dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Kysacký pivný maratón 2000

Milovníci behu, penivého moku a dobrej zábavy sa v nedeľu už po šiestykrát stretli v Kysaku na obľúbenej akcii - Kysackom pivnom maratóne. Pivo, beh, guľáš, muzika, langoše, motorkári, atrakcie pre deti, záverečná diskotéka a vysmiaty hlavný organizátor Janko Koščak - všetko bolo aj tohto roku tak, ako má byť.

Trošku histórie

Na počiatku šlo viac-menej o srandu. Partia nadšencov - športovcov si povedala, že lepšie než len tak chodiť na pivo by bolo skĺbiť popíjanie tohto moku so športovou aktivitou. A tak vzniklo podujatie, vďaka ktorému už mnohí ľudia nepoznajú dedinu Kysak len ako kľúčový železničný uzol na východnom Slovensku. Kysak má viacero výhod pre organizovanie takéhoto podujatia. Samozrejme, asi tou najväčšou je optimálna poloha a vlakové spojenie, vďaka ktorému chodievajú na Kysacký pivný maratón nielen domáci borci, ale aj Košičania, Prešovčania, či účastníci z iných miest. Ďalšou výhodou je silná tradícia orientačného behu. Výhodou je pochopiteľne i členitý terén. Aj preto je približne šesťkilometrová trať každý rok iná. Za povšimnutie stoja aj sprievodné akcie. Na Kysackých pivných maratónoch už vystúpili kapely ako I. M. T. Smile, Peha, či No Name. Tohto roku si zahrala folková kapela Concordia Bohemoslovaca A. A. Folk, a nechýbali - tak ako po minulé roky - Mloci. Túto prešovskú hudobno-dobrodružnú kapelu striedal na pódiu ľudový rozprávač Ďuri Štachitka. Akciu naviac tento rok obohatila výstava pivných karikatúr Fedora Vica.

Šesť kilometrov - päť (malých) pív

Štart na pivnom maratóne je zákonom limitovaný vekom osemnástich rokov. Na svoje si však vždy prídu aj deti, a inak tomu nebolo ani tento rok, keď na ne čakal populárny lízankový beh.

Presne o štrnástej odštartovali organizátori samotný pretek. Na štart sa postavilo tridsať bežcov, ktorí vyrážali po jednom, vždy po minúte. Táto osvedčená metóda je lákavá pre divákov, lebo na štarte (ktorý je zároveň cieľom) sa vždy niečo deje a zaujímavá je aj pre samotných bežcov, pretože na trati môžu len odhadovať, na ktorom mieste sa nachádzajú. Poradie však pri tejto súťaži nie je najdôležitejšie. Základom je spojiť príjemné s užitočným, zašportovať si pri dobrom pive, zabaviť sa a predovšetkým - dobehnúť do cieľa.

Nie nadarmo sa súťaž nazýva "maratónom". Vypiť päť pív na šesťkilometrovej trati nie je až taká sranda. A to organizátori zjemnili pravidlá, pred dvomi rokmi sa pili veľké, teraz sa pijú už "len" malé pivá. Je to samozrejme prijateľnejšie, aj keď v rámci objektivity treba podotknúť, že toto pravidlo zvýhodňuje "špecialistov - bežcov" pred "špecialistami - pivármi".
No aj päť pív vedelo za asistencie slnka a nedostatku kyslíka vyčerpať bežcov.

Ako bolo na trati

Samotná tohoročná trať patrila k tým ľahším. Súťažiaci začínali pivom a miernym "stupákom" sa vydali lesnou štrkovou cestou do dediny, kde na nich po vyše kilometri čakalo ďalšie stanovište. Po ňom sa bežalo cez dedinu, takže tieňu bolo málo, bežci si teda museli dávať pozor na páliace slnko. Pri kostole sa situácia skomplikovala ešte viac. Na rázcestí ktosi strhol fáborky, a tak mnoho bežcov zablúdilo a predĺžilo si trať o niekoľko sto metrov. Organizátori síce na túto situáciu upozorňovali, ale kto už by si pamätal na všetky tie pokyny... Na rad prišiel ďalší "stupák" a potom už dlhá rovinka po lesnej ceste až do cieľa. Samozrejme, pomedzi to boli spomínané stanovišťa s povinným občerstvením.

(Autor tohto článku už Kysacký pivný maratón absolvoval a na trati bol aj tentokrát, takže jeho výpoveď je autentická - poznámka redakcie)

Ako to dopadlo?

Na treťom mieste Kysackého pivného maratónu 2000 sa umiestnil minuloročný víťaz Vladimír Bodnár prezývaný Body. "Vôbec nie som sklamaný, no verím, že na budúce opäť zvíťazím, " povedal nám po pretekoch a dodal, že "aj na tejto trati sa to dalo zvládnuť, rozhodovali sekundy, len keby človek vedel, ako na tom je." Podotkol tiež, že mu chýba tréning a naposledy behal pred rokom. "Aj na pivo chýbal tréning?" - podpichli sme ho. "Na pivo nie, trénujem dosť. Ale chcelo by to viac kondičky a bolo by prvé miesto, " odvetil s úsmevom.

Pred Bodym sa umiestnil Milan Dudra a zvíťazil Jaroslav Horný z bežeckého klubu Hutník Košice. Víťaz sa však vyhlasovania výsledkov nezúčastnil, pretože šiel do práce na nočnú. Cenu za neho prevzal Vincent Jendželovský. Opýtali sme sa ho, či ho nemrzí, že prevzal cenu za víťaza aj keď sám sa na medailovej pozícii neumiestnil. "Nie, pretože Jaro je môj kamarát a víťazstvo mu prajem. Som si vedomý aj toho, že je lepší než ja. U nás maratóncov nie je podstatné, kto vyhrá. Na víťazstvá jednoducho nemáme. Pri takýchto pretekoch, akým bol ten dnešný, je dôležité dobehnúť, " odvetil Vincent Jendželovský, ktorý beháva za Trade Invest Košice a okrem košických maratónov už absolvoval maratóny v Bostone, Londýne, Paríži, či Monacu. A aký má vzťah ku Kysackému pivnému maratónu? "Okrem jedného ročníka som absolvoval všetky. Som rekreačný bežec, práve preto mi takýto pivný maratón pasuje."

Sprievodné javy pivného podujatia

Kysacký pivný maratón nie je akciou len pre mužov, ale aj pre ženy. Väčšinou je ich počet taký, že sa všetky súťažiace pomestia na stupeň víťazov. Tentoraz bola jednoznačnou favoritkou Andrea Vaľová. Keďže nemala žiadnu konkurentku, stačilo jej len úspešne absolvovať trasu a dobehnúť do cieľa. Podarilo sa jej to, a stala sa tak víťazkou v kategórii žien. Špeciálnu cenu a veľký potlesk divákov si vyslúžil bežec Imrich Malčičský, ktorý v ten deň oslávil šesťdesiatsedem rokov.

Kolega Ľuboš Choluj z televízie Vega/Global vymyslel ďalšiu podkategóriu - novinársku. Pravdou je, že novinári patria medzi ohrozené druhy, takže nikto z organizátorov nenamietal. Pavol Krivosudský z Topvaru sa záujmu médií pochopiteľne potešil a promptne vybavil tri ceny pre víťazov - poháre a upomienkové predmety od tohto slovenského pivovaru. Korzár obsadil tretiu a druhú priečku v novinárskej kategórii. Tretí skončil brat nášho fotografa (na Kysackom pivnom maratóne plnil zároveň úlohu spolufotografa a "majstra proviaňťáka" - poznámka redakcie) Peter Bačenko, druhý skončil autor tohto článku a víťazom novinárskej kategórie sa stal Ľuboš Choluj z TV Vega. Dôvod, prečo Ľuboš inicioval vznik tejto kategórie je teda jasný...

Neskôr ale vysvitlo, že v štartovom poli bol aj náš kolega zo Spišských hlasov Rudolf Mikolaj, na čo nás (žiaľ, neskoro) upozornil vždy presný a pozorný hlavný rozhodca Michal Sabol. Rudolf Mikolaj mal dokonca zo všetkých novinárov najrýchlejší čas. Je teda aspoň morálnym víťazom tejto neoficiálnej kategórie. Moderátorka Beatrice Szabóová však vyhecovala publikum a za asistencie televíznej kamery uviedla ako víťaza Ľuboša. Toho úspech skutočne dojal (už aj preto si ten primát predsa len zaslúži), čo potvrdzuje jeho výrok, ktorý pri rozhovore s Beatrice zahlásil do mikrofónu: "Dzurinda je môj pomalší brat."

Kysacký pivný maratón mal na programe aj ďalšie súťaže, ktoré sa týkali piva, ale nemuselo sa pri nich behať. V držaní litrového krígľa pred sebou súťažil aj náš Stano Bačenko. Nevyhral síce, ale mal mohutnú podporu v korzárskom osadenstve, ktoré v tom čase rozšíril už aj redaktor Darius Ivan. A skôr než o víťazstvo mu šlo o to pivo, aspoň podľa šoumenstva, ktoré predviedol.

Summa summarum - (aj) šiesty ročník Kysackého pivného maratónu sa vydaril. Dovidenia o rok...

 
12.6.2000 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 19865 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS