dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Zlatý súdok - 15 rokov

Zlatý súdok. Tieto dve slová sa za 15 rokov stali značkou. Medzinárodná súťaž kresleného humoru na tému pivo získala „občiansky preukaz“. Pätnásty ročník bol rekordný. Prihlásilo sa doň 601 kresieb od 226 autorov z 37 štátov celého sveta. Výber toho najlepšieho je vystavený v Šarišskej galérii v Prešove.

Téma pivo je nevyčerpateľná. Potvrdil to aj tohoročný Zlatý súdok. Prišli naň kresby z krajín ako Azerbajdžan, Brazília, Čína. India, Irán, Singapur, USA či Uzbekistan.

Iránci krígle nepoznajú

„Človeka poteší, keď príde kresba z Iránu. Je však zaujímavé, že tam akoby nevedeli, ako vyzerá pivový pohár, vždy kreslia vínové,“ pousmial sa Fedor Vico, duša podujatia, respektíve „vicoprezident“ Zlatého súdka, ako sa sám tituluje. „Niektoré motívy sa každoročne opakujú, ale stále prichádza veľa originálnych nápadov. Dobré je, že každoročne chodí viac prác, ale kvalita pritom neupadá. V medzinárodnom kontexte sme možno známi práve tým, že tvrdošijne trváme na úzko vymedzenej téme. Táto téma nevysychá a pivo tečie ďalej,“ konštatoval „vicoprezident“ súťaže.

Víťaza „odvolali“ do Bruselu

Na získanie hlavnej ceny Grand Prix boli tohto roku dvaja horúci kandidáti. Potvrdil to predseda poroty Henryk Cebula z Poľska. Prvenstvo sa napokon ušlo bulharskému karikaturistovi Valentinovi Georgievovi. Do Prešova si však neprišiel, cenu zaňho prevzala Ľudmila Kotarová z Bulharského kultúrneho inštitútu. „Mám radosť, že Veľkú cenu získal Bulhar Valentin Georgiev a aj ďalšie dve ceny putujú do Bulharska. Víťaz sa, žiaľ, nemohol zúčastniť, pretože práve je v Bruseli, kde dostáva druhú cenu za karikatúru na tému Euro sapiens,“ vysvetlila Ľ. Kotorová, ktorá poprela slová, že by pivo bolo doménou mužov: „Myslím, že ženy tiež rady pijú pivo. Pivo je dobrá vec.“

Mrázek: Najčistejší je humor bez slov

Smoliarom Zlatého súdka 2009 bol Miroslav Mrázek z mesta Bystřice pod Hostýnem, ktorému najväčšia cena unikla o vlások a získal „len“ prvú cenu. „Najprv som si myslel, že som vyhral tretiu cenu, potom že prvú, a tak že druhú. Beriem to, jednu cenu som vyhral pred desiatimi rokmi v Belgicku, takže je to môj druhý medzinárodný úspech,“ prezradil nám M. Mrázek. A s čím uspel v zahraničí? Tiež pivom? „Nie. Peniaze. To mi tiež bolo blízke,“ pousmial sa známy autor, ktorý sa prešovskej súťaže zúčastnil prvý raz. Valašsko je známe tým, že sa tam konzumuje najmä slivovica. Mrázkovi je však najbližšie práve pivo. Miroslav Mrážzek sa venuje kreslenému humoru asi 20 rokov. Robil všeličo, aj politickú satiru, ale vrátil sa k humoru bez slov, ktorý považuje za najčistejšiu formu. Z iných českých autorov uznáva najmä Miroslava Bartáka, ktorý bol, mimochodom, tiež jedným z ocenených na Zlatom súdku 2009.

„Pivný dorast“ je v kurze

Premiéru na Zlatom súdku mal aj mladý, 24-ročný Poliak Tomasz Król. Úspešnú. Získal tretie miesto. „Kreslím od detstva kreslím, je to taká moja pasia. Zaujímam sa aj o komiksy,“ prezradil tento študent výtvarného umenia na univerzite v Rzesówe, ktorý má na svojom konte aj ocenenie jednej poľskej súťaže (v roku 2002). Mladým autorom sa darilo. Čestné uznania dostala aj 7-ročná Xin Wan He z Číny. Medzi ocenenými sa ocitol aj 18-ročný Košičan Lukáš Cehľár, ktorý získal Cenu Igora Ševčíka. „Nečakal som to. Konkurencia bola silná. Myslím, že som mal šťastie,“ komentoval svoj úspech študent školy úžitkového výtvarníctva, ktorý sa zameriava najmä na grafiku: „Kreslenému humoru sa nevenujem, je to prvá takáto súťaž, ktorej som sa zúčastnil.“ Humor je mu však blízky. A pivo? „Ešte bližšie!“

Pivo je vzácne, ale...

Pivo bolo blízke aj návštevníkom, ktorí sa prišli pozrieť na odovzdávanie cien a otvorenie výstavy. Rozdávali sa ceny, vyhrávala formácia Jazzset so speváčkou Táňou Hicovou a pivo tieklo prúdom. Medzi návštevníkmi boli aj Prešovčanky Lucia Dolejšová, Zuzka Repčíková a Dáša Melegová, ktoré tiež majú k humoru i pivu pozitívny vzťah. Zároveň však zdôraznili: „Pivo je vzácne, keď je pol litra, ale nie more.“ Ľudí pivná výstava zaujala. Podľa slov riaditeľky Šarišskej galérie v Prešove Marty Hrebíčkovej videlo tú minuloročnú štyritisíc návštevníkov.

(apríl 2009)

Foto: Frenky

Zlatý súdok 2008: http://www.frenky.sk/?c=12&id=523

 
3.6.2009 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19708 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS