dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Víťazi 2. Prešovského študentského Liverpoolu

Tu sú profily víťazov 2. Prešovského študentského Liverpoolu - skupiny Dalla Mattina Alla Sera a sólistky Zdenky Kvaskovej (všetci spoločne sú na prvej fotografii). Profily vyšli v Prešovskom denníku KORZÁR v utorkovej regionálnej prílohe ŠARIŠ v rubrike KAPELA (SPEVÁČKA) NA TENTO TÝŽDEŇ.

Dalla Mattina Alla Sera

Čerstvým víťazom 2. Prešovského študentského Liverpoolu (viď prešovskú stranu v tomto čísle prílohy ŠARIŠ) v kategórii skupín je sabinovská kapela s čudným názvom Dalla Mattina Alla Sera. Tento názov v skutočnosti znamená „od rána do večera“. Formácia sa zúčastnila Liverpoolu už vlani, pričom reprezentovala prešovskú Hotelovú akadémiu. Zaujala aj na tohtoročnom Letofeste. Dalla Mattina Alla Sera je trio, ktoré tvorí gitarista a spevák Jaroslav Ďurček, basgitarista Lukáš Lompart a bubeníčka Zuzana Ďurčeková. Na hudobnej scéne sa táto skupina pohybuje už tri roky.

„Najprv sme mali iného basáka, Jožka Vrábeľa, ktorý potom odišiel do Bratislavy. A Lukáško bol náš blízky kamarát, ktorý sa podujal zahrať s nami jednu pesničku na Liverpoole minulý rok,“ opísala personálne zmeny Z. Ďurčeková. Basák L. Lompart jej slová potvrdil: „Najprv sa začala cvičiť jedna skladba, potom sme k nej pridali ďalšiu a ďalšiu. Až som napokon ostal v kapele nastálo.“ Dalla Mattina Alla Sera je od ostatných kapiel rozoznateľná aj staromódnymi oblekmi s veľkými kravatami. „Lukáško našim oblečkom nedôveroval, prekážali mu. No nakoniec na to pristal a dnes si už oblečie čokoľvek. To sme veľmi radi,“ smeje sa bubeníčka.

V Sabinove je silná hudobná scéna, najmä čo sa týka alternatívnej a metalovej muziky. Dalla Mattina Alla Sera možno zaradiť k tej alternatívnej, svoje publikum si postupne získava na celom východe. Zaujímavé je, že v krajskom Prešove nastal po boome nových kapiel útlm, kým sabinovská scéna sa rozhýbala. V tomto meste je aj letný festival (Letofest), kde majú priestor aj mladé zoskupenia, kým v Prešove sa toho veľa nedeje. „Je to asi tým, že sa hrá od srdca, s radosťou, sú to ľudia, ktorí chcú niečo robiť a idú za tým. Napriek tomu, že je jasné, že z toho nebude nejaká kariéra, ale hrajú pre radosť,“ hovorí o sabinovských hudobníkov bubeníčka Zuzana Ďurčeková, ktorá okrem Dalla Mattina Alla Sera bubnuje aj s dievčenskou formáciou Dollys a skupinou 3Tri nástroje. „

Lukáško s Lackom začali čosi robiť a potrebovali bubeníka. Tak som im skúsila niečo zahrať a vyšlo to tak, že tam ostanem,“ prezradila na margo skupiny 3Tri nástroje, ktorá, mimochodom, sa tiež prezentovala na tohoročnom Liverpoole. Ide teda o dovedna štyroch ľudí, ktorí majú dve formácie. Okrem členov Dalla Mattina Alla Sera je to ešte už spomínaný Ladislav Ďuďák. So spevákom z Hexu je len menovec, nie rodina. „Nie, ale je to naša rodina. My sme taká Visegradská štvorka,“ smejú sa členovia Dalla Mattina Alla Sera. Tí v najbližšom čase idú do štúdia natočiť singel (výhra z Liverpoolu), chystajú sa koncertovať s podobne ladenými Prešovčanmi - Heľenine oči a v lete obísť niekoľko festivalov.

Zdenka Kvasková

Nenápadne, sama so španielkou, prišla na pódium. Keď začala hrať a spievať, okamžite si získala publikum. Reč je o Zdenke Kvaskovej, hudobníčke z Cerniny vo Svidníckom okrese. Na 2. Prešovskom študentskom Liverpoole s prehľadom zvíťazila v kategórii sólistiek. Zhodla sa na nej nielen porota, ale značný ohlas vyvolala aj v publiku a za víťazku ju tipovali aj ďalší súťažiaci na tejto prehliadke. Aj preto, že prišla s vlastnou skladbou, ktorú naspievala v angličtine. Zaujímavosťou je, že Liverpool bol iba druhým vystúpením Zdenky Kvaskovej naživo. Debut absolvovala na podujatí Stropkovské eldorádo 2003, kam sa tiež dostala na piedestál. Tomu sa hovorí rýchly štart - dva súťažné koncerty, dve víťazstvá. Kto je však počul, ten vie, že zaslúžené...

„Absolútne som to nečakala. Bola som prekvapená, lebo som tipovala úplne niekoho iného,“ prezradila Korzáru Zdenka po vystúpení, pri jej prvom interview pre médiá. Jej tip na víťazku znel Katarína Koščová (tá, pre zmenu, tipovala Zdenku).

Víťaznú pieseň si Zdenka Kvasková zložila sama, s textom jej pomohla kamarátka. „Volá sa Ohraničnený dav. V piesni nebolo veľa textu, lebo som sa dozvedela na poslednú chvíľu, že sa robí súťaž, takže sme ten text dokončili krátko predtým,“ povedala Zdenka, ktorá má na svojom konte viac vecí, v angličtine i v slovenčine. Zatiaľ sa nerozhodla, ktorú skladbu natočí v štúdiu (výhra v súťaži), ale zrejme to bude tá, s ktorou sa prezentovala na Liverpoole. Prezradila, že chce k svojmu hlasu a akustickej gitare pridať aj iné nástroje. Nielen v štúdiu, ale aj pre budúce živé hranie. Od prvých hudobných úspechov sa môže odraziť ďalej. Rozbehne sa to? „Dúfajme. Chcelo by to však pridať do tej muzike aj ďalšie nástroje. Bicie, saxofonistu... Bola by som rada, keby sa to rozbehlo, ale uvidíme. Nebudeme znásilňovať situáciu.“

Na to, že pred publikom vystupovala iba druhýkrát, pôsobila Zdenka profesionálnym dojmom. Ako vyzerala jej premiéra v Stropkove? „Išla som tam len tak naslepo, skôr zo srandy. Zabaviť sa a zvyknúť si na publikum,“ odvetila talentovaná hudobníčka, ktorú víťazstvá príjemne prekvapili. Z jej prejavu cíti, že má rada atmosféru Woodstoku. Na pódiu pôsobila Joan Baez či Janis Joplin. „Áno. Janis Joplin, Doors, Hendrix, šesťdesiate roky to je moje,“ súhlasila Zdenka, ktorá si rada vypočuje aj Jaromíra Nohavicu či Zuzanu Navarovú. Naopak, nemusí techno. „To priam až neznášam. Mám radšej živú tvorbu.“

Talent Zdenky Kvaskovej je teda objavený. Uvidíme, čo sa z neho vykľuje, ale vyzerá to sľubne. Mimochodom, Zdenka je študuje v treťom ročníku módne návrhárstvo na Strednej priemyselnej škole odevnej vo Svidníku, teda na škole, ktorú absolvovala aj Beáta Dubasová.


(december 2003 / január 2004)

Foto: Judita ČERMÁKOVÁ, Korzár

Súvisiace články:

2. Prešovský študentský Liverpool:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=256

Ďalšia reportáž z 2. Prešovského študentského Liverpoolu:
http://www.pis.sk/?c=12&id=1350

1. Prešovský študentský Liverpool:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=202

Víťazi 1. Prešovského študentského Liverpoolu:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=203

Letofest 2003
http://www.frenky.sk/?c=12&id=240

 
5.2.2004 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 19720 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS