dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Folkšok na Sigorde 2000

Formácia Folkšok reprezentovala na Festivale dobrej hudby - Sigord 2000 silnú českobudějovickú folkovú školu a nesklamala. Predviedla štandardne dobré vokály, vyhla sa tomu, čo folk občas robí nudným, teda rôznym textovým klišé a dokázala zladiť svoje vystúpenie do príjemného, počúvateľného celku.

V tomto smere oživili ich program aj muzikálové vložky z vychyteného Hair. "Som veľký fanúšik muzikálov a z toho vzišiel celý nápad. Už predtým sme hrali Máriu Magdalénu (I Don´t Know How To Love Him, z muzikálu Jesus Christ Superstar - pozn. red.), tentoraz ma veľmi chytili Vlasy (Hair). Chlapci veľmi nechceli, aby sme to hrali, ale nakoniec mi to nakoniec vždy odsúhlasia, " skonštatovala vokalistka Pavla Pašková (na obr.). Na muzikálovú tému sa vyjadril aj jej kolega, klávesista, gitarista a vokalista Honza Franc: "Párkrát sme tieto muzikálové piesne skúsili hrať v krčme, zapáčilo sa nám to, takže sme ich trochu prerobili na svoj obraz a vytiahli aj na pódium, aby sme skúsili, čo to urobí. A ono to celkom zaberá." Folkšok tak prispel svojim dielom ku multižánrovej podobe festivalu, aj keď práve muzikály sú v momentálnej českej pop-music diskutované, pretože sa na nich programovo zameriava takmer celý tamojší stredný prúd. "Keď si to chcú spievať a keď im nikto nič iné nepíše, nech si spievajú. My hráme tieto veci iba skôr ako nejaký úlet, " poznamenala Pavla, Honza ju doplnil: "Nie je to rozhodne programové. Máme tri takéto muzikálové piesne, inak hráme kompletne náš vlastný repertoár."

V Budějoviciach mala folková hudba vždy dosť veľké zázemie - boli tam Minnesengři, Nezmaři, Žalman a ďalší. Ani Folkšok nezaprel, odkiaľ pochádza, napokon, prečo by aj, keď zvuk "budějickej" školy má vo folkových kruhoch šmrnc... "Faktom je, že my sa nesnažíme vôbec nikoho kopírovať, z nikoho nevychádzame, ale vždy sa nám napríklad páčili nezmarské vokály, viachlasy. Nebudem tvrdiť, že sme nimi ovplyvnení, alebo ich chceme napodobniť, ale v každom prípade táto muzika v Budějicích bola, počúvali sme ju a možno sa na nás nejaký náznak z tých Nezmarov predsa len nalepil. A to odhliadnuc od toho, že sme bezvadní kamaráti. Keď sme začínali, oni nás brali so sebou ako hostí. Nemyslím ale, že by sme boli nimi nejako hlboko ovplyvnení. Počúvam veľa muziky, veľmi sa mi páči Queen a tam sú tie vokály úplne skvelé. My si na nich tiež dávame záležať, " objasnil hudobné korene Honza Franc.

Inak, ako správni juhočesi, ani členovia Folkšoku si neodopreli na svojej prvej návšteve v Prešove, kde sa im podľa ich slov páčilo, ochutnať pivo. V tomto smere sme práve Honzu tak trocha vyviedli z omylu, keď sme mu prezradili, že desiatka Gambrinus, ktorú vychutnával, nie je z Plzne, ale vyrobili ju neďaleko, vo Veľkom Šariši. Na to len skonštatoval, že nechce robiť múdreho, ale zdala sa mu akási iná...

Pavla popíjala pri našej debate, tesne po vystúpení, vcelku originálny nápoj -červené víno s limonádou. Zdá sa, že nakazila aj kolegov, lebo Honza priznal: "Trošku som začal piť aj víno, nie nejaké krabicové prisladené patoky, ale kvalitné suché víno, aj keď je drahšie."

(spoluautor článku Martin Belej)

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 17496 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS