dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Tony Linhart a Pacifik

Jedným z najpozoruhodnejších interpretov na Festivale dobrej hudby - Sigord 2004, ktorý sa konal v areáli prešovského prírodného kúpaliska Delňa, bol Pacifik. Táto legenda českej trampskej hudby, na ktorej čele stojí charizmatický Tony Linhart, hráva už 33 rokov. S Linhartom sa v Prešove predstavili aj vokalistky Helena Maršálková a Marcela Voborská (chýbal Pepa Blažejovský). Spolu zahrali sadu trampských hitov, ktoré rokmi zľudoveli a bežne sa hrávajú pri táborových ohňoch. Medzi takéto evergreeny patria Velrybářská výprava; Tulácký blues; Dál, dál, dál; Blátivá cesta; Mississippi blues; Stopy sešlapanejch bot; Tulácký amulet; Bonanza... S lídrom Pacifiku Antonínom Lingartom som sa porozprával po úspešnom prešovskom vystúpení.

Hráte už strašne dlho. Vraj až 40 rokov, z toho väčšinu s Pacifikom...

- Pacifik funguje od roku 1971 a predtým, než vznikol, existovala folková skupina Drnkači. V nej spievala Helena Maršálková a jej bývalý manžel Vašek Maršálek, ktorý tiež pôsobil v Pacifiku. Ďalej to bola trampská osada Mantrap, ktorá spievala tým typickým osadným spôsobom, takže to nikam nedotiahla. V nej som účinkoval ja.

Ešte nikdy ste nehrali v Prešove?

- V Prešove sme prvý raz v živote.

Prečo až teraz?

- Neviem? Asi je to zhoda okolností. Kedysi bola v Trenčíne slovenská Porta, na ktorej sme účinkovali ako hostia, tak nás ktosi oslovil, že sa s nami spojí, lebo že by nás chcel do Prešova. A nejako k tomu nedošlo. Až tento rok nás zavolali.

Ako sa vám teda v premiére hralo?

- To sa nedá vypovedať. Tu je to úplne senzačné.

Ako je to vlastne s trampskou muzikou v Čechách a na Slovensku? Ešte to žije? Lebo mená na akciách sa opakujú a prevažujú staré legendy.

- Staré legendy sú staré legendy, medzi ne patrí trebárs Wabi Daněk, kapitán Kid, Miki Ryvola, a myslím si, že ľudia ich berú dodnes, takže sa o túto muziku nemusíme až tak strachovať.

Váš album s indiánskymi pesničkami musel byť stiahnutý z predaja, lebo pri jednej piesni neboli vysporiadané autorské práva. O čo išlo?

- To je slovenský denník, však? Takže to môžem povedať. Stala sa taká chyba, že vydavateľ neskoro požiadal o súhlas spoločnosť Walt Disney, keďže tá pieseň je z filmu Pocahontas... Tá muzika je proste muzika, ostatne dostala Oscara. Nám sa páčila tá ústredná melódia, tak sme si ju vybrali. Aj s českým textom, ktorý bol použitý v tom filme. Spoločnosť Walta Disneya však nesúhlasila s interpretáciou českých textov. Proti anglickému textu by samozrejme nič nemali, ale s tým českým sa im to nepáčilo.

Hrávate známe skladby, napríklad Velrybářsku výpravu. To sú vaše piesne? Cítite ich takto, alebo už patria do kategórie „verejný majetok“?

- My sme známi tým, rovnako ako ďalší, o ktorých sa vraví, že sú legendami, že všetko je autorská záležitosť. Hráme iba vlastné piesne. Myslím, že to je ten hlavný zmysel.

Už sa vám stalo, že ste boli niekde, kde vás nepoznali a hrali vašu pieseň? Aké to bolo?

- Áno, stáva sa o. Zažil som niekoľko takýchto zvláštností. Napríklad som spieval pesničku Tulácký blues a známa speváčka Věra Martinová mi hovorí: „To je od teba? Veď ja som sa to učila v pionierskom tábore.“ Tak to človeka trošku... A máme z toho krásny pocit, keď ľudia aj tu v Prešove s nami spievajú, hoci sme tu nikdy neboli. To je nádhera.

(jún 2004)

Foto: Róbert Sándor, Korzár

Linka na festival dobrej hudby - Sigord 2004: http://www.frenky.sk/?c=12&id=271

 
20.7.2004 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 19108 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS