dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Vďaka Atlantide sa opakujú Vianoce 92

Ďalšia haluz na mojom webe. Vďaka kapele Atlantida a najmä jej lídrovi Quoníčkovi sa podarilo oprášiť zabudnutú punkovú antikoledu, ktorá zachytáva atmosféru rozdelenia Československa presne pred 20 rokmi.

Atlantida a hostia
Atlantida a hostia
No a tu k nej ponúkam tlačovú správu, ktorá sa objavila na viacerých portáloch:

Vianoce 92: Atlantida oprášila pieseň k rozpadu ČSFR

Prešovská kapela Atlantida s množstvom hostí pripravila vianočný album Šťastné a veselé. Okrem iného obsahuje aj jednu raritnú skladbu. Konkrétne zabudnutú punkovú „antivianočnú“ pieseň venovanú rozpadu Československa.

Pred dvadsiatimi rokmi došlo k rozdeleniu Českej a Slovenskej Federatívnej republiky. Emócia z tohto počinu, s ktorým väčšina obyvateľov na oboch brehoch rieky Morava vtedy nesúhlasila, sa dostala aj do textu piesne Vianoce 92. V tom čase ju zo dva roky hrávala lokálne známa prešovská punková skupina Strecha.

Na pieseň sa dávno zabudlo. Po jednoduchej kolede s negativistickým, ľahko naivným textom, ktorému však nechýbal druhý plán, sa zľahla zem. Na svetlo sa objavila až po dvadsiatich rokoch.

„Nápad oprášiť takúto skladbu, ktorú som nikdy nepočul, sa mi zapáčil. Prišiel s ním textár Michal Frank, ktorý chcel z recesie oprášiť k výročiu túto pieseň. A keďže sme mali roztočené vianočné cédečko, rovno sme ju naň zaradili, “ povedal líder Atlantidy a producent CD Šťastné a veselé Peter „Quoníček“ Vyslocký.

Iróniou osudu je, že nová skladba sa nahrávala na mieste, kde bola presne pred 20 rokmi skúšobňa Strechy. Genius loci zjavne fungovalo a spočiatku nereálny projekt sa uskutočniť podarilo.

„Vôbec som tú pieseň nespoznal. My sme ju nanovo nahrávať nechceli, ale nemali sme problém, nech si z nej ktokoľvek spraví cover, “ povedal autor koledy Vianoce 92 Marián Kolozsy.

O nové aranžmány sa postaral Quoníček, ktorý pôvodnú punkovicu zmenil na nepoznanie. Zarazí len text, ktorý je pre vianočné piesne netypický. Novú verziu naspievali štyria prešovskí speváci. Stanislav „Simi“ Simkulet zo skupiny Alter ego, Peter Hajdu z Coolaction, vokalista Atlantidy Peter Vyslocký a učiteľka hviezd zo speváckej školy Ebony Júlia Smolková.
(rmr)

Česká verzia:
http://www.mediacentr.info/cz/socio/atlantida-oprashila-antivanochni-pisen-k-rozpadu-chsfr__69861

Pre rádiá a DJs (s uvedneými metadátami) na stiahnutie:
http://vianoce92.ori.sk

Na rýchle vypočutie cez youtube: http://www.youtube.com/watch?v=EN6brk_Ovbg

Takto album Šťastné a veselé, na ktorom sú Vianoce 92 ako bonus, vznikal:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6620097/muzikanti-z-presova-chystaju-netradicny-vianocny-album.html

A takto Atlantida krstila:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6641406/atlantida-pokrstila-vianocne-cd.html

 
18.12.2012 | Pridal: Michal Frank | Haluze | čítané: 6725 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS