dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

WAYD - The Ultimate Passion

Na náš hudobný trh sa dostalo ďalšie cédečko prešovskej skupiny - debutový album formácie WAYD. Prešovčanom určite netreba WAYD predstavovať, na svojom konte majú množstvo vystúpení i dve demokazety (demá roku podľa časopisu Metal Hammer).

Konečne sa teda dočkali aj svojho debutového cédečka. Štvorica Milan "Čigo" Savko (gitara, spev), Drahoš Juřík (basová gitara, spev), Braňo Kóša (bicie) a Rišo Mayer (gitara) ponúka na svojej prvotine desať vypaľovačiek.

Snahu porušiť metalové šablóny a tradície nezapiera WAYD ani na tomto nosiči. Ich tvrdú progresívnu hudbu dopĺňajú často využívané klávesy a ženský vokál.

Videl som ich aj na koncerte, kde s nimi hral saxofonista, a bolo to veľmi zaujímavé. Tie skladby sa niesli priam v bluesovej nálade, preto je sa na čo tešiť aj pri prípadných ďalších počinoch tejto formácie. Na tomto cédečku sa striedajú tvrdšie - gitarové - pasáže s miernejšími, v ktorých dominujú klávesy. Klávesy však rozhodne neprevládajú natoľko, že by narušili gitarovú podstatu skladieb WAYD-u. Muzikanti podávajú viac než solídne inštrumentálne výkony. Ďalšou výhodou je dĺžka skladieb. Najdlhšia - titulná - pieseň len o pár sekúnd prekračuje päťminútovú hranicu. To sa odráža na dynamickosti a vlastne aj počúvateľnosti jednotlivých songov. Príjemným osviežením je ani nie minútová inštrumentálka Teqila. Snáď najlepšou skladbou je rázna odpaľovačka New Light.

Ako vyplýva aj z názvov piesní, WAYD spieva anglicky. A to býva ďalší kameň úrazu, pretože anglické texty slovenských skupín sú častokrát viac než hrozné. Pri týchto textoch tomu rozhodne tak nie je. Majú nielen svoju štruktúru, ale aj hlavu i pätu. Ich autorom je totiž študovaný angličtinár Drahoš Juřík (s výnimkou textu k piesni Nothing More To Give, ktorý stvoril Čigo), čo je na nich poznať. Ak máte radi progresívny metal, s "brutálnym" spevom podporeným jemným ženským vokálom, kvalitné anglické texty a experimenty, potom je toto cédečko určené práve vám. Ak to nie je vaša "šálka čaju", príďte aspoň na koncert. Tam sú "wayďáci" ešte lepší než na akejkoľvek nahrávke.

 
7.3.2001 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 20007 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS