojný."

Práve Frown, ktorý už vydal dva úspešné albumy a podpísal zmluvu s nemeckým vydavateľom, je akýmsi pokračovateľom Strigy. Na Strigu voľne nadviazala aj skupina T. U. P. (čo znamenalo "Totálne nekonformný paranoik"), v ktorej sa objavil aj Leiche, no veľmi známa nebola, lebo "pri hotovom diele sa to celé rozpadlo."

Po niekdajšej legende východoslovenského metalu teda ostal len jeden oficiálny album, vydaný iba na kazetovom nosiči. "Kazetu mám doma. Spieval na nej už Marián, teda išlo o tretiu fázu kapely a ako som spomenul, s ním sa mi Striga páčila."
Koncom osemdesiatych rokov bola Striga v Prešove mimoriadne populárna. Kvôli tvrdej muzike, "šialenému" spevákovi i textom s hororovou tematikou, s ktorými mala problémy na oficiálnych miestach. Keď mal napríklad Gagas, ktorý sa rýchlo vyšplhal medzi východoslovenskú metalovú elitu, svoje prvé vystúpenie na Koncerte mieru v niekdajšom prešovskom pionierskom dome, Striga tam už vystupovala ako hlavný hosť.

"V tom období, keď sme začínali, okolo roku 1986, začínali aj kapely ako Törr, či Arakain, ktoré boli známe v celom Československu. Jeden kamarát mi dokonca z Moravy doniesol knihu Encyklopédia československých amatérskych kapiel a medzi skupinami ako Törr a Arakain sme boli aj my, Striga. Čo som bol dosť prekvapený, že niekto o nás vedel. Keby sme vtedy boli žili v Prahe, tak verím, že by sme sa vyvíjali smerom ako Törr a Arakain. Lenže Prešov bol v Československu ďaleký východ," zaspomínal si Leiche a priznal, že ho mrzí, že sa v deväťdesiatych rokoch na muziku prakticky vykašľal. Jeho praktický návrat na pódium sa uskutočnil až pri prvom motorkárskom zraze, keď sa dal dokopy s kapelou Wayd, s ktorou urobil revival Motörheadu - Leicheband.

Zostava Leicheho sprievodnej kapely sa medzitým prakticky koncert od koncertu menila. "Zostava Leichebandu je už takmer ustálená. Z Waydu ostal basák Drahoš Juřík, na bicie hrá Peťo Kertvel z Fade Outu, na gitary Ľubo Petruška z Chiki Liki a Maťo Kolozsy z bývalej Strechy. Je to taká zostava, čo mi vyhovuje. Nechcem povedať, že ani Striga taká nebola, ale som rád, že s nimi hrám," poznamenal Leiche.

Zaujímalo nás aj to, ako vnímal prešovskú rockovú scénu po svojom odchode zo Strigy a ako ju vníma dnes. "Veľmi som to nesledoval, páčila sa mi Striga s Mariánom, potom vlastne až Wayd. Vždy som čakal, že sa niečo perfektné objaví, no nič také perfektné neprišlo. Možno sa ešte dočkám. Kapely ako I. M. T. Smile, či Peha sú také záležitosti, že pokiaľ ich baví robiť hudbu, ktorú robia, tak im držím prsty, ale ja by som ju nerobil. Mňa taký štýl nebaví. No držím prsty hlavne Pehe. Hrá tam kamarát Belko, ktorý hral aj s Leichebandom na jednom koncerte. Pehu poznám, mám ich rád ako kamarátov. Katka dobre spieva, a musím povedať, že viac sa mi páči Peha než I. M. T. Smile."

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18083 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS