dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Pětník zpívá v botách snů

Pětník zpívá v botách snů CD, Good Day Records - Jiří Mašek, 2004, 43:57 Keď sa povie vokálno-inštrumentálna skupina, nie je to nič iné než archaický výraz pre normánu kapelu. Na skupinu Pětník však toto označenie neplatí. Ide totiž o čisto vokálnu kapelu. Asi vás chytá hrôza pri predstave pustiť si celé cédečko s takouto hudbou.

No nie je to také strašné. Pětník zpívá v botách snů je 44-minútový album, na ktorom neznie ani sekundu iný nástroj než ľudský hlas. A dá sa to prežiť. Nielen to, hudba z tohto nosiča je vcelku príjemná, nevtieravá. Poteší hlavne priaznivcov folku, prípadne gospelu či podobnej „soft music“. Pětník musia ma radi aj organizátori koncertov a festivalov, požiadavky na aparatúru u tejto kapely prehnané nebudú...

CD Pětník zpívá v botách snů vydalo vydavateľstvo Good Day Records Jiřího Maška, ten prispel svojim basom na konci titulnej piesne. Pětník tvoria traja speváci a dve speváčky, s rozličnými hlasovými zafarbeniami, pričom popri zboroch má každý z členov kapely minimálne jedno sólo. Kapelníkom je Honza Hučín, ktorý je zároveň autorom väčšiny repertoáru.

Apropo, repertoár. Stopercentne pětníkovské, ergo Hučínove, sú iba piesne Buď můj déšť a Stmívaní. Zväčša však ide o tradicionály s Hučínovými textami. Paletu dopĺňajú piesne od Josefa Kainara, Jana Nedvěda či Mikiho Ryvolu. Väčšinu textov má na svedomí kapelník Honza Hučín (v jednom je spoluautorkou altistka Manča Sršňová). Pochvau si zaslúži za to, že nevyužíva v nich iba klasické „kotlíkářské“ propriety, ale aj využíva aj poetiku všedného dňa dnešnej doby („...tak jdem/zase spátky k tradici/podej sem/rychlovarnou konvici...“, No tak jo). Do nejakých extrémov však nezachádza.

„Päťhaliernici“ zachádzajú vo svojom speve aj do jemne swingvých vôd, na spracovaní pesničiek cítiť, že si ctia Suchého so Šlitrom, že sú im blízke spirituály, folk, hudbu tridsiatych rokov a rôznorodé žánre. Dokonca sa dá povedať, že mohli viac experimentovať a „pošpiniť“ svoju produkciu, nič by sa nestalo.

Cédečko obsahuje aj dve špecialitky. Prvou je bonus - coververzia Help od Beatles, ktorá je zaradená na konci disku. K tomu niet čo dodať, celosvetovo sa najviac prerábok robí od tejto kapely. Táto nie je ničím výnimočná (azda až na to, že je, samozrejme, á capella), na druhej strane je príjemne počuť niečo notoricky známe a dobré zároveň. Druhou interesantnosťou je, že na obale (ten je výborný, klobúk dolu) sa nachádza heslo, cez ktoré sa dá z internetu bezplatne stiahnuť na samotný kompakt nezaradená skladba Bodaj by vás. Dobrý nápad, hoci asi nikto nezaručí, že si ju stiahnu naozaj ba tí, ktorí si CD aj kúpia. No je to milé.

(september 04)

 
20.9.2004 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 18322 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS