Chmeľovská fazuľovica
Silvester 2013 sme strávili v Chmeľovej pri Bardejove, kde sme si predtým pripravili parádnu fazuľovú polievku chalupárskeho typu. Varechu sme držali v ruke štyria, poďakovanie si zaslúži hlavne „spolušéfkuchárka“ Ďuďa.
Fazuľová polievka
Fazuľová polievka vznikla z toho, „co dům dal“ a tento recept je samozrejme možné obmieňať podľa ľubovôle.
My sme postupovali takto. Najprv sme dali napučať červenú fazuľu – aspoň na šesť hodín. Tak sme ju dali pomaly variť. Pridali sme čierne korenie, kožku zo slaniny, cibuľu a zo 4 strúčiky cesnaku (nie čínskeho zo supermarketu). Ďalej sme dali 5 menších mrkiev (na kolieska).
Pomaly, ale isto sme varili, dochutili sme polievku vegetou a soľou, potom prišli na nakrájané zemiaky a napokon nakrájané klobásy (mali sme viac druhov, na množstve sme nešetrili). Po poctivom dlhom varení (dovedna asi tri hodiny) sme ju zahustili nastrúhaným zemiakom, dochutili, pridali ešte trochu mletej červenej papriky a bolo hotovo.
Chutila všetkým, teda hlavne dospelým, dobrú chuť aj vám.