dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Poďme do práce: Žiadni záklaďáci, žiadne problémy

Poďme do Práce (PDP) boli kedysi raritou. Punková kapela, v ktorej by hrali vojaci z povolania? Také niečo neexistuje azda nikde na svete, Prešovčania PDP boli výnimkou. Dnes už tento fakt nikoho neprekvapuje. O rok oslávia Poďme do práce 15. výročie a dnes sa už málokto z ich fanúšikov pozastaví nad tým, že sú profesionálni vojaci. Naviac dnes už „civili“ tvoria rovnú polovicu skupiny. Ono, ani armáda už nie je to čo bývala.

Ozbrojené sily SR sú profesionalizované. „Žiadni záklaďáci, žiadne problémy,“ smeje sa líder kapely rtn. Marián Platko alias Elvis. Spokojnosť s profesionalizáciou netají ani bubeník Fuňo, inak npor. Marek Funtál. Elvis je prirodzeným frontmanom PDP, spieva a hrá na basgitaru (predtým hral na gitaru), hodnosť má však nižšiu ako Fuňo. Ten sa smeje, že disciplína musí byť: „Pre verejnosť je lídrom Elvis, ale pre nás ja.“ Tieto reči však berú s humorom.

Aj na tvorbe sa podieľa celá kapela, vrátane dvoch najnovších, civilných členov - gitaristov. Sú nimi Rasťo „Kyze“ Seman, obchodný zástupca, ktorý už s PDP v minulosti hrával a mladý nezamestnaný ex-gitarista Asfaltu Robo Slatkovský, ktorý má prezývky Alfo a Rezeň. „Nepovedal by som, že máme imidž vojenskej kapely. Možno niekedy to tak bolo, teraz už nie,“ vraví Kyze.

Skupina Poďme do práce, ktorá má aj diplom od veliteľa pozemných síl za 1. miesto v kategórii rocková a metalová hudba, chystá nové skladby. Sú trochu tvrdšie než doterajšie, štýlovo viac do oi! a HC, ale nestrácajú ani typickú melodiku. Vojensky presné bicie (ani úder navyše) a basgitaru dopĺňa plnší zvuk dvoch gitár.

A čo nové texty? „Elvisa to ťahá do hororových sfér,“ prezrádza Fuňo. Jeden text je napríklad o tom, že syn je masový vrah, ale mama je rada, že neberie drogy. Koncom marca vyšla DVD kompilácia Brutal Scene vol. 1. „Robili to chlapci z bratislavskej kapely Cenzúra. Oslovili nás, skonštatovali sme, že by to mohlo byť zaujímavé, tak sme mu poslali nahrávku. Je tam pesnička Pohoda nahrávaná na koncerte v Košiciach,“ povedal Elvis, ktorý je na DVD zastúpený aj s projektom Pijani orchestra.

Najbližšie chcú PDP pripraviť nové cédečko (na svojom konte majú zatiaľ 1 oficiálny nosič Moment prekvapenia). „Stále pracujeme na novom cédečku. Spravili sme pár skúšobných nahrávok, ale neboli sme spokojní. Budú nové,“ hovorí Elvis. Kapela chce posunúť album do Čiech, alebo do Poľska, a ak neuspeje, vydá ho na vlastné náklady. „Aktuálne neorganizujeme koncerty, chodíme len tam, kde nás pozvú. Prioritou je dokončiť cédečko. Keď bude album, urobíme šnúru po Česku, Slovensku a Poľsku,“ zdôrazňuje Elvis. Poďme do práce sa neberú smrteľne vážne. „Nerobíme revolúcie, alebo niečo také. Chceme sa odreagovať, vyblázniť, je to hlavne o tej zábave,“ vysvetľuje Fuňo.

(marec 2006)

Foto: Frenky

Článok o PDP: http://www.frenky.sk/?c=12&id=180

Ďalší článok o PDP: http://www.pis.sk/?c=12&id=1257

Recenzia CD Moment prekvapenia:

PDP homepage: http://www.podmedoprace.sk/

Pijani orchestra homepage: http://www.pijani.szm.sk/

Viac o spomínanom DVD na stránke Cenzúra - distro: http://www.cenzuraband.szm.sk/htm/cenzuradistro.htm

 
6.6.2006 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18488 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS