dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

20 rokov Strechy: Biografia 1991 - 1996

Strechu založili Pavel Kernaševič (bicie) a Marián Kolozsy (gitara, spev). Po ťažkých začiatkoch, ktoré trvali možno rok, prišiel do kapely Dano Pavelka (basa) a ku kapele sa pridali aj dvaja nehrajúci členovia - textári Michal Frank a Branislav Kováč. V tomto období sa už začala rozvíjať vlastná tvorba, a všetko vypuklo koncertom 31. 5. 1991 na ZŠ Sládkovičovej v Prešove. Ešte v ten istý deň sa kapela predstavila v prešovskej Mestskej hale na akcii TOMOGRAF a v Prešovskom večerníku vyšiel rozhovor s členmi kapely.

Po prvých koncertoch prišiel ku kapele Marek Kaščák (spev). Nasledoval koncert 28. 8. 1991 na Benátskej noci na Delni, ďalší koncert bol 16. 11. 1991 na ZŠ Sládkovičovej. Potom začal festival ROCKOVÁ LIGA, kde hrala kapela v prvom kole 12. 3. 1992 a vo finále ako hosť 6. 5. 1992. V spomínanom prvom rozhovore mala Strecha hlavný cieľ „zahrať si na Rockovej lige“, podaril sa jej teda veľmi skoro a potom, v nasledujúcich rokoch ešte štyrikrát. Po Rockovej lige nasledoval koncert na internáte SOU spoločného stravovania (28. 5. 1992), odkiaľ vychovávateľky kapelu, napriek protestoch publika vyhodila (viď Populár). Študenti z obecenstva boli perfektní, aj keď ich to stálo mesačný zákaz vychádzok.

Na prvom mimoprešovskom koncerte (24. 7. 1992) už nespieval M. Kaščák, ale Maťo Kolozsy, ktorého na gitaru zastúpil Tomáš Hricišák. Neskôr došlo k zmene aj na poste basgitaristu, ktorý obsadil Paliho brat Róbert Kernaševič (v tom čase Hernest, neskôr Zlý svet). Nasledovala úspešná éra: nahrávanie promokazety, koncerty v Prešove i ďalších mestách, účasť na akcii Non stop rock show, kde Strecha neprijala ponuku na spoluprácu od istého známeho bratislavského manažéra. Jej chyba :-)

Skupinu však sprevádzala aj smola, zrušenie (zákazy?) koncertov v Prievidzi, Bardejove, Humennom a Košiciach, a nezrealivaná plánovaná slovenská šnúra s kapelou Wanastowi vjecy (turné zrušili, mali iba koncert v Bratislave). Z tých lepších bol koncert vo Vranove a so Slobodnou Európou v Prešove.

V roku 1993 sa zostava definitívne stabilizovala. Roba a Tomáša (venovali sa už výlučne svojim kapelám Zlý svet, resp. Nonsense) nahradili basák Bydlo (Peter Rabada) a gitarista a (spolu)spevák Marián Sarnecký. Prišlo vrcholné obdobie. Časté koncertovanie, vrátane účasti na festivale Mysch + Masch Párty pri Bojkoviciach na Morave, akcia Rock for Slon, dva košické koncerty so Zónou A, po troch rokoch koncertnej činnosti zrealizované demo Všetko je zelené, účasť na kompiláciách, rozhovory a podobné promo aktivity a ďalšie ovocie spolupráce s punkovou legendou - „taťkou“ Strechy v ČR Štěpánom Stejskalom.

Vrcholné obdobie prakticky skončilo 17. novembra 1994, kedy odohral posledný koncert so Strechou Bydlo. Nahradil ho maliar Demo (Peter Demek), v kapele však zavládla stagnácia, viaceré hudobné i nehudobné inovácie z rôznych príčin stroskotali, členovia sa realizovali aj v nových projektoch. Tak padlo rozhodnutie ukočiť po piatich rokoch činnosť kapely, čo sa udialo na koncerte na „Marakani“ 23. 6. 1996, na ktorom sa M. Kolozsy rozlúčil slovami: „Ďakujeme vám za dlhoročnú spoluprácu.“

To bol koniec, ale len prvej časti. Život išiel ďalej, Strecha takisto...

Profily Strechy, využité ako zdroj aj tu, boli (v rôznych etapách) uverejnené aj v Scene report No 9, 1992, Porodem vpřed č. 4, 1994, Papagájův hlasatel No 10, 1995, Underground Made In Czechoslovakia No 2, 1996.

Jeden takýto profil z ktoréhosi zinu je aj na obrázku - zdroj http://www.punkgen.sk

URL: http://www.projects.ori.sk/strecha/
http://bandzone.cz/strecha
http://www.facebook.com/pages/Strecha/86757014987

 
29.4.2011 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 6859 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS