dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Organica - Barcelona, Bystrica, Prešov...

Posledné úpravy na svojej štúdiovej nahrávke dorába v prešovskom štúdiu Perina skupina Organica. Príbeh jej vzniku je mimoriadne pozoruhodný. Všetko sa začalo v Barcelone, odkiaľ pochádza speváčka tejto kapely menom Madison. Dala sa dokopy s gitaristom Martinom Dayenom z Prešova, ktorého cesty zaviali z Mexika práve do katalánskej metropoly.



„Na začiatku sme boli oklamaní jedným človekom, ktorý sa zaviazal, že nás bude produkovať a vykryje všetky náklady súvisiace s projektom. Kvôli tomu sme prišli s Martinom sem na Slovensko, lebo on predpokladal, že na náš projekt sú lepší muzikanti na Slovensku než v Španielsku. Spojili sme sa so Zelom, Tomášom a Dušanom a začali sme pripravovať nové veci, aj keď niektoré som mala hotové už v Barcelone,“ povedala pre Korzár Madison, ktorej hlas tvorí základ kapely.

Ako sa s ňou v Barcelone spoznal M. Dayen: „Asi pred rokom som stretol Madison, ktorá hrávala v metre. Bol som naštvaný, že takáto výborná speváčka musí hrať v metre. Vtedy to všetko začalo.“

Madison prezradila, že v metre hrávala osem rokov, a že radšej bude hrať na ulici, než by mala pracovať. Aj Martin si v Barcelone všeličoho užil. „Robil som všetko možné... Na moje milé prekvapenie som sa však časom mohol spokojne živiť hraním na ulici, skoro rok a pol. Kým neprišlo euro sa dalo na ulici zarobiť viac peňazí, než keby som pracoval.“

Na Slovensku kapelu doplnili basgitarista Jozef Zeleňák, gitarista Tomáš Hricišák (v Organike T. H. I.) a Neprešovčan, bubeník Dušan Bobák z Banskej Bystrice, ktorý predtým hral s M. Dayenom s skupine Inflagranti. „Najprv sme skúšali v Bystrici, kde ma zavolal Martin s tým, že potrebuje basáka. Neskôr som dotiahol aj Tomáša,“ hovorí Zelo na margo toho, ako sa jeho dlhoročný muzikantský súpútnik Tomáš dostal ku kapele Organica. Neskôr sa celá kapela presunula do Prešova.

Spolu s Hlavou 66, kde pôsobia Tomáš Hricišák a Jozef Zeleňák, odohrala koncerty v Bystrici a Prešove a zavrela sa do štúdia. A teraz mieri do Barcelony. Kedy? „Čím skôr,“ odpovedá unisono celá Organica.
„Nielen v Barcelone, ale v celom Španielsku neexistujú podobné kapely a muzikanti na to, aký zámer sme s hudbou mali my. Ľudí odtiaľto som poznal, takže som vedel, do čoho ideme, a prišli sme na Slovensko,“ vraví Martin Dayen na margo toho, prečo kapela vznikla na Slovensku.

Akú hudbu hrá Organica?
„Nazvala by som to snový štýl, je to zmesou punku, hardcoru, melodickej hudby Zvláštnou, neobsiahnuteľnou formou spevu sa vytvárajú rôzne postavy,“ tvrdí Madison, ktorej hlas je základným spojivom kapely. Piesne vyjadrujú sociálnu kritiku, kritiku systému, televíznej reality, ale aj, ako vraví speváčka, „vnútorné pocity, ktoré sa normálne neprejavujú - osamotenie, stavy šialenstva...“

Šťastie teda začne Organica skúšať v Barcelone, kde sú lepšie možnosti ako na Slovensku. V septembri tam už má dohodnuté prvé koncerty. Zahraničie však láka aj kapelu Hlava 66, v ktorej hrajú dve pätiny Organiky.

Hlava 66 nedávno vystupovala v Belgicku. Ako sa k tomu dostala? „Náhodou. Slovensko navštívil jeden veľmi dobrý belgický saxofonista z Antverp. Predtým sa venoval produkcii kubánskych kapiel a úplne náhodou sme sa na neho nakontaktovali. Zahrali sme si spolu v skúšobni, vzali sme ho na street party za legalizáciu marihuany do Bratislavy, jemu sa to páčilo. Hovoril, že za túto muziku dostávame na Slovensku málo peňazí, a že teda chce, aby sme prišli hrať do Belgicka. Hrali sme na jednej univerzite, potom sme ostali v Belgicku ešte dva týždne, v jeho štúdiu sme nahrali štyri veci.

Rozprávali sme sa aj s jedným producentom, plán je taký, že sa im to páči, akurát chcú anglické texty, takže na nich musím trochu popracovať,“ vysvetľuje Tomáš Hricišák, podľa ktorého môžu obidve kapely fungovať súbežne. „V tejto chvíli je ale pre nás najdôležitejšia Organica,“ dodáva.

(august 2003)

Foto: Marcel Humeňanský, Wave http://www.wave.sk

Vizitky členov skupiny Organica:

Madison – Barcelončanka, doteraz hrávala len v metre

Martin Dayen – Prešovčan, ktorý pôsobil pred odchodom na potulky po svete vo viacerých formáciách (pamätať si ho možno aj pod priezviskom Heban), najznámejšou z nich bola azda Flyin´ Ship, neskôr hral v skupine Inflagranti

Dušan Bobák – Je z Banskej Bystrice, s Dayenom hral v Inflagranti

Tomáš Hricišák a Jozef Zeleňák – prešovské muzikantské dvojičky. Hricišák sa do povedomia dostal s kapelou Rossveltia, neskôr spoluzaložil Nonsense, Zeleňák hral v Zlom svete (predtým Hernest). Od roku 1995, kedy sa rozpadli Nonsense a Zlý svet, hrajú obaja muzikanti neprestajne spolu. Najprv v kapele Apokalypsa, neskôr T.H.C. (údajne išlo o skratku Tomáš Hricišák Company) a od konca deväťdesiatych rokov v elektronicky ladenej Hlave 66

Rozhovor - Hlava 66: http://www.pis.sk/?c=12&id=1132

 
19.9.2003 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18533 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS