dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Čechomor: Live s Jarkom Nohavicom

Českomoravská hudební společnost čerpá inšpiráciu aj v slovenskom a poľskom folklóre - Na novom albume Čechomor hosťujú aj David Koller a Lenka Dusilová - Najprv Lucie, teraz Nohavica - „Najlepšie sa hrá v krčme“. Toľko flešovky k nasledujúcemu článku, rozhovoru s Čechomorom, ktorý som spravil v júni 2000.

Hosťom na slovenskom turné českého pesničkára Jaromíra Nohavicu, ktoré malo nedávno svoje zastávky na východe republiky, bola Českomoravská hudební společnost. Toto energické zoskupenie, skrátene prezývané Čechomor, zožalo v Prešove aplauz a spolu s Jaromírom Nohavicom vytvorili v PKO nezabudnuteľnú atmosféru.

Názov Českomoravská hudební společnost evokuje klasickú hudbu. Táto kapela sa však (už vyše dvanásť rokov) venuje čomusi inému. Dalo by sa to nazvať folklórom. Vo svete sa takejto produkcii hovorí world music.

Čechomor upravuje ľudové skladby a dáva im nový, modernejší a rockovejší šat. Nevyhýba sa ani menším úpravám v originálnych českých a moravských pesničkách, či vlastným veciam. U našich českých susedov sa Českomoravská hudební společnost teší veľkej obľube a pozornosti. Možno ju vidieť na rôznych folklórnych, rockových, folklórnych festivaloch, ale aj na akciách world music.

Kde sa, v tejto pestrej spoločnosti, najlepšie Čechomoru hrá? „Najlepšie sa nám hrá v Prahe v paláci Akropolis a v krčme, “ povedal nám huslista a spevák Karel Holas, avšak dodal že „dobre sa nám hrá všade tam, kde na nás prídu ľudia, každý koncert je originál a je to o kontakte muziky ľudí a nás. Lepšie sa hrá tam, kde tie pesničky trochu poznajú, napríklad na Morave. Pre nás je však veľmi zaujímavé hrať aj tam, kde to vôbec nikto nepozná, pretože je to dobrodružstvo, čakáme na to, čo povedia ľudia“.

Slovenské publikum malo možnosť Českomoravská hudební společnost zažiť aj na minuloročnom turné skupiny Lucie. „Prekvapilo nás, že keď sme hrali so skupinou Lucie ako predkapela, tak nás mladí poslucháči prijali, “ uviedol Karel Holas. Okrem neho hrá v Čechomore gitarista a spevák František Černý, Michal Pavlík, hrajúci na violončelo a gajdy, bubeník a perkusionista Martin Rychta a Radek Pobořil, ktorý hrá na akordeón a trúbku.

Najprv Lucie, tentokrát Jaromír Nohavica - ako vníma tento rozdiel Čechomor, najmä v zákulisí?

„Čo sa týka zákulisia, tak Lucie, to je veľká továreň, ktorá funguje. Stavia sa veľké pódium, veľká aparatúra, každý musí vedieť, čo má robiť a je v tom zamestnaných kopec ľudí. Zatiaľ čo keď chodíme s Jarkem, tak je to väčšia pohoda. Máme jedného technika, jedného osvetľovača a manažérku, takže je to skôr viac rodinné, “ povedal František Černý.

Českomoravská hudební společnost hosťovala na aktuálnej platni Jaromíra Nohavicu Moje smutné srdce. Na najnovšom albume Českomoravské hudební společnosti, nazvanom jednoducho - Čechomor, zas hosťovali muzikanti z Lucie. Konkrétne v štyroch piesňach bubnoval David Koller a jedno sólo a jeden milostný duet si zaspievala Lenka Dusilová, ktorá hráva s Lucie ako hosť, jej producentom je Koller, s ktorým má projekt Pusa. Medzi hosťami Čechomoru nechýbala známa česká rytmická dvojica Jiří Veselý (basgitara) - Jiří Zelenka (bicie), ktorá inak hráva napríklad s Michalom Pavlíčkom, či skupinou Žlutej pes. Vokály v niekoľkých skladbách naspieval priateľ kapely Franta Segráda zo Vsetína.

Album Čechomor je už v poradí tretím. „Prvý album mal názov Dověcnosti, čo je staročeský názov pre slovo dokonalosť. Sú tam aj originálne názvy piesní zo Sušilovej zbierky, “ skonštatoval František Černý. Na prvej platni sa mala skupina ešte dlhší názov, volala sa 1. Českomoravská nezávislá hudební společnost. Aktuálnej platni Čechomor predchádzal ešte druhý album Mezi horami.

„Už teraz dosť intenzívne premýšľame o novej platni, pretože jej príprave vždy prechádza kope mravenčej práce, ktorú nie je vidieť a hlavne práce v našich hlavách, ktorú nie je počuť, “ povedal Karel Holas.

Na našu otázku, či kapela čerpá, alebo nemieni čerpať vplyvy aj zo slovenského folklóru, odvetil František Černý slovami: „Veľa českých a moravských piesní sú podobné s tými na Slovensku. Napríklad sme na predchádzajúcom albume mali pieseň Stála svadba, stála. Rovnakú pieseň, s mierne obmenenými slovami, naspievala Zuzana Homolová na svoje Slovenské balady. Nevyhýbame sa ani slovenským, či poľským vplyvom.“
(jún 2000)

A ako sa mi páčil samotný koncert Čechomoru s Jaromírom Nohavicom? Takto, ako som o ňom napísal v Prešovskom Korzári:

Beznádejne vypredaná sála Čierneho orla prešovského PKO v nedeľu večer svedčila o tom, že českú folkovú legendu Jaromíra Nohavicu majú ľudia na východnom Slovensku skutočne radi.

Do Prešova došiel Nohavica z Humenného, kde mal koncert deň predtým. V Humennom padali krúpy ktoré dokonca vzali za svoje časť aparatúry. Na zvuku v prešovskom PKO sa to však neprejavilo.

Nohavica si na toto svoje turné, pozval kapelu Českomoravská hudební společnost prezývanú skrátene Čechomor. Turné sa koná pri príležitosti vydania novej Nohavicovej platne nazvanej Moje smutné srdce, na ktorej Čechomor hosťuje. Keď píšeme o novej platni, je to myslené doslova. Album Moje smutné srdce totiž skutočne vyšlo aj na klasickej vynilovej LP platni, ktorá je, mimochodom, drahšia než CD nosič.

Spojenie Nohavica - Čechomor vyšlo dokonale. V podobe týchto muzikantov našiel Jarek Nohavica nie predkapelu, či doprovodnú kapelu, ale skutočných hostí. Bez nich by bol prešovský koncert nudný. Ak totiž vezmeme repertoár, ktorý odznel na koncerte, tak bol - mimo noviniek - takmer totožný s tým spred roka. Nuda sa však v žiadnom prípade nekonala.

Koncert začal Nohavica piesňou Vlaštovko leť, pridal jednu novinku a Přítele a potom došiel na pódium Čechomor, s ktorým zahral - povedané jeho slovami - „orchestrálnu skladbu pre heligónku a orchester - Elefantmarš“. Aj keď je jasné, že publikum došlo predovšetkým na Nohavicu, nasledujúci blok Čechomoru bol, čo do ohlasu divákov, úspešný.

Českomoravská hudební společnost zahrala niekoľko ľudových piesní v ráznej úprave, z ktorej energia priam sršala. Na konci tohto boku došil Nohavica ktorý s Čechomorom zaspieval svoju novinku Maria a ďalej pokračoval sám. Postupne sa k nemu pridávali jednotliví muzikanti, aby nakoniec všetci spolu vygradovali koncert.

Kto tvrdí, že Nohavica nie je typický pesničkár, ale rocker, tomu dali za pravdu energicky zahrané piesne ako Zatanči, Fotbal, či prídavkový (pred rokom toľko - neúspešne - žiadaný) Petěrburg.

Dokopy museli Nohavica a Čechomor pridávať až päťkrát, pričom a záver došlo ešte raz dokonca aj na Elefantmarš. Až potom opustili vyčerpaní hudobníci, po takmer dvoch a pol hodinách, pódium.
(jún 2000)

Viac fotografií nájdete na:
http://www.stenly.sk/?c=12&id=44

Rozhovor s J. Nohavicom:
http://www.frenky.sk/clanok.php3?id=36

 
19.11.2001 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18898 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS