dnes je Sobota - 27. júl 2024 - Božena | zajtra Krištof

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Jazz Prešov 2008

Po hviezdami nabitými minulými ročníkmi festivalu Jazz Prešov sa mohlo zdať, že tohoročné sedemnáste „džezáky“ v improvizovaných priestoroch budú diétne. Nestalo sa tak.

1
1
Najväčšou zmenou oproti minulosti bola zmena miesta. Pre rekonštrukciu historickej sály PKO Čierny orol sa festival presunul do hotela Dukla. Na kvalite mu to však neubralo.

Špičkoví muzikanti

Aj tento rok stavili organizátori na gitarovú hviezdu. Američan Dean Brown vystúpil spolu s českým basgitaristom Pavlom Jakubom Ryba, ktorý sa dnes napriek mladému veku radí medzi európsku špičku. Kombo predvádzajúci džez vo svojej tvrdšej podobe dopĺňal saxofonista Petr Valášek a skvelý bubeník s priam rockovým „drajvom“, ktorý si hovorí Mr. Boss.

Čierne kone z Maďarska

Priaznivcov klasického džezu potešilo úvodné vystúpenie Poliakov Mateusz Smoczynski Quintet. Najpríjemnejším prekvapením úvodného večera dvojdňového podujatia však bolo maďarské vokálne kvarteto Cotton Club Singers. Predviedli zmes známych i menej známych skladieb (svetových, maďarských, došlo napríklad aj na netradičnú úpravu hitov skupiny Abba) v svojských aranžmánoch. Dvaja speváci a dve speváčky publikum očarili, prídavok bol samozrejmosťou. Cotton Club Singers splnili úlohu tohoročného „čierneho koňa“ festivalu.

Prešov mal svoju Vanessu Mae

Jazz Prešov vyvrcholil vystúpením Afroameričanky Karen Briggs. Táto huslistka sa predstavila s kapelou Jána Fabrického Over Act. Kým v Košiciach vo štvrtok žiarila hviezdna huslistka Vanessa Mae, v Prešove to bola iná husľová hviezda. Karen Briggs síce nie je také zvučné meno ako Vanessa Mae, ale v džezových kruhoch je táto čokoládová Newyorčanka známa na celom svete. V Prešove vystúpila v medzinárodnej zostave so slovenským gitaristom Jurajom Burianom, kamerunským basgitaristom Andre Mangom, senegalským perkusionistom Ibou Ndiyae Rosom, tureckým klávesákom Sabrim T. Tirpanom. Zostave velil od bubeníckej stoličky Švajčiar pôvodom zo slovenska Ján Fabrický.

Lužinská to roztočila

Okrem tohto medzinárodného zoskupenia sa počas druhého festivalového dňa predstavila prvá dáma slovenského džezu Lucia Lužinská. Jej sprievodnú kapelu All Time Band (vďaka hosťom premenovaný All Time Jazz) dopĺňali hudobníci z Rakúska i USA. Premiéru na prešovských „džezákoch“ malo Miloš Železňák trio. Jeho líder, rodák z Humenného, sa venuje rôznym hudobným žánrom, na tento festival zvolil výlučne inštrumentálny džezový repertoár.

(október 2008)

Foto: Frenky

Na fotkách:
1. : Mateusz Smoczynski Quintet
2. : Cotton Club Singers
3. : Ryba, Brown...
4. : Miloš Železňák Trio
5. : Lucia Lužinská...
6. : Karen Briggs...

Linky:
Jazz Prešov 2007: http://www.frenky.sk/?c=12&id=466

Jazz Prešov 2006: http://www.frenky.sk/?c=12&id=435

Rozhovor z Jazz Prešov 2005: http://www.frenky.sk/?c=12&id=374

Rozhovor z Jazz Prešov 2004: http://www.frenky.sk/?c=12&id=302

Jazz Prešov 2003: http://www.frenky.sk/?c=12&id=250

Jazz Prešov 2002: http://www.frenky.sk/?c=12&id=206

Jazz Prešov 2001: http://www.frenky.sk/?c=12&id=205

 
  • 2
    2
  • 3
    3
  • 4
    4
  • 5
    5
  • 6
    6
12.11.2008 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19350 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS