dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Chiki liki tu-a – Choďte sa hrať pred vlastný vchod

Chiki liki tu-a – Choďte sa hrať pred vlastný vchod CD, Millenium Records & Publishing, 2003, 43:10 min. Prešovskí Chiki liki tu-a prišli na trh so svojim tretím album. Po debute Chiki liki tu-a (nazývanom aj Nezatváraj Milan dvere) a dvojke Budeš musel vlasy na blond prefarbil (obidva pôvodne len kazetové albumy vyšli neskôr na súhrnnom 2CD Kysak) vydali album Choďte sa hrať pred vlastný vchod, ktorý je zo všetkých troch najvydarenejší.

Chiki liki tu-a toho za sedem rokov aktívnej činnosti preskákali skutočne dosť a zúročili to na svojej aktuálnej novinke, ktorá ich zrejme už definitívne zaradila medzi slovenskú hudobnú špičku. Album otvára úletovka Ľuba Petrušku Láska moja de si, balansujúca medzi debilitou a genialitou. Inak, táto skladba využívajúca rým, ktorý Jára Cimerman svojho času označil ako „absolútny“ patrí do repertoáru Hudcov prérie (jednému z projektov Chiki Liki). Tí ju úspešne hrávajú už vyše dvoch rokov. Teda, hráva ju na záver sám Petruška so španielkou. Paradoxne, práve táto skladba sa vďaka Fun rádiu (tam majú live verziu z Pohody a vlastný remix) stala celoslovenskou hitovkou a je k nej aj videoklip (paródia na televíznu Živú panorámu, hoci viac by sa možno hodil klip s mrznúcim Petruškom na stanici v Kysaku). Na CD je jemnejšia verzia piesní, aj s bezpražcovou basou Mareka Minárika. Tak či tak platí, že darmo robí Ľubo muziku vyše 10 rokov, prerazil tou najväčšou úletovkou, ktorej text za pár týždňov zľudovel.

Bočné projekty sú na albume Choďte sa hrať pred vlastný vchod prezentované ešte raz, v podobe piesne Poďme všetci od „skupiny“ trombónistu Tomáša Paľa Antracit. Písať sa rok 1988, tak táto pieseň vyhrá Triangel a to nie ako paródia.

Až na spomínané dve výnimky drží opraty v rukách spevák, basgitarista a výhradný textár Martin Višňovský. Ani ďalšie skladby nie sú ďaleko od paródií. Zuza, sorry je pseudoľudová tancovačka, o piesni Ďakujem ešte bude reč.

Poďme k niektorým zo 14 skladieb. Hneď druhá v poradí Vôbec je overená už na koncertoch a má klasický sound Chiki liki tu-a, vrátane Višňovského falzetu, - keby vyšla na prvom či druhom albume, nevyčnievala by z radu. Monte Carlo (...v šušťakoch) je po hudobnej i textovej stránke jednou z najlepších vecí albumu. Pomohol jej aj kvalitný zvuk (Ivan Jombík), ktorý je na treťom albume tejto skupiny cítiť. Pieseň Na chatu sa zas určite bude pozdávať fanúšikovi kapely Mišovi Kaščákovi. Znie tak, akoby to Chiki liki tu-a na Pohode trochu prehnali sa počúvaním balkánskych dychoviek. Okrem T. Paľa v nej hrajú na dychové nástroje i ďalší hostia. Tých bolo inak v štúdiu požehnane, od spomínaného Minárika, cez Grebeňa a Dobrotu z Vidieka až po Jána Višňovského, brata členov skupiny Martina a Tomáša.

Patálie s ochrannými zväzmi hudobníci dôverne poznajú. Chiki liki tu-a neustúpili z pozície rebelou a vysporiadali sa s ochrannými zväzmi po svojom - piesňou Ďakujem („Ďakujem ti SOZA / za zakúpenie voza...“). Pieseň s najdlhšou minutážou na CD (5:36) paroduje hudobné postupy slovenskej popmusic osemdesiatych rokov, najmä Vaša Patejdla, ktorého spomínajú aj v texte („ja už musím skončiť / už na to nemám nervy / kto má mať na tých mladých náladu / keď si chcem zaspomínať / jak fajne vtedy bolo / skočím si s Vašom dakde na kávu“). Vraj sa k Ďakujem chystá aj parádny klip, takže sa nechajme prekvapiť. Čudná je len predstava, ako sa bude šéf „Sozy“ Kamil Peteraj tváriť, keď bude rátať tantiémy za tento song (pozri nižšie update - pozn. Frenky). Končí totiž zborovým spevom „Z letiska zdraví Kamil Peteraj...“ (je teda nespochybniteľné o kom sa spieva, hoci text oficiálne znie: „Z letiska zdraví Kamil, Peter, aj...“).

Skalných priaznivcov Chiki liki tu-a cédečko Choďte sa hrať pred vlastný vchod nesklame. Je jasné, že získa aj nových, práve vďaka songom prekračujúcim klasický sound kapely (takou však bola aj Kristína, blahej pamäti). Možno si ho kúpia aj tí, ktorí zaň obetujú peniaze kvôli jednej piesni - Láska moja de si (ukazuje sa, že tentokrát mali aj obchodný cit, keď ju dali ako úvodnú). Okrem vyhranejšej hudby ponúka tretie CD pre skupinu charakteristickú „prešovčinu“. Výraz „na kavú“ sa stal moderným aj pre zvyšok Slovenska. No sú tam aj nelogické reálie - odkedy je vedecká knižnica pri Trojici?! Obal pokračuje v duchu Kysaku (rovnaký tím - Pitbull), čo je možno trochu na škodu - novinka mala byť nová aj navonok. Kvalitný zvuk už bol spomenutý... Trojročná štúdiová pauza od Budeš musel vlasy prefarbil teda kapele prospela, vysoko nasadenú latku nielenže nepodliezla, ale naopak, zdvihla ju ešte vyššie.

(január 04)

Update 06/05: K tejto recenzii len jedna pripomienka, ktorú som v čase písania recenzie nevedel - Kamil Peteraj nie je riaditeľom SOZA, ani členom výboru.

Linky:

Homepage:
http://www.chikiliki.sk

Rozhovor s M. Višňovským o novom CD:
http://www.pis.sk/?c=12&id=1324

Rozhovor s M. Višňovským – 7 rokov Chiki liki tu-a:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=215

Starší rozhovor so skupinou (po druhom albume):
http://www.frenky.sk/?c=12&id=33

Recenzia MC Budeš musel vlasy na blond prefarbil:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=72

A špecialitka - niečo málo o Hudcoch prérie a Antracite: http://www.frenky.sk/?c=12&id=116

Fotky:

Hudci prérie: http://www.stenly.sk/?c=12&id=64 a http://www.stenly.sk/?c=12&id=86

Chiki Liki Tu-a: http://www.stenly.sk/?c=12&id=57 a http://www.zsssluz.sk/?c=12&id=113

 
9.2.2004 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 21652 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS