dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Horkýže slíže - aj o Pročkovi a pirátoch

Horkýže slíže z Nitry sú jednou z najznámejších slovenských skupín. O ich obľube svedčia aj vypredané koncerty, ako ten nedávny v Prešove. Na popularite im pridal aj zabávač Jožo Pročko. V jednej pesničke o ňom zaspievali, že je „blbec“ a on ich chcel zažalovať o päť miliónov. Vznikol však z toho jeden diel Pročkovej relácie Je to možné?!, pochybnosti o tom, či išlo naozaj iba o srandu alebo o niečo iné však úplne vyvrátené neboli. Aj o tom bola reč v rozhovore, ktorý som spravil s gitaristami skupiny Horkýže slíže Jurajom Štefánikom a Máriom Sabom (všetky otázky však zodpovedal len prv menovaný). Vytypoval som si ich zámerne, lebo inak býva tradičným „hovorcom kapely“ jej líder, spevák a basgitarista Kuko.

Počas koncertu vybehol jeden chlapík na pódium a chcel sa čosi spýtať, konkrétne „ako to bolo s tým Pročkom“. Takže, ako to bolo?

- To nevie nikto. Bude to odvysielané v relácii Je to možné?! (už sme to videli - pozn. red.). On to všetko otočil na srandu, perfektne zaviedol pol Slovenska, keďže to bolo dvakrát na titulnej strane, bolo okolo toho veľké haló a vznikla z toho veľká sranda. Ako to ale bolo naozaj, to nevie nikto. Iba Jožo.

Bol to od začiatku zámer natočiť Je to možné?! alebo sa len takto situácia vyvinula?

- Ťažko povedať. Verejná mienka bola na našej strane a reakcie ľudí boli strašné, ako nadávali na Pročka, že je taký a taký. Či to myslel vážne, to sa nedozvie nikto, ako to bolo úplne, úplne na začiatku.

Na koncert prišlo strašne veľa ľudí, všetci poznali vaše texty. Aký je predaj vašich nosičov je jedna vec, ale čo sa týka pirátov, tak ste určite jedna z najkopírovanejších slovenských skupín. Nevadí to?

- Cédečká sú na Slovensku veľmi drahé, takže ľudia, ktorí na ne nemajú, si ich napália. Nebránime sa tomu, je to úplne normálne. Keby stálo CD v predaji sto korún, tak si ho každý kúpi a nenapáli si ho. No stojí viac, takže sa napaľujú. My nie sme proti tomu, lebo mladí ľudia naozaj nemajú štyristo korún na cédečko.

No čo s tými ukrajinskými (?) pirátmi?

- Človek sa im neubráni. Videl som to cédečko, bolo na ňom tridsať našich pesničiek. Volalo sa Festival Chorobná plus desať bonusov. Bolo veľmi dobre spravené. Potlač na vrchu bola taká istá ako originál, vlastne celý booklet bol takmer totožný, takže som sa na tom pobavil. Fakt dobrý pirát.

Poznáte Chiki Liki Tu-a? Máte čosi spoločné. Jednak nejde o bratislavské kapely. A ďalej aj oni majú niečo podobné, ako ste vy spravili na CD Festival Chorobná - imaginárne kapely rôznych žánrov, oni majú tiež projekty skupín rôznych žánrov...

- O tom som nepočul. Chiki Liki poznám, hrali sme spolu asi na troch koncertoch, je to v pohode, taký underground. A sú celkom dobrí muzikanti a ich hudba je „našľapaná“.

Pred rokmi ste boli známa skupina len doma v Nitre. Je zaujímavé, že keď ste sa dostali do všeobecného povedomia, nikdy ste neskĺzli - ani v očiach fanúšikov, ani novinárov - do komercie, ako napríklad Iné kafe. Čím to je?

- V prvom rade sú to Kukove texty, ktoré sú také ľudské, ako by to povedal asi každý z nás. Na druhej strane, my robíme muziku, ktorá je na hrane, medzi komerciou a undergroundom. Máme aj nadávky, sprosté slová a veľa komerčných ľudí povie, že „fuj, toto nie“. A zase ortodoxní „undergrunďáci“ povedia, že sme už komercia. Teda stále balansujeme na hrane.

Kuko je ten frontman, ktorý kapelu ťahá a píše texty, nevadí to zvyšku kapely?

- Možno to tak navonok vyznieva, že je líder kapely, tak ako Vraťo ťahá Iné kafe. Je to úplne normálne, že v kapele funguje človek, ktorý ju ťahá, nemáme nič proti. Texty robí Kuko a muziku robíme spoločne.

(november 2002)

Nejaké fotky: http://www.stenly.sk/?c=12&id=76

 
22.1.2003 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18156 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS