dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Peter Nagy – spevák a fotograf

Peter Nagy sa na profesionálnej hudobnej scéne pohybuje už vyše 20 rokov. Stále si udržiava pomerne vysoký stupeň popularity, hoci stránky bulváru neplní. Zato pár rokov dozadu bol sústom pre bulvár. V posledných rokoch však o ňom nepíšu, aspoň nie v zlom.

„Prestal som sa medializovať cez vzťahy. Ja som ich teda nikdy nemedializoval, vždy som sa toho stránil a chránil si súkromie. Médiá mali tendenciu zasiahnuť do súkromia, čo som nepripustil.,“ hovorí spevák, ktorý odmieta drvivú väčšinu recepcií a spoločenských akcií tohto typu.

„Na to, aby som si s niekým rozumel, nepotrebujem médiá. To používajú ľudia, ktorí chcú si svoju popularitu nejakým spôsobom natiahnuť či predať. Ja sa snažím medializovať cez hudbu, aj keď je to veľmi ťažké. Keby som zobral hociktorú z modeliek, ktorú fotím, večer na recepciu, tak by som bol každý týždeň v bulvári, kde by mi ju prisudzovali ako moju partnerku, ale bolo by to trápne.“

Čo sa v médiách objavilo, bolo Nagyove fotografovanie a to, že ste autorizovaný fotograf Playboya. To už prestáva byť koníček a začína byť práca... „Neberiem to ako prácu. Našťastie, lebo živiť sa fotografiou je strašne ťažký chleba. Beriem to ako záľubu. Zároveň je zvláštne, keď napríklad dostanete dôvery singapúrskej agentúry, ktorá je na druhej strane sveta, pozrie si vašu stránku a povie - OK, môžete pre nás fotiť. To robí človeku dobre na sebavedomie, ale samozrejme, v tej chvíli musí dokázať, že trebárs dokáže komunikovať s neznámymi modelkami v angličtine. Málokto si uvedomuje, že je náročné dávať povely modelkám v angličtine. Aj keď som fotil na Kube - prišiel som, dostal modelku a povedali mi, že mám na to hodinu. Na to, aby vyšli pekné fotky, musí vzniknúť aj úprimná komunikácia. V tom Singapúre to bolo veľmi ťažké.“ Ako bolo na Kube? Cítiť tam ten Castrov režim na každodennom živote? „Určite. Ale všetci Kubánci sa tvária tak ako my rok pred revolúciou. Myslím si, že sa tešia, až to už nebude.“

Tému Peter Nagy a fotografie sme rozvíjali ďalej. Je to preňho „úlet“, ako keď sa dal na moderovanie, sám si vymyslel reláciu a spravil scenár? „To je pekná otázka, lebo tá brandža, šoubiznis, má veľa povolaní. A poznať povolanie toho druhého znamená získať pokoru voči tomu. Napríklad moderovať v televízii, v rozhlase znamená, že keď sa rozsvieti červená a ide sa naživo, tak si každý povie - a teraz buď múdry. To isté s novinárčinou. Veľa ľudí má pocit, že by vedeli napísať článok. Nie je to tak,“ vraví Peter Nagy, ktorý tvrdí, že predostrieť verejnosti fotografickú tvorbu je pre človeka so známym menom skôr riskantné. „Tie fotky sú posudzované s oveľa väčším predpojatím, ako u neznámeho človeka - si spevák, máš peniaze na fotoaparát, ale si nemysli, že vieš fotiť. Mne to však pomáha, som k sebe kritický.“ P. Nagy tvrdí, že fotku dá na verejnosť až vtedy, keď je s ňou spokojný na 300 percent.

Na fotenie sa vrhol aj Mišo Hudák, pričom sa, okrem iného, nechal inšpirovať aj kamarátom Petrom Nagyom. „Ešte som nevidel jeho fotky, ale ak je to po mojom vzore, tak je mi to cťou. Je to pekná záľuba, takže mu držím palce, Možno ma aj predbehne v Playboyi,“ dodáva Peter Nagy.

(máj 05)

Foto: Judita ČERMÁKOVÁ, Korzár

Reportáž z Nagyovho koncertu: Peter Nagy: http://www.frenky.sk/?c=12&id=347

Starší rozhovor s Petrom Nagyom: http://www.frenky.sk/?c=12&id=189

 
2.7.2005 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 19677 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS