dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Dollys a Veronika Koščová - prešovské objavy

Metropola Šariša je považovaná za liaheň hudobných talentov. Toto tvrdenie síce môže byť trochu nadnesené, faktom však je, že v Prešove bolo a je, a podľa všetkého aj bude, množstvo zaujímavých interpretov. Potvrdil to aj nedávny 1. Prešovský študentský Liverpool. Predstavilo sa na ňom niekoľko pozoruhodných skupín a sólistov, teda poväčšine sólistiek, z ktorých porota takmer jednomyseľne vybrala najlepších. Speváčku Veroniku Koščovú a skupinu Dollys, mimochodom, kompletne dievčenskú. Tieto mená by ešte na slovenskej hudobnej scéne mali zarezonovať. Preto sme využili príležitosť, aby sme víťazov Liverpoolu trochu bližšie predstavili.

Paradoxne, Veroniku Koščovú sme 'objavili' už pred rokom, takže nešlo o premiérový rozhovor pre Korzár. Bolo to v marci tohto roku na koncerte Len tak, kde Veronika vystupovala spolu so svojou sestrou Katarínou. Tá odspievala Janu Kirschner a jej Little Sister, túto skladbu na súťažnej prehliadke tentoraz interpretovala jej 'malá sestra'. Čo sa odvtedy zmenilo?

„Vlastne nič. Snažím sa spievať, ak sa koná súťažná akcia ako táto, tak na ňu idem,“ prezrádza Veronika, ktorá poprela, že by sa hudobné cesty sestier Koščových rozišli. „Nie, nie. Akurát táto súťaž je určená stredoškolákom a ona je vysokoškoláčka.“ Obe sestry skúšali spievať s prešovskou skupinou Hrdza, napokon zo spolupráce zišlo.

Čo hovorí V. Koščová na víťazstvo v súťaži 1. Prešovský Liverpool? „Veľmi ma prekvapilo, pretože bola som dosť sklamaná z toho, ako som pieseň odspievala. Bol zlý zvuk, takže som mala rozpačitý dojem.“

Favoritiek bolo viac, súťaž bola vyrovnaná, no porota sa napokon dohodla na celkovej víťazke, ktorá mohla byť len jedna. „Konkurencia bola silná, dievčatá mali vynikajúce hlasy a sama, ak by som mala byť v porote, by som sa asi nedokázala rozhodnúť,“ priznáva víťazka.

Triumf v súťaži je krôčikom pred v hudobných plánoch. Okrem finančnej ceny získala aj miestenku do televíznej relácie Päť minút slávy. Aké sú ďalšie hudobné plány Veroniky Koščovej? „Určite sa chcem venovať hudbe. Nemám konkrétnejšiu predstavu, láka ma džezovejšia muzika.“

Jasnú predstavu o hudobnej budúcnosti má päťčlenná formácia Dollys, ktorá chce ďalej koncertovať a tvoriť vlastné piesne. Dollys s prevahou zvíťazili na 1. Prešovskom študentskom Liverpoole v kategórii skupín. Ich výhodou bol vlastný repertoár vymykajúci sa módnym popovým trendom, ale smerujúci skôr k seatllovskej scéne, hudobná zručnosť a najmä fakt, že išlo o výlučne dievčenskú skupinu. Tvoria ju dve prešovské sesterské dvojice - Jana (gitara, spev) a Petra (spev, akustická gitara, klávesy) Humeňanské, Alena (klávesy, spev, akustická gitara) a Anna (basgitara) Holubkovičové - a jedna Sabinovčanka, najskúsenejšia členka kapely, ktorá už neštuduje, ale učí, Zuzana Ďurčeková (bicie).

„Vznikli sme asi pred dvoma rokmi, ale v inej zostave, bez bubeníčky,“ hovorí Petra Holubkovičová a dodáva: „V tej zostave sme hrali a potom môj otec našiel bubeníčku. Bicie hral dovtedy kamarát zo Stropkova, ale nebolo to ono, chceli sme byť čisto dievčenská kapela.“

V kompletnej zostave fungujú dievčatá asi rok a pol. Za ten čas úspešne absolvovali niekoľko koncertov i súťažných prehliadok ako Stropkovské eldorádo či košickú Talent Night.

Sú rôznych škôl - prešovské dolné gymnázium, košické konzervatórium, technika v Košiciach i herectvo v Banskej Bystrici. Ako sa dajú zladiť skúšky? „Snažíme sa mať skúšku každý týždeň v sobotu alebo v nedeľu,“ prezrádzajú.
Traduje sa, že osoby nežného pohlavia sa medzi sebou v úzkom kolektíve neznášajú práve najlepšie. O Dollys to vraj neplatí. „Občas sa pohádame, to patrí k veci, ale nie o hudbe. Skôr vtedy, keď nefunguje šnúra alebo nejde buster,“ tvrdí bubeníčka.

Väčšinu textov i hudobnej zložky, ktorú dotvára celá kapela, má na svedomí frontierka Dollys Jana Humeňanská. O vystúpení na 1. prešovskom hudobnom Liverpoole hovorí: „Hralo sa nám fakt dobre, veď hrať pred takýmto kvantom ľudí je úžasný pocit.“ Víťazstvo ich však prekvapilo, na otázku, kto bol ich favoritom, unisono odpovedajú, že TBC Light (na prehliadke vystúpili len pod názvom TBC). A fandili aj zoskupeniu Dalla matina alla sera, kde hrá bubeníčka Dollys Zuzana Ďurčeková.

Kvarteto hudobníčok nepatrí medzi samoukov, ale všetky dievčatá prešli hudobnými školami. Muziku počúvajú rozličnú, z rukáva sypú mená ako Depeche Mode, Björk, Cranberries, speváčka a gitaristka Jana Humeňanská má rada PJ Harvey. Dollys dostali možnosť natočiť v štúdiu Perina singel, ktorý bude rotovaný v rádiu Flash a nasadený v hlavnej hitparáde Kollotoč.

Hudobná kariéra tejto dievčenskej kapely je teda, zdá sa, naštartovaná. Keď už sme pri tom, chlapci vždy založia kapelu hlavne preto, aby mohli baliť baby. Ako je to u Dollys? „U nás to tak určite nie je,“ smejú sa hudobníčky a Anna Holubkovičová za súhlasného prikyvovania svojich kolegýň vysvetľuje: „Keby sme chceli baliť chlapcov, budeme tancovať alebo niečo také a nezakladáme kapelu. Chceme hrať, lebo nás to baví.“

(november 2002)

Foto: archív

Viac o podujatí Prvý prešovský študentský Liverpool sa dočítate tu
http://www.frenky.sk/?c=12&id=202

Viac o Veronike Koščovej (vyššiespomínaný článok), aj s fotografiami, nájdete tu
http://www.frenky.sk/?c=12&id=116

 
19.1.2003 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 19454 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS