dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Theatrum musica - Touch of Masters

So svojim debutovým albumom Touch of Master prichádza prešovská formácia Erika Wittnera Theatrum musica. Na cédečku ponúka 14 skladieb klasickej hudby v rockovom prevedení.

Dotyk majstrov rozbieha našliapaná Prokofievova skladba Dance of Knights, na ktorú nadväzuje Vivaldiho „Jar“ zo Štyroch ročných období. Prešovskí rockeri majú práve túto melódiu v krvi, keďže ňou kedysi končila každá rocková relácia dua Kertel - Jordán na nebohom rádiu Flash. No a na Vivaldiho sa Theatrum musica chystá aj v blízkej budúcnosti, keď pripravuje celé Štyri ročné obdobia ako samostatný program.

Po troch skladbách tohto majstra prichádza song z Matrixu od R. Dougana. Pôsobí trochu mimo koncert celého albumu, i keď (hlavne mladší) členovia tohto rockového súboru ho považujú za najvydarejšie dielko albumu.

Nasledujúci, notoricky známy Grieg sa rozbieha pomaly, o niečo pomalšie než originál, no potom sa skutočne rozbehne do rockových vlnových dĺžok. Spomalenie príde s x-tou verziou Bachovej Ave Maria, jediným trackom so spevom (Janka Grušková).

Bachom cédečko pokračuje a stále nenudí. Prospieva tomu i dobrý zvuk (mix a mastering robili Erik a spol. v Umpaxe). Škoda, že Touch of Masters nevyšiel aj na vinyle, tam by sa to prejavilo naplno. Ďalšou osvedčenou peckou je Mesačná sonáta L. van Beethovena (ktorá v inej verzii CD uzatvára) a od Mozarta si T. M. vzali klasický Turecký pochod. Zapeklitá voľba, keďže ho už v minulosti spravili iné metalové formácie, nevyhne sa preto porovnávaniu a nemusí liezť každému „do ucha“. Ale ide, táto verzia vôbec nie je na zahodenie.

Pri prvom albume teda stavila kapela Theatrum musica na istotu. Kladie dôraz na inštrumentálne zručnosti (počuť by bolo každú chybičku) - najmä svojho lídra, gitaristu Gagasu Erika Wittnera, je nadupaná, rockový šat týmto skladbám svedčí. Erik si do tohto projektu prizval prevažne o generáciu mladších hudobníkov (bicie Martin Dudáš, klávesy Tomáš Spišák + v dvoch skladbách hosťujúci Marek Paľa, basák Róbert Breja, gitarista Martin Tomášik a huslista Branislav Lelák).

Či je album určený mladej generácii, ktorá sa sprostredkovane dostane k dielam starých majstrom, strednogeneračným rockovým fanjšmekrom, alebo (neskalným) fanúšikom klasiky, to je zatiaľ otázne, odpoveď naznačí čas. Obal je vkusný, jednoduchý, v štýle menej je viac – skrátka a dobre, vydarený počin.

Viac o T. M. : http://www.frenky.sk/clanok/921/theatrum_musica-klasika_a_rock.html
Web: http://www.t-m.sk

 
26.2.2014 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 6298 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS