dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Cena z Užhorodu: Ukrajina na križovatke kultúr

„Každé vyznamenanie si svojho generála nájde, “ tvrdia Ukrajinci. Platí to, až teraz sa ku mne dostal z ukrajinskej novinárskej súťaže z roku 2012.

Išlo o tretie miest súťaže Свідомі медіа. Україна на перетині культур (Zodpovedné médiá. Ukrajina na križovatke kultúr), Earth Citizens for Conscious, vyhlásenej v Užhorode.

Informoval o tom aj magazín Žurnalisti Zakarpatia:
http://www.mediacentr.info/journal/zhurnalist-zakarpattja-7-lipen-2012__50795

Tam je síce uvedené, že som získal druhé miesto, ale na diplome je tretie, tak platí toto.

Cenu som nečakal, o to viac ma prekvapila (výrok ako zo súťaže miss, ale je to tak). Išlo o druhé ocenenie z Ukrajiny, ale to prvé sme dostali kolektívne, partia Prešovského Korzára ešte v roku 2006.
Sumár:
http://www.frenky.sk/clanok/534/ocenenia.html

Tentoraz to bola cena za článok Ukrajinci Nie sme banditi, zrušte víza

Píše sa v ňom:

Pred ôsmimi rokmi vstúpilo Slovensko do Európskej únie. Naši východní susedia z Ukrajiny zostali za schengenskou hranicou. Ukrajina by sa chcela uchádzať o členstvo v EÚ. Jej najvyšší predstavitelia však robia pravý opak a Európa začala krajinu, v ktorej bude tento rok aj európsky futbalový šampionát, bojkotovať. Ako sa to dotkne bežných Ukrajincov a Slovákov?

PREŠOV/ZAKARPATSKÁ UKRAJINA. Adrián Kovaľ je rímskokatolícky kňaz košickej diecézy. Naposledy slúžil v Hanušovciach nad Topľou, pred desiatimi rokmi sa dostal do dediny Dovhe na zakarpatskú Ukrajinu, medzi slovenskú enklávu.

Hovoria východniarsky

„Neprišiel som sem ako profesor slovenského jazyka, ale ako katolícky kňaz. Preto to neberiem tak, že som prišiel medzi Slovákov, ale medzi rímskokatolíkov, “ povedal kňaz, ktorý sa v troch obciach stará o šesťsto veriacich, z ktorých je necelá tretina Slovákov. „Omše slúžim v ukrajinčine. Tej rozumejú všetci. Tu ľudia aj tak nepoužívajú slovenský jazyk, ale hovoria po východniarsky, “ povedal A. Kovaľ. Potvrdil, že tamojší ľudia by radi išli na Slovensko, s ktorým boli kedysi v spoločnom štáte, ale odrádza ich vybavovanie víz a formalít.

„S vízami je veľký problém. Aj keď máme preukazy zahraničných Slovákov, na hranici to vôbec nezaváži, “ posťažoval sa Laci Slivka, ktorého meno jasne naznačuje, kde má korene.

Viac: http://presov.korzar.sme.sk/c/6374149/ukrajinci-nie-sme-banditi-zruste-viza.html

 
5.11.2013 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 4952 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS