dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Lukáš Kmiť: violista zo slávneho videa

Preslávilo ho video z prešovského koncertu, keď zareagoval na zvonenie telefónu. Kliklo si naň päť miliónov návštevníkov. Violista Lukáš Kmiť sa vrátil v lete rodného mesta, na koncerte s ním vystúpila aj jeho priateľka, fínska huslistka Mira Mäkäreinen.

To bol dobrý dôvod na rozhovor, ktorý som spravil pre Korzár:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6869921/violista-zo-slavneho-videa-sa-vracia-do-rodneho-presova.html

Tu je podstatná časť z neho, plus niečo navyše:

Jednému z návštevníkov koncertu zazvonil mobil. Známu zvučku „Nokia“ vzápätí zahral violista a toto video obletelo svet. Po takmer dvoch rokoch sa Lukáš Kmiť vracia do Prešova, kde mal v ortodoxnej židovskej synagóge otvárací koncert festivalu Artis. Predstavila sa na ňom aj jeho priateľka, fínska huslistka Mira Mäkäreinen.

„Na všetky koncerty v Prešove spomínam veľmi dobre, lebo často som mimo, niekedy tu prídem raz, dva razy do roka. Stretnem sa s ľuďmi, ktorých som dlho nevidel. Vtedy som vôbec netušil, že sa tam robí video. Tí chlapci sa pred koncertom pýtali, či môžu fotiť. Robili však aj krátke videosekvencie a toto trafili. Takéto fóriky si medzi hudobníkmi robíme bežne, “ spomína si Lukáš Kmiť na okamih, ktorý sa stal hitom internetu. Na video zareagovali mnohí jeho kolegovia, ale kariéru na tom stavať nemôže.

V tomto čase Lukáš Kmiť úspešne dokončil štúdium na Akadémii umení vo švajčiarskom Zürichu. Za sebou má bakalársky titul z londýnskej Royal College of Music. S hudbou začínal na prešovských základných umeleckých školách Mikuláša Moyzesa a Jána Pöschla, maturoval na konzervatóriu v Košiciach.

„Do Londýna i Švajčiarska som sa dostal cez môjho profesora Andrija Vitoviča, ktorého som spoznal ešte ako konzervatorista, na letných majstrovských kurzoch pre mladých hudobníkov, “ spomína L. Kmiť. Začínal s husľami, no zapáčila sa mu viola. Navyše dostal doporučenie na profesorku Veru Lipatovú. Violu považuje za krajší nástroj než husle. Rozdiel medzi nimi prirovnáva k hlasom - husle k sopránu, violu k nižšiemu altu.

Lukášova priateľka, 26-ročná Mira Mäkäräinen, s ktorou sa zoznámil na festivale v Španielsku, to vidí inak. Pochopiteľne. „Samozrejme, husle sú lepšie. Nevymenila by som ich, “ prezrádza fínska huslistka, ktorá absolvovala akadémiu v Helsinkách a ukončila štúdiá vo Viedni. Kto je lepší muzikant, ona či Lukáš? „Nedá sa k tomu nič povedať. Hlavne samú seba nemôžem posudzovať. Navyše, sú to rozdielne nástroje, teda sa nedá presne porovnať, že kto je lepší.“

Na Slovensku sa Mire páči, je tu už tretí raz. „Samozrejme, je tu mnoho rozdielnych vecí. Po ekonomickej stránke, či to, ako vyzerajú mestá. Ľudia sú tu milí a priateľskí, cítim sa tu dobre, “ vraví huslistka, ktorá uspela na viacerých medzinárodných súťažiach. Pred niekoľkými vyhrala konkurz na praktikum (ročné angažmán pre mladých) v orchestri v Luzerne. Hráva aj v Mládežníckom orchestri Európskej únie.

Video so zvonením rezonovalo aj vo fínskych médiách (ide o fínsku firmu Nokia - pozn. frk). „Bolo to v správach. Samozrejme som vedela, že je to skutočná situácia, ale v diskusiách veľa ľudí písalo, že si to zaplatila firma ako svoje promo, “ pousmiala sa.

Akú muziku, okrem tej vážnej, počúvajú mladí majstri klasickej hudby? „Keď mám voľno, najradšej počúvam ticho. To je profesionálna deformácia. Keď hrám 7 - 8 hodín denne, tak keď skončím, nepustím si hudbu. Ani profesionálny bežec si nejde večer po tréningu len tak zabehať, “ hovorí L. Kmiť a pokračuje: „Ako Prešovčan mojej generácie som odchovaný na IMT Smile. Na základnej škole sme mali kapelu, snažili sme sa ich napodobniť.“ Má rád aj džez. „Nikdy som nemal rád ľudovky, ktoré sú tu veľmi populárne, ale odkedy som mimo Slovenska, začína ma to ťahať späť k tým koreňom. Aj si zaspievam Šaľena ja bula, “ dopĺňa.

„Samozrejme, mám rada klasickú hudbu, ale vo voľnom čase počúvam niečo iné. Napríklad to, čo hrá v rádiu, “ pridáva sa Mira. Baví ju aj domáca fínska scéna, napríklad Apocalyptica.

Lukáš Kmiť plní túžbu svojho otca, ktorý chcel byť muzikantom, ale jeho rodičia nemali peniaze na vlastný nástroj a hudobnú školu. K hudbe inklinujú aj Lukášove sestry. Staršia Štefánia Michaličová (rod. Kmiťová) je huslistkou v orchestri v Španielsku. Mladšia Jana Kmiťová je klaviristkou a skladateľkou vo Viedni. Jej kompozície sa hrali v Berlíne či Tokiu, no v rodnom meste zatiaľ nie. Tento stav napravil jej brat, ktorý na koncerte uviedol jej duo pre husle a violu.

Bonusy

Zaplatila Nokia niečo dodatočne Lukášovi za neplánovanú reklamu?
„Hral pre nich jeden koncert v Bratislave. Na slovenské pomery to bol slušný honorár a dali mi telefón.“

Má Lukáš hudobné korene?

„Môj otec, keď bol veľmi malý, chcel hrať na husle. Pochádzal z dedinky Oľšavka pri Stropkove, rodičia boli chudobní, mali aj ďalšie štyri deti, takže nemali peniaze na vlastný nástroj a hudobnú školu. Požičiaval si, snažil sa, ale nikdy sa nedostal k tomu... Dodnes však amatérsky hráva. Keď mal potom vlastné deti, tak chcel nám dať túto možnosť.“

Pomohlo mu slávne video v kariére?

„Z profesionálnej stránky ani nie. Je to skôr taká atrakcia. Biznis mi to neotvorilo... Kariéra sa buduje na iných veciach, na tomto ju nevybudujete.“

Mira Mäkäräinen bola v mladosti bedmintonistka, jej mama je trénerka, dnes ho hrá len rekreačne. Venuje sa tiež plávaniu. A čo Lukáš?

„Mám rád horskú cyklistiku. Ale len rekreačne.“

Zaujímavosti

Krátke video z prešovského koncertu sa objavilo na prešovskom internetovom portáli a na youtube, kde ho zhliadlo vyše päť miliónov ľudí. http://www.youtube.com/watch?v=uub0z8wJfhU

Video otváralo v Amerike medzinárodnú konferenciu o nových technológiách.
http://presov.korzar.sme.sk/c/6316560/zname-presovske-video-otvaralo-americku-konferenciu.html

Článok o videu http://presov.korzar.sme.sk/c/6251907/traja-presovcania-sa-postarali-o-svetovu-reklamu-mestu.html bol úplne najčítanejší spomedzi všetkých článkov na stránke korzar.sme.sk, za sebou zanechal metanolovú kauzu, haváriu Evy Varholíkovej i všetky ďalšie články.
http://korzar.sme.sk/c/6654631/horuce-aktuality-na-webe-porazil-koncertny-zartik.html

Spoluautor videa Milan Ferenčík zaň získal prvú cenu na tvorivej súťaži novinárov východoslovenského regiónu za rok 2012.
http://www.frenky.sk/clanok/861/ako_sme_hodnotili_novinarsku_sutaz.html

 
24.9.2013 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 5979 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS