Nie je to práca, ale spoločenská, či rodinná udalosť. Nakladanie kapusty má svoje čaro. Tak ako samotná konzumácia počas dlhých zimných večerov. Nakladaná kapusta je výborná surová, ale aj v kapustnici, segedínskom guľáši či koložvárskej kapuste, o vysokom obsahu vitamínov ani nehovoriac. Takže treba ísť do toho a naložiť jej toľko, čo nám sudy stačia.
6.: Takmer hotovo - Ostáva iba priložiť kapustné listy na vrch, prikryť a naliať vodu do žliabku.
Nasledujúci recept je osvedčený. Ide už o rodinnú tradíciu, vlastne takú malú „pánsku jazdu“. Najlepší termín nakladania kapusty je na dušičky. Pri tejto „pánskej jazde“ sa nakladalo 90 kg kapusty, ktorou sa zaplnili štyri súdky (12-litrový, 17 l, 17 l a jeden takmer 40 l).
Okrem 90 kg kvalitnej bielej kapusty potrebujeme dať na spodok vyumývaných sudov kôpor, jednu kukuricu (iba zrná), kapustné hlúbiky, feferóny (2 sušené na 12-litorvý sud, ktorý v tomto návode použijeme ako mierku), bobkový list (6 ks/sud), biržalmu (dulu), jablko, chren (nakrájaný po dĺžke na „listy“), viničové listy, zelerové listy a tento základ prikryjeme kapustnými listami.
Do suda s takýmto základom začneme dávať nastrúhanú kapustu a vždy tak na tri hrste kapusty pridáme jednu hrsť prípravku. Čo obsahuje prípravok? Na ten náš sme použili 2,5 kg narezanej cibule, 1 ½ kg soli, 4 vrecká celej rasce, 4 vrecká celého čierneho korenia, 1 nakladač (deko). A tak vrstvíme kapustu, tlačíme a priebežne vylievame vodu. Sem tam pomedzi to hodíme prekrojené jablko, bobkový list, do veľkej „bečky“ môžeme aj polovičku kapusty, a pokračujeme ďalej. Netreba zabúdať ani na rum, ktorý je nevyhnutnou súčasťou nakladania kapusty. Avšak pozor! Neliať ho do suda, ale len do seba a to v malých dávkach. To sa robí preto, aby kapusta nezmäkla a dobre vykvasila. Aspoň v našom prípade to fungovalo spoľahlivo. Až budeme mať naložený sud takmer doplna, zakryjeme ho kapustnými listami, zavrieme, do žliabku nalejeme vodu (priebežne ju potom, počas nasledujúcich dní. treba kontrolovať a prilievať) a sud odložíme do špajze. Už o dva týždne by mala byť nakladaná kapusta tip-top.