dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Príbeh futbalového klubu z Čemerného

Osem verejnoprávnych televízií z Európy sa dohodlo, že pripraví sériu dokumentárnych filmov, ktorých spoločným menovateľom bude futbal. Dôvodom sú blížiace sa Majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré budú v Nemecku. Do tohto seriálu s názvom Inside Offside sa zapojili Chorvátsko, Maďarsko, Nórsko, Fínsko, Holandsko, Španielsko, Poľsko a Slovensko. Jednotlivé dokumenty sa budú vysielať poväčšine v lukratívnom čase, v prestávkach medzi futbalovými stretnutiami. Aj keď je pravdou, že Slovenská televízia ponúkne Inside Offside neskôr, keďže už predným zakúpila iné futbalové dokumenty.

„Nevadí to, lebo je to nadčasová téma. Rieši sa tam futbal ako multikultúrny fenomén, ktorý spája ľudí, “ hovorí dramaturgička slovenského dielu Zuzana Kostelniková zo Slovenskej televízie Košice. Tento rok sa podieľala na troch dokumentárnych koprodukciách. Prvou je výmena reportáží na tému Dokázal som to, kde sa predstaví vždy jeden človek zo znevýhodnenej skupiny, ktorý sa vlastným úsilím niekde prepracoval. Druhý je veľký projekt City Folk, do ktorého je zapojených 14 krajín a predstavuje tri príbehy ľudí z európskej metropoly (zo Slovenska sa prezentujú Košice, nie Bratislava!).

Tretím je spomínaný Inside Offside. V tejto oblasti sú najlepším slovenským vývozným artiklom Rómovia. Nie inak je tomu aj v prípade Inside Offside. V dokumente sa predstavuje rómsky futbalový klub z Čemerného, čo je časť Vranova nad Topľou. „Slovenský diel sa nakrúcal v Čemernom, kde Štefan Kaliáš, ktorý ako jediný z komunity 550 tamojších Rómov má vysokú školu a nesmiernym spôsobom ťahá tú komunitu dopredu. Založil komunitné centrum, do rómskej osady dotiahol internet, hľadá im prácu a založil im seniorský i juniorský futbalový klub. Tým pádom drvivá väčšina mužov - aj žien, ktoré ich podporujú - má čo robiť vo voľnom čase, “ opisuje Zuzana Kostelniková. Hlavnú dejovú líniu filmu, ktorý sme mali možnosť v predstihu vidieť, tvorí snaha dohodnúť si zápas s „bielym“ mužstvom.

Režisérom a kameramanom dokumentu bol Tomáš Straka, takisto Prešovčan ako Z. Kostelniková. „Bola to preňho prvá väčšia príležitosť, ktorú dostal v televízii a zvládol ju famóznym spôsobom, “ nevie si ho vynachváliť dramaturgička. T. Straka je známy ako režisér klipov IMT Smile, či dokumentu o tejto skupine Letmý pohľad. Je to človek, ktorého hneď tak niečo nerozhádže. Či už je to pobyt v Austrálii s Ivanom Táslerom a Verou Wisterovou (vznikol z neho televízny program Karavan šou), alebo dlhší pobyt medzi Rómami v Čemernom. „On je otvorená hlava, prístupný, flexibilný človek. Veľmi dobre sa s ním robí, je výborný kameraman, “ neprestáva ho chváliť Zuzana Kostelniková.

Slovenská dokumentárna tvorba je v poslednom čase na vzostupe. Pomôcť by jej mohli aj spomínané dokumenty, ktoré sa dostanú do vysielania verejnoprávnych televízií prakticky v celej Európe. Akým smerom sa budú uberať takéto koprodukcie ukáže už najbližšie stretnutie interkulturálnej skupiny zástupcov verejnoprávnych televízií, ktoré bude v októbri v Berlíne. Momentálne je „in“ futbalová téma...

(máj 2006)

Foto: archív

 
19.6.2006 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 19837 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS