dnes je Sobota - 27. júl 2024 - Božena | zajtra Krištof

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Tretie poschodie najčítanejšie vo Frenkyho hudobnej encyklopédii

Po piatich rokoch nepretržitej existencie Frenkyho hudobnej encyklopédie (FHE) možno bilancovať. Ktoré z vyše 260 hesiel sa čítali najviac? Výsledok je prekvapujúci, a aj ďalšie poradie z top 30 je zaujímavé. Je to neuveriteľné, ale FHE sa dožila piateho výročia svojej existencie. Každý týždeň v sobotu sa na pis.sk nepretržite objavuje heslo s nejakým prešovským interpretom. Aký bol piaty rok FHE a aké zmeny nastanú?

Heľenine oči
Heľenine oči
FHE bol taký nápad, na využitie časti databáze autora a pred piatimi rokmi nikto nepredpokladal, že to vydrží tak dlho. Bola úvaha, že sa za FHE dá po piatich rokoch definitívna stopka, keďže je to pomerne pracná a bezplatná robota. Avšak vecí, ktoré sa vo FHE ešte neobjavili, hoci tam patria, je stále dosť. I keď počet kapiel je už takmer tristo (presné číslo nie je, osciluje medzi 250 a 300), stále platí, že Prešov je „slovenský Seattle“ a je tu čo pridávať.

Pre porovnanie, v Bratislave za 40 rokov ich narátal Tomáš Berka, autor skvelej knihy Blumentálske Blues, ani nie dvesto: „V rokoch 1959 až 2000 len v Bratislave fungovalo 175 bigbítových kapiel a 870 bítových a rockových muzikantov. Pekelné číslo na jednu dedinu pri Dunaji!“ Zdroj: http://kultura.sme.sk/c/5955087/tomas-berka-rocker-uz-nemusi-byt-bohem.html
Hlavnou zmenou bude, že nové heslá nebudú pribúdať každý týždeň, ale maximálne raz za dva týždne. Databáza je už solídne plná, zbytočne sa ponáhľať.

Navyše sa kopia chyby. V minulom roku sa 2x zopakovalo rovnaké heslo, čo sa opravilo, no všimli sme si, že dvakrát sa nachádza dvojité heslo aj pri starších článkoch. A to by bola škoda, zvlášť keď niektorí, ktorí tu patria, ešte vo FHE nie sú.

Ďalšia vec sú aktualizácie. Život ide dopredu, veci sa menia a treba niektoré heslá dopĺňať. Robiť to priamo by bolo prináročné, pracné a zbytočné, ale aktualizovať treba. Bude to teda tak, že čas od času sa objaví ako príspevok FHE aktualizácia, v ktorej budú zahrnuté viaceré kapely. Tým pádom to bude pružnejšie a lepšie, a hlavne sa to bude ľahšie robiť.

Čo sa týka ďalších zmien, veríme, že pribudnú viacerí prispievatelia (niečo sa črtá, Mila Oszágh potvrdil, že niečo pripraví) i samotní interpreti sa zapoja, aby ich miesto boli niekde historicky zaznamenané. Možno budeme jemne inak štrukturovať príspevky FHE, aby neboli len suchými heslami, ale napríklad by popisovali niektoré udalosti, epochy, fenomény apod. To ukáže čas.

Ďakujeme za dôveru pri 5 rokoch FHE. A tu je teda tradičná bilancia ostatného ročníka. Čo najviac zaujalo a rezonovalo?

Obrovským šokom je prvé miesto v čítanosti kapely Tretie poschodie, ktorá bola predchodcom Novej rieky, tá zas prechádzala Heľeniným očiam. Tretie poschodie vyhralo nielen posledný rok, ale aj historickú tabuľku (nateraz), o ktorej bude reč nabudúce.

S odstupom za nečakaným víťazom zaostali dve speváčky, strieborná Katka Smithová a bronzová Katka Knechtová. Štvrtú pozíciu obsadila Julka Smolková pred Petrou Humeňanskou.

Šiesta priečka patrí Frenkyho hudobnej encyklopédii špeciál - o top akciách 90. rokov. Na 7. mieste sa dostalo Matej Benko Trio, ôsmy skončil projekt manželov Husovských Miss & Troops, deviate bolo nové zoskupenie Tri oka. Dominanciu nežného pohlavia potvrdila desiata Ivana Christová. Tucet najlepších uzatvárajú S Quartet a DJ Mogola.

5 rokov

Najčítanejší článok na FHE počas celej päťročnej existencie bol o skupine Tretie poschodie. Záhadne vyletel za niekoľko týždňov na čelo, webmaster však potvrdil, že sú to korektné čísla a je to naozaj tak. Druhým najčítanejším heslom za päť rokov boli Heľenine oči (mimochodom, de facto pokračovatelia Tretieho poschodia). Tie boli po troch rokoch tretie, čiže si polepšili. Teraz je tretia kedysi vedúca Komajota, štvrtí sú I. M. T. Smile (po prvom roku boli na 6. mieste v čítanosti, potom s vyšvihli na druhé). Prvú päťku uzatvára rebríčkový nováčik, jazz-rocková Ad acta.

Tu je ďalšie poradie (v zátvorke je umiestnenie po 3 rokoch):
6. Nuda, 7. Roams, 8. Ali ibn Rachid, 9. Ruka (10.), 10. Chiki liki tu-a (4.), 11. Žobráci (9.), 12. 4 Moment, 13. Kathegoris muflon, 14. Gagas (6.), 15. Peha (7.).

Na nasledujúcich pozíciách sa ocitli: Coolaction, David Kollár Band, Ilegalny 3k, Wayd a prvú dvadsiatku uzatvárajú projekty Ľ. Petrušku Karambol, Instalatér.

Do prvej tridsiadky sa ešte vošli títo interpreti, v poradí: Atlantida, Šarišská nátierka, Alexander Cap, Katka Koščová, Veronika Husovská, Island, Poďme do práce, Slovak Pink Floyd Revival, Marek Kaščák a Mloci.

Tento rebríček vznikol k 22. 2. a je samozrejme flexibilný, rokmi sa bude meniť. Svedčí o tom aj fakt, že väčšina top hesiel je z rokov 2007 a 2008 a tie novšie sa dopredu posúvajú pomalšie. Napríklad z roku 2009 sa predrali hore len kapely na 30. , resp. 27. mieste. Najčítanejšie heslo z roku 2010 (Peter Nagy) ešte v top tridsiatke chýba.

Každopádne, je to zaujímavý štatistický ukazovateľ. Podobne ako to, ktoré heslá sú zaujímavé najmenej.

Logicky sa do tohto „antirebríčka“ dostali články z posledných týždňov (Angel, Chilout, D. R. T. A. D. A. , Punk v šercu...), to však nie je smerodajné, keďže sú na webe kratučko. Preto tu zaraďme len tie články, ktoré boli zverejnené pred rokom 2011. A najlepším z nich, teda celkovo najhorším (a to suverénne, keďže aj vrátane noviniek skončil na 5. mieste) je napriek provokatívnemu názvu kapela Kill John Paul II. Potvrdilo sa, že provokatívne názvy nemsuia mať na čítanosť vplyv, ani taký Braňo Mojsej sa nedostal ani do top 10 v rámci piateho ročníka FHE.
Ďalšími dlhodobo najhoršími (samozrejme, len podľa čítanosti) sú PUKA, Tic - Tac, Sympathy, Euphoris (správne má byť Euphorys, to opravíme), Narator, Hernest, Divadielko Corso, Slaďo a Údolie.

Priamo v éteri odznela bilancia päťročnice FHE na Rádiu Prešov: http://www.frenky.sk/clanok/749/korzovanie_xix.html

FHE pokračuje ďalej...

Linka na FHE:
http://pis.sk/clanky/frenkyho_hudobna_encyklopedia/

Linky na bilancie:

Po roku (Komajota): http://www.frenky.sk/clanok/478/komajota_najcitanejsou_kapelou_frenkyho_hudobnej_encyklopedie.html

Po dvoch rokoch (Peha):
http://www.frenky.sk/clanok/519/peha_najcitanejsou_kapelou_frenkyho_hudobnej_encyklopedie.html
Po troch rokoch (Marek Kaščák): http://pis.sk/clanok/7844/frenkyho_hudobna_encyklopedia_ma_4_roky.html

Po štyroch rokoch (Peter Nagy):
http://www.frenky.sk/clanok/616/nagy_najcitanejsim_heslom_frenkyho_hudobnej_encyklopedie.html

 
7.3.2012 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 5829 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS