dnes je Sobota - 27. júl 2024 - Božena | zajtra Krištof

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Poctivá hovädzia polievka

Jedným zo základných jedál tunajšej kuchyne je hovädzia polievka. Keď sa spraví poctivo, tak ako sa má, je to paráda.

Niet nad poctivú hovädziu polievku.

Potrebujeme:
1,3 kg hovädzieho predného mäsa, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 malý pór, 4 mrkvy, 3 petržleny, 1 malý zeler, 1 kaleráb, 6 guličiek čierneho korenia, soľ (vegetu), cestoviny

Postup: Do veľkého hrnca dáme variť mäso. Tak, aby bolo celé pod vodou. Varíme pomaly, to je úplný základ, polievka nesmie začať vrieť, môže len jemnučko bublať. Pridáme aj čierne korenie, neskôr 2 strúčiky cesnaku a cibuľu. Osolíme, môžeme aj trochu ovegetiť. Základom je, aby spravil silný, chutný vývar.
Chce to svoj čas, treba variť pomaly. Po hodine a pol, až dvoch pomalého varenia, pridáme zeleninu, premiešame a znovu pokračujeme v pomalom varení. Asi hodinku, to stačí, tak aby bola zelenina mäkká (mäso už je). To je celý kumšt - variť pomaly a bez toho, aby vrela.
Mäso vyberieme, nakrájame a môžeme ho jednak vrátiť do polievky, alebo využiť osobitne (napr. s paradajkovou omáčkou a zemiakmi, resp. knedľou). Cestoviny (niťovky, širšie rezance, už podľa chuti) urobíme osobitne a môžeme podávať.

 
2.2.2014 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 8094 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS